Kvalitet i cene gasa

prethodna tema - sledeća tema

ppejic

Svaka čast i blago vama! Ovde su 2x NIS, LUKOIL i privatna pumpa, a najniža cena je 78.9

Branislav-NIŠ

Od jutros Daki petrol u Nis-u prema Metrou 75.00. 

hobbista

Upravo se vratih iz Valjeva. Cene su:

Knez petrol - Ibarska kod Rušnja - 75,90
Ostale pumpe ka Valjevu su od 76,90 do 78,90
Na ulasku u Valjevo ART petrol - 73,90, ostale pumpe 77,90
U povratku, EKO - Ibarska kod Šiljakovca - 72,90
Postao sam Kalif umesto Kalifa  :D

Andrix

Samo se pitam kada ce ovaj zimski promeniti sa letnjim, to se ranije osetilo kada snize cene, ali vec par godina na to se ne mozemo osloniti??
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Veterinar

Kao sto je Hobbista naveo, na EKO pumpama (odnosno - i na Zrenjaninskom putu sam video) 72,9. Za kupljenih 20 l dobija se litar tecnosti za pranje vetrobranskog stakla, sto nije za baciti, pogotovo uz navedenu cenu TNG-a.

brankovs

U Veterniku na dve pumpe cena gasa 69 din.Kod Džaje,posle kružnog toka prema Futogu,kvalitet odličan,tamo uvek sipam.

Loganovac

A koliko košta taj odličan?

Mene na NIS-u deru po 75.4, nije odličan ali je OK.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

brankovs

Napisao sam, 69 din,odličan je zato što,kada tamo sipam,bord uvek pokaže da sam potrošio onoliko gasa koliko sam i sipao bez obzira na potrošnju i plus malo bemzina,dakle ako sam sipao 30 litara gasa bord kaže da sam potrošio recimo 31 litar,razlika je potrošeni benzin,a i dobro ide na taj gas.

Loganovac

Pa sad, nisam baš siguran da je slaganje potrošnje sa BC kriterijum za ocenu kvaliteta gasa... A kad sipaš "loš" gas, šta pokazuje BC?  :ces:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

drzarkod

pokazuje vecu potrosnju tj. prelazak manje km sa punim rezervoarom... :too:

Keka

Slaganje potrosnje sa pokazivanjem BC je jedno, a predjeni broj km u odnosu na potroseno gorivo je drugo. Nedostaje nam podatak o prosecnoj potrosnji TNG u litrama na 100 km, dobijen sipanjem na istoj pumpi itd. itd. bez obzira sta napise BC.

Slaganje u litar nije bas po propisu, zato sto gas ima manju energetsku vrednost po jedinici zapremine u odnosu na benzin, sto dovodi do zakljucka, koji Loganovac potencira, da mapa ili mnozilac nisu bas najbolje podeseni, odnosno da mu fali gasa, odnosno da su dizne male, pritisak mali ili gas loseg kvaliteta.

Sto se samog kvaliteta gasa tice, cini mi se da je na Europetrolu pristojan. Sa umerenom voznjom prosecna potrosnja mi je 7,7 litara. Medjutim, ne postoji mogucnost da precizno izvrsim testiranje u istim uslovima sa razlicitim gorivima, pa se sve svodi na subjektivni osecaj potrosnje. Razlika u ceni od maksimalno 6 dinara po litru (usteda od ~4 litre po rezervoaru) se zacas istopi na racun losijeg gasa. Na istoj pumpi koja je drzala istaknutu analizu TNG (ENS kod Rodica u NS), kvalitet i sastav gasa su drasticno varirali od isporuke do isporuke.

Visoke temperature i pritisak na pumpi na kojoj se toci takodje mogu da unesu dosta zabune.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

brankovs

Kada je loš gas dešava se,bar kod mene,da ranije prebaci na benzin,odnosno ako sam sipao opet onih 30 litara na benzin prebaci kada potrošim recimo 27,5 litara,tada auto lošije ide i naravno više troši.

hobbista

Nešto sam upao u rebus - domaćinstva koriste isto TNG?
Juče sam gledao ministarku u nekoj emisiji. Naznačila je da uskoro kreću sa radom kontrole kvaliteta energenata (pre svega se odnosi na gas za domaćinstva) jer je činjenica (po njenim rečima) da je kod nas skoro evropska cena, a kvalitet (energetska vrednost) bar 20% slabija.
Da se ponadamo da će kontrolisati i auto-pumpe za TNG  :cul:
Postao sam Kalif umesto Kalifa  :D

kiconix

Aha, sve lopov do lopova.
Gas sa kućnu upotrebu je oslobođen akciza a košta 92 dinara po litru  :ranting:
Pitao sam prodavca zašto je tako, reče da su sada Rusi gazde i da je to cena koju oni formiraju.
Nije šija nego vrat.
Od provere nema ništa, samo još jedna šarena laža.

Branislav-NIŠ

Poslednja 2 puta sam plinske boce za domacinstvo menjao na privatnoj pumpi Daki petrol(zato sto mi je najbliza)
Poslednji put sam video kako te boce pune istim gasom koji sipaju u auta.
Supruga kaze da taj plin vise svetli nego sto greje serpu,a i boca kratko traje.
Prekinuo sam odlaske kod njih.