Ugradnja gasa Da ili Ne?

prethodna tema - sledeća tema

slavko_bgd

Citat: Keka poslato 27.10.2013. - 19:32
Flash lube sluzi za podmazivanje sedista ventila i nema ama bas nikakve veze sa EURO normom izduvnih gasova.

Moguce je da Euro5 motor ima drugaciju glavu, koja slabo podnosi TNG. Pogledajte koji je kataloski broj glave i da li uopste ima razlike.

Verovatno ce Slavko znati vise o tome.

Za sada nema nikakve nove informacije od strane RNS-a u vezi ugradnje tng-a na 0 km na K4M motor (nebitna verzija i normativ gasova). Drugim rečima ugradnja se dozvoljava kao i do sada.

Što se tiče "flash lube" i sličnih zauljivača, nemam nikakvih iskustava s tim u vezi. Za 11 godina i po mojoj gruboj računici lično "odrađenih" nekoliko stotina kritičnih motora (Ford, Toyota, Hyundai, Honda, Mazda itd...) nikada nisam ugradio nijedan "flash-lube" i nikada nisam imao slučaj da je neki motor pretrpeo štetu zbog tng uređaja. Ono što sam čuo u vezi zauljivača ventila ću vam i preneti, nadajući se da prenosim tačne informacije.

- Smatra se da se 70% toplote ventila odvodi se preko sedišta ventila. Zato su češće izduvni ventili većeg prečnika od usisnih; Zauljivači ventila imaju zadatak da spreče eroziju dodirne površine sedišta i "pečurke" ventila zahvaljujući svom fizičkom obliku (ulje) i hemijskom sastavu-komponentama koje pozitivno tretiraju površinu čelika (Na);

- Zauljivači mogu biti kontrolisani i nekontrolisani. U Srbiji nisam video nijedno vozilo sa kontrolisanim zauljivanjem, verovatno zato što su takvi sistemi skupi i koliko sam informisan niko ih ne uvozi i ne prodaje. Umesto njih, video sam dosta motora na tng sa nekontrolisanim zauljivanjem, popularnim "kapalicama" ("FlashLube", "Appolo", čak i jedan "JLM"...)

- Čuo sam da se elektronski kontrolisani zauljivači koriste i kod sportskih odn. tjuniranih motora i da njihovom upotrebom ima benefita u smislu trajnosti ventila, karika i klipova. Lubrikant se ubrizgava kontrolisano kao kod sekvencijalnog plina na primer;

- Čuo sam da kod motora sa elektronskim ubrizgavanjem benzina/tng-a klasična kapalica može naneti više štete nego koristi. Razlozi su kako sam čuo sledeći:
#podešavanje količine lubrikanta ( broj kapi u "infuziji", npr 8/min na praznom hodu) je ekstremno primitivan i nepouzdan;
#Zbog relativno vrlo male brzine strujanja vazduha kroz plenum , gde se inače uvodi tečnost za podmazivanje ventila, najveći deo tečnosti završava na dnu plenuma ili zalepljen za zidove usisnog kolektora, takozvani "wall wetting effect".
#Na visokim obrtajima raste brzina strujanja vazduha ali raste i pritisak u usisnom kolektoru. Brži vazduh možda bolje raspršuje usisanu tečnost (pretpostavlja se da je veća turbulencija vazduha u plenumu) ali veći pritisak usisne grane (MAP) za posledicu ima efekat proporcionalno manjeg "usisavanja" lubrikanta. I to, gle čuda,  baš tada kada je motoru najpotrebnija lubrikacija;
#Motor najviše ulja dobija pri kočenju motorom, iz razloga najmanjeg MAP-a odnosno najvećeg vakuuma, i to baš onda kada nema nikakve potrebe za lubrikantom. Višak lubrikanta koji tako "protrči" kroz motor će po pravilu završiti u izduvnoj cevi i katalizatoru i vremenom ga ozbiljno upropastiti (katalizator).

Kad se sve sabere i podeli sa 4, u proseku ventili su podmazani baš kako treba.

Poznate činjenice:

a) Kod motora termički najopterećeniji su izduvni ventili koji se, kako je već rečeno, najvećim delom hlade prenosom toplote preko sedišta na glavu motora i manjim delom preko stabla i vođice ventila;

b) Pregorevanje ventila (po pravilu izduvnih) dešava se kada je: ili dodirna površina sic-pečurka manja od propisane (oštećenje), ili pritisak sic-pečurka nedovoljan (opruga ventila slaba ili zazor suviše mali) , ili paljenje smeše nepravilno (svećice, bobine, senzor radilice/bregaste...) ili oktanska vrednost goriva nedovoljna;

c) Termičko opterećenje raste proporcionalno sa opterećenjem motora. U režimima velikog opterećenja motora (vožnja uzbrdo, vožnja u visokom st.prenosa, oštra ubrzavanja i rad motora na visokim RPM pri visokim putnim brzinama) po pravilu se ubrizgava nešto više goriva i to tako da je smeša gorivo-vazduh "pretežno bogata", jer je merenjem ustanovljeno da se temperatura u kompresionom prostoru smanjuje, kao i sklonost motora ka detonantnom sagorevanju i pojavi "end-gas" efekta. To su upravo oni režimi za koje svi znamo da nam gutaju gorivo, što je neophodno, poželjno i normalno na osnovu prethodno napisanog.

d) Smanjenju temperature sagorevanja značajno doprinosi i recirkulacija izduvnih gasova (EGR), naročito kod dizel motora;

e) kod motora koji rade na tng izuzetno je važna pravilna kalibracija uređaja a kod E4 i E5 motora se primenjuje kontrolisano ubrizgavanje benzina u kritičnim radnim režimima;

f) elektronski kontrolisani sistemi zauljivanja pečurki ventila (npr "Viale"), mogu imati povoljan uticaj na trajnost ventila. Praktično isto to se može postići i dodavanjem benzina kod tng uređaja koji imaju takve mogućnosti;

itd, itd, itd...

eastcowboy

Citat: DarioGTI poslato 27.10.2013. - 19:24
Duster K4M ***
690 to 12.2010 ethanol e10 cylinder head
696 from 1.2011 to 12.2012   ethanol e100 cylinder head - corresponds Duster LPG cylinder head 616
896  from 2013  cylinder head as 690

pjovan

Doslo doba da se ljubav proba :Smiley: t.j. doslo doba da se montira plin ali u zadnje vreme vrsim neke analize uporedzujem cene sistema koji sistem sta da se montia i.t.d. koji je sistem pogodniji kod nasih vozila neki nude Lovato neki landi neki lpgtech i.t.d. Kod cena prica je slicna od 450 do 550 evra ali pitenje je koji da bude  :help:

Keka

Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Veterinar

Ne vredi da ti preporučujemo servisere u Novom Sadu, Beogradu i sl. Iz naših utisaka ćeš najbolji zaključak izvesti ako iščitaš ovu temu od prve stranice, kao i teme o potrošnji TNG-a i sl.

pjovan

dobro sam ovo prostudirao od a do sh i to ne jedan put nego vise puta i najverojatno iz Kekinog posta je sve receno biraj majstora pa on nek uradi svoje. I kako  rece Djodje Balasevic "princip je isti sve su ostalo nijanse". Hvala puno

bmiillan

od nijansi mnogo zavisi
nemoj na silu uzmi veci cekic

pjovan

ima li neko iskustvo sa lpgtech ili kombinacija stag4 sa lpgtech

maestral5747

Oči mi ispadoše od čitanja svih postova. Nego ja sa starim meganom i 306.000 km na plećima razmišljam o ugradnji plina...
Prelazim oko 23.000 km godišnje i žao mi je što to davno nisam napravio.
A tek što sam ljubomoran na vaše cijene...
Kod nas pristojan sekvencijalni uređaj bez 1000€ ne postoji. Jest da može na 12 rata, ali opet to much

Keka

Citat: pjovan poslato 17.11.2013. - 21:55
ima li neko iskustvo sa lpgtech ili kombinacija stag4 sa lpgtech

Koliko vidim na njihovom sajtu http://www.lpgtech.pl/ oni rade samo elektroniku i dizne, isparivace ne rade, tako da nemam pojma o kakvoj kombinaciji pricas.

Citat: maestral5747 poslato 17.11.2013. - 23:57
Kod nas pristojan sekvencijalni uređaj bez 1000€ ne postoji. Jest da može na 12 rata, ali opet to much

Raspitaj se da li priznaju papire od ugradnje ovde, ako priznaju, dodjes, ugradis za upola para i kod kuce samo atestiras.

pjovan

isparivac OMVL CPR LPG , dizni  ОМVL DREAM XXI. 5 godini garancija ili 100000 km evo linka od reklame servisa http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=884668 ako dodze ko reklamiranje slobodno brisite

ivan-bgd

Zašto u lagunu '02 god. 2.0IDE ne može gas da se ugradi? :ces:

Keka

To je motor sa direktnim ubrizgavanjem.

Nije da ne moze, nego je pitanje cene...

ivan-bgd

Beše mi mušterija malopre pa priča da niko nije mogao-hteo da mu ugradi jer ne može... :ces: Drugačija koncepcija motora.Čim vide ono IDE kažu nema šanse.

Keka

Postoje uredjaji za motore sa direktnim ubrizgavanjem, ali kostaju otprilike koliko kosta i taj polovnjak, konkretno u Srbiji je cena, trenutno, oko 1800e.