Sandero - potrošnja

prethodna tema - sledeća tema

Veterinar

Verujem da je tako. Često vozimo automobile sa istim motorima, a razlike u prosečnoj potrošnji su ponekad i 50% (što neverovatno zvuči). Dok sam vozio dci, povremeno sam čuo od drugih vozača da isti dizel motor u njihovom automobilu troši 2,5 l goriva više na 100 km u odnosu na moj pri sličnim okolnostima u toku vožnje. Mislim da sam 1.6 Stepwayom prešao oko 8000 km od ukupne kilometraže i pri svakom merenju prosečna potrošnja bila je oko 7,5 l (nikad ispod 7,1 i nikad preko 8,4). Teško mi je odrediti šta bi bila gradska vožnja, jer svako to tumači na svoj način, ali ova vožnja podrazumeva česta puzanja u koloni od Ade Ciganlije ka sajmu, otežana jutarnja uključenja u Ulicu kneza Miloša, zezancije oko Pančevačkog mosta, gužvu u Takovskoj (gde u povratku sa posla neretko čekam i 3-4 "odbrojavanja" semafora dok ne uspem da ga prodjem).  :ne:  Svakako stil vožnje utiče na potrošnju, ali imao sam priliku da se vozim u Loganima 1.6 koji su voženi od strane članova našeg foruma (koji voze sličnim stilom), a performanse automobila su se značajno razlikovale. To ne umem objasniti.

malikiza

Citat: malikiza poslato 09.11.2012. - 21:15
Sandero 1.2 kupljen prosle nedelje

potrosio prvi rezervoar

presao 705 km

doliveno 45 lit.

potrosnja, na prvih 700km   6,5l/100

posto nije prelazio 2500-3000 obrtaja, nije trebao da predje 6 lit/100! :ziveli:

isao vecinom kuca-posao 24 km u jednom pravcu -  ogranicenje na 90% puta 50 km - brzina oko 55 km/h, tj. 2000-2200 o/m

ostalo krace relacije, do 10 km, grad i okolna naselja, nije prelazio 2500 o/m

Bože, sačuvaj me od prijatelja!
Od neprijatelja se branim sam.

Keka

Citat: Veterinar poslato 11.11.2012. - 14:45
ali imao sam priliku da se vozim u Loganima 1.6 koji su voženi od strane članova našeg foruma (koji voze sličnim stilom), a performanse automobila su se značajno razlikovale. To ne umem objasniti.

Ti to na moj racun?  :whistling:
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Veterinar

:hat:  Ma, samo pretpostavljam da, poput performansi, i potrosnja istih modela moze biti drugačija zbog različitih voznih karakteristika. To je očito vezano za fabrička podešavanja, jer nijedan od automobila koje sam pomenuo nema kvar koji se u medjuvremenu manifestovao, oba identična motora pogoni isto pogonsko gorivo, oba su prešla sličnu kilometražu...
Kod dizelaša pretpostavljam da zbog načina vožnje, kvaliteta goriva i sl. (prljanje dizni, taloženje čađi u turbini, EGR ventilu i sl.) može doći do različitih performansi (i potrošnje) istih modela sa istim motorima već na manjim kilometražama, ali ovde to nije slučaj.

Goky

Četiri odrasle osobe u autu. Zaječar - Knjaževac - Babin Zub - Knjaževac - Zaječar: pređeno 208km, potrošeno 13,9 l običnog BMB. Prosek 6,69
Sandero Stepway 1.0 TCE 90 Expression
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sandero Stepway TCe 90 Prestige
Dacia Sandero 1.4 MPI Laureate
Fiat Punto Mk1 1.2 8v + TNG
VW Buba

loganri

Citat: LeNgenda poslato 10.11.2012. - 23:48
Iskreno, ja bih voleo da vidim atmo benzinca koji u Beogradu u popodnevnom spicu trosi manje od 9 litara.

Istina. Kad je gužva, stani-kreni, potrošnja skače preko 9 litara. Što se tiče novog auta, čini mi se da je u startu trošio više nego sam mislio, ali kasnije je bilo sve ok.

Goky

Za praznike:
Zaječar - Budva - Kotor - Tivat - Zaječar (preko Kragujevca i Užica), četvoro odraslih u autu. Sipan Euro Premium (Nis i Lukoil u Srbiji). Potrošeno 78,4l, pređeno 1277km. Prosek 6,1l na 100km.
Sandero Stepway 1.0 TCE 90 Expression
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sandero Stepway TCe 90 Prestige
Dacia Sandero 1.4 MPI Laureate
Fiat Punto Mk1 1.2 8v + TNG
VW Buba

DrJekyll

Ja sam sad počeo da sipam na Knez petrolovoj pumpi i mogu da primetim da se auto ponaša bolje, a potrošnja mi je malo pala, ne sad nešto drastično, ali u odnosu na EKOv benzin podosta. Tako da ko gde sipa gorivo takva je i potrošnja.
Horse Power is how fast you will hit the wall but TORQUE is how far will wall move after you hit it...

zveki66

Meni posle 15000km potrosnja ne spada ispod 9l, po gradu i na kratkim relacijama. Tesko i da moze ispod toga, jedino da ga guram, a 7-7,5l po gradu kao neki mi je nedostizno.

Zoran

Pređoh 780 km sa 45 l benzina 95 ice.  Znači 5,77 l/100 km. Skoro sve na otvorenom putu od čega jedno 80 km sa prikolicom i jedno 2 litra sam "izgoreo" u mjestu za grijanje. Brzina 60 - 80 km/h. Više nego zadovoljan pošto je zimski period u pitanju  :wave:.
Sam svoj gazda - vazda.

sumar

Išao sam od Šida do NS preko Iriškog venca,pa od NS do Inđije auto putem,onda lokalni do Rume,pa opet auto put do Šida, 235 km potrošio 19,7 L , tj. oko 8,4 na 100 km.Pre polaska na put nasuo sam skroz pun rezervoar i po povratku sam opet nasuo pun rezervoar.Na auo putu sam vozio oko 110 km/h , tj oko 3500 obrtaja. Da li je to normalna ili,kako se meni čini, prevelika potrošnja? Dacia Sandero 1.2 , stara 6 meseci, do sad prešla 3000 km.

saša61beograd

Jeste prevelika potrošnja.

ppejic

Ne ocekujte cuda od tog motora. Iz mnogobrojnih iskustava nasih suseda pokazalo se da je 1.2 16v po potrosnji tu negde kao i 1.4 8v a po performansama inferiorniji. Ekologija mu je bolja.

bocca

pa da. covek ocekuje barem priblizno ono sto je fabrika propisala, a to je 5.9l/100km!!! a 8.4 otvorenog puta nije tome ni blizu.

Ljota

Ipak je to velika potrosnja!  :ces: