Preporuka za novi akumulator

prethodna tema - sledeća tema

slavko_bgd

Al' su ga "proračunali"...

MitarMrgulic

Korektno,

Odradio 4 godinice, nije malo nije ni puno, ako nije puno koštao u nabavci, to je to...

Andrix

Citat: Vladan P poslato 26.01.2025. - 15:16Akumulator Energizer 12V - 44Ah - 440A
Kupljen pre 49 meseci.
Garancija 41 mesec.
Danas otišao u večna lovišta.
Mislim da je to ok trajanje za kupovni, jer meni fabricki su trajali nesto duze.
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

dekiv68

Fabrički Rombat u aprilu punih 9 godina

Loganovac

Interesantno: kupovni-fabrički, kao da ih je Dačija pravila... Možda imaju strožu prijemnu kontrolu, ali i one za prvu ugradnju prave iste fabrike kao i one što završe po prodavnicama. :ne:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

dekiv68

Mislim da su drugačiji zahtevi za kvalitet za akumulatore za prvu ugradnju nego za prodaju u prodavnicama. za prvu ugradnju je veći AQL (Acceptable Quality Limit), nivo uzorkovanja i nivo završne kontrole kvaliteta (možda i ulazne i međufazne kontrole kvaliteta), tako da npr. za prvu ugradnju idu akumulatori bez ili sa manjim manama, a u prodavnice mogu ići i akumulatori i sa srednjim manama. Oni sa većim manama se odbacuju u oba slučaja ili idu u reviziju.
Obično proizvođači automobila rade strožije provere preko druge strane proizvođače akumulatora dok trgovci možda to rade ređe.

shole

Na dokkeru dci ,fabrički akumulator,sa oznakom Renault-Nissan grupacije zamenjen nakon 9,5 god od proizvodnje auta. Kod mene za mesec dana punih 9 godina. Na redovnom servisu ustanovljen dijagnostikom značajan pad napona,a tome su verovatno doprinela i 3 crknuta grejača. Od simptoma bilo malo teže prvo verglanje i nestabilan rad btih prvih 20ak sekundi. Zamenjen sa Renault HI LIFE. Nadam se da će ovaj da služi kao prethodni i da ćemo ga udati sa istim. Na starom sanderu fabrički Rombat služio 7,5 god.

Andrix

Meni su Rombati trajali po oko 6 god - u dva vozila. Svojevremeno se razmisljao o Rombatu, kao zameni za fabricki, ali je prevagnula Varta. Sada samo cika Raja moze dalje a mu sudi i kaze utiske.

Veterinar

Citat: Loganovac poslato 27.01.2025. - 15:03Interesantno: kupovni-fabrički, kao da ih je Dačija pravila... Možda imaju strožu prijemnu kontrolu, ali i one za prvu ugradnju prave iste fabrike kao i one što završe po prodavnicama. :ne:
Kupovni-fabricki, dve godine garancija (ili, kako sam čuo, 60000km), a zamenski tri godine.  :doh:

LeNgenda

Fabrički Rombat na Sanderu devet godina.

Ne znam koji je fabrički bio na Fluensu, ali je u nekom momentu zamenjen Akom akumulatorom.

Pregledao sam ga i jedina oznaka koja deluje kao oznaka datuma proizvodnje ukazuje na to da je proizveden 2016. godine.

Ako Akom akumulator radi već 7, 8 ili 9 godina u ovom autu, ja nemam dileme koji ću sledeći da kupim.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Loganovac

Citat: dekiv68 poslato 27.01.2025. - 15:29Mislim da su drugačiji zahtevi za kvalitet za akumulatore za prvu ugradnju nego za prodaju u prodavnicama. za prvu ugradnju je veći AQL (Acceptable Quality Limit), nivo uzorkovanja i nivo završne kontrole kvaliteta (možda i ulazne i međufazne kontrole kvaliteta), tako da npr. za prvu ugradnju idu akumulatori bez ili sa manjim manama, a u prodavnice mogu ići i akumulatori i sa srednjim manama. Oni sa većim manama se odbacuju u oba slučaja ili idu u reviziju.
Obično proizvođači automobila rade strožije provere preko druge strane proizvođače akumulatora dok trgovci možda to rade ređe.

Sticajem okolnosti još od 1997 sam aktivno u procesu prodavanja magle nazvanim QA (Quality Assurance), TQM (Total Quality Management), interni sam proverivač velikog broja ISO standarda, od 9000 pa sve do 50001, a supruga mi je radila do pre nekog vremena u prijemnoj kontroli pa sam hteo - ne hteo morao i sa tom problematikom da budem solidno upoznat. Prema mojim saznanjima, pomenuti AQL se odnosi na određivanje načina uzorkovanja robe za prijemno kontrolisanje koji će statistički obezbediti da rezultati budu reprezentativni. Znači ne kontroliše se svaki prozvod već se u skladu sa ovako dobijenim smernicama vrši odabir reprezentativnog uzorka iz velike ispitivane grupe proizvoda koji će biti detaljno ispitani, pa će se na osnovu toga dati status celoj grupi. Dakle, ako se grupa proizvoda ispituje strožijim AQL parametrima ne znači da će pojedini proizvod imati manje "mana" već da će ispitivana grupa sa većim stepenom pouzdanosti biti u granicama usaglašenosti. Smatra se da je 6 Sigma standardno dovoljno strog zahtev jer će statistički 99.8% proizvoda biti u granicama usaglašenosti. A ako ćeš u prodavnici baš da naletiš na ona dva od hiljadu, to isto može da ti se desi i u novom autu.
Poenta celog ovog razglabanja je da sam 100% siguran da isti akumulatori idu i u fabriku za ugradnju u nova vozila i u prodavnicu. Takođe sam siguran da se u oba slučaja ne ispituje svaki pojedinačni akumulator. A s obzirom da smo obojica iz struke, vidi da li možeš negde da pronađeš šta se to meri na novom akumulatoru, koji su to parametri i kako se određuje stepen usaglašenosti za zahtevima kvaliteta, bilo bi zanimljivo videti.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Vladan P

Citat: Vladan P poslato 26.01.2025. - 15:16Akumulator Energizer 12V - 44Ah - 440A

Kupljen pre 49 meseci.
Garancija 41 mesec.
Danas otišao u večna lovišta.

Niti preporučujem niti kudim.

Kupio danas BOSCH  12V 44Ah 440A POWER.
Cena 8000 dinara.
Garancija (mislim :) ) tri godine.

Bili u ponudi i neki za 5500 dinara ali nikada nisam čuo za tu marku.
Zajedno smo skupa !

Andrix

Samo sto duza garancija i sto sveziji. Negde sam citao da je najbolji do mesec dana star kupiti, ali ga treba naci...

Zoran

Onomad sam akumulatore kupovao iz servisa za akumulatore. To bi dosta pojednostavilo proceduru kod reklamacije.
Sam svoj gazda - vazda.

dekiv68

Citat: Vladan P poslato 27.01.2025. - 23:07Kupio danas BOSCH  12V 44Ah 440A POWER.
Meni je na Sanderu sa 0.9TCe motorom ugrađen u fabrici akumulator 12V/60Ah/510A EFB.
Zar kapacitet od 44Ah i startna struja od 440A nije manje od optimalnog za tvoj motor