Kupovina nove Dacije

prethodna tema - sledeća tema

Krle87

Da podelim i ja iskustvo. Pokušavam da naručim za ženu auto od početka oktobra. Tada je došlo do promene opcija, cena itd... I još uvek ne može da se naruči. Tek pre neki dan su mi rekli da su dobili cene tih dodataka ali auto ne mogu još uvek da poruče. Dakle preko mesec dana Dačija ne prima porudžbine za stepveja. Nadam se da će uskoro. Gađao sam njen rođendan na proleće i bilo je u fazonu stiže dva meseca ranije lagano. Međutim sada mi deluje da će teško i kada treba stići.

Zoran

Večeras djelimično pročitah Auto Bild 11/2021.
Ni jedno D a kamoli Dacia da se spomene?
Sam svoj gazda - vazda.

zaki

Dacija polako kuva žabu, opet poskupeli.
:-)1

neskafa

Da li imaš sliku pre ove, da se uporedi?
When we are born, we cry that we are come to this great stage of fools.

zaki

Esencijal je poskupeo 200e, Logan 500e,

Goky

Cenovnik 05.08.2021.
Essential - 11.690 (EcoG 100 - 12.390)
Confort - 12.990 (EcoG 100 - 13.360)
U tom trenutku automatska klima je bila deo paketa Comfort, a sada se doplaćuje 210, Multimedia Adriatic je bila 190, sada je nema pa ko želi navigaciju mora da doplati 290.
Ono što sada ide kao standarna oprema je fleksibilan pod prtljažnika a koji se ranije doplaćivao 90.

Sandero Stepway 1.0 TCE 90 Expression
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sandero Stepway TCe 90 Prestige
Dacia Sandero 1.4 MPI Laureate
Fiat Punto Mk1 1.2 8v + TNG
VW Buba

svrle

Cenovnik 22.10.2021.
Essential - 11.990 (EcoG 100 - 12.690)
Confort - 13.090 (EcoG 100 - 13.790)

kiconix

Tacno kako su najavili.
Bojim se da ni tu nije kraj.

vm

Dao kaparu u julu, podigao auto pocetkom novembra 2021
Najskuplji (ne secam se kako su ga krstili) stepway sa nula mojih dodatnih zelja: 12 990 evrica

iskustva - proces kupovine (HIT auto):
- ni jednom me prodavac nije nazvao da mi kaze sta se desava sa procesom isporuke. uvek sam ja inicirao komunikaciju - mejlom. nikada mi nije odgovoreno na mejl, vec sam pozivan telefonom par sati posle mejla (sta li je u pitanju? ne zele da ostave pisani trag? hoce 'direktnu i srdacnu' komunikaciju sa kupcem? mrze ih da pisu mejl?). Uvek kada sam nesto pitao (nesto: da li su dobili broj sasije iz fabrike, da li je auto stigao i ne secam se sta sam jos pitao) odgovor je bio: da, pre dva dana (cekao sam da prodje (usmeno) receni rok za to i to + sedam dana)
- nisam kontaktiran posle preuzimanja auta (a to pitanje postoji u upitniku koji su poslali da se popuni online; dakle nije u pitanju 'direktna i srdacna komunikacija sa kupcem')

iskustva - oprema i izgled generalno:
- sve ono sto pise, a proveravao sam, ima
- dobih letnje gume u novembru!? prvo sto sam uradio po izlasku iz salona: pravac na kupovinu zimskih guma. malo je glupo da kada kupis nov auto odmah ides u servis
- vec kada smo kod zamene guma... Kod prednjih tockova ima neki metalni deo, lici na obrnuto Y. E to obrnuto Y je skroz bilo zardjalo. Kao da je izvadjeno iz IMT traktora mog dede koji kisne pedeset godina (traktorce kisne, ne deda). (izvinjavam se o opisu tog dela auta. Shvatili ste da nemam pojma o autima i da ne znam sta je djunta sa sitnim nutom)
- dalje vec kad smo kod zamene letnje -> zimske gume: shvatih, da ako sam dobio letnje gume, da sam verovatno dobio i letnju tecnost za sofersajbnu. ajd onda kupuj zimsku (ima li antifriza u hladnjaku ili samo voda? to mi sada pade na pamet. kako to proveriti?)
- AndroidAuto: ocekivao sam vise od te mrdalice, ali valjda radi kako i treba da radi

iskustva - koriscenje auta (napomena: predjeno ispod 500 km):
- gepek je mali: cetiri gume ne mogu da stanu u njega, moraju dve na zadnje sediste (koje isprljah posle pola sata koriscenja auta)
- nije nesto pregledan (u poredjenju sa fabijom; zena je vozi). siroka 'sipka' koja spaja krov (kada sednete u auto i pogledate levo, e ta 'sipka' (naravno da je ima i desno kada pogledate, al je dalja pa se lakse 'pogledom zaobidje'). kada idem u nazad: strepim (iako ima zujalice) - to je sigurno sve stvar navike, navici cu se
- ne postoji indikator u kojoj se brzini nalazite (kao kod fabije), vec samo indikator da prebacite u nizi/visi stepen
- slabo pogadjam brzine (iz cetvrte odo u trecu umesto u petu) - i to je valjda stvar navike
- cesto vam preporucuje da menjate brzine (u gradskoj voznji), zamorih se saltajuci - ali i to valjda tako treba
- kad vec pricamo o gradskoj voznji: obavezno da iskljucite start/stop kada se nadjete u rejonu auto komanda - gazela - s centar - geneks tokom kisnog spica

Eto, to su bili moji utisci.
Molim vas da imate u vidu da sam samo izneo lose stvari, dobre nisam. To u prevodu znacu: sve ostalo je ok (dok se ne otkrije)

Pozdrav svima
Umalo da zaboravim: sve ovo gore uzmite sa rezervom. Jest da imam trideset godina vozacku, ali sam presao manje od 20k km.

Mare

:dobro:

To što korodira je rukavac ili deo koji objedinjava glavčinu, poluosovinu i sistem za kočenje. Na proleće planiram to da zafarbam 3u1 crnom ili sivom bojom. Ne utiče negativno na vožnju, ali baš je ružno. Sramota.
Od multimedije nisam očekivao nešto više opcija, toeto.

Capriolo

@vm

Čestitke !

p.s. naravno da ti neće u pisanoj formi odgovoriti na bilo koji mail, jer ne žele da ostavljaju pisane tragove. Tako se to kod nas radi. I "posluje".

papicdu1

nije to samo kod vas, tu ista stvar.

zaki

Na nekoliko klipova na YouTube lepo se vidi da je ta čaura žestoko korodirala na tek proizvedenom autu.
@vm, što nisi preklopio zadnju klupu nego si gume stavljao na zadnja sedišta i isprljao ih.
Za narudžbe do prošle nedelje dobijale su se zimske gume gratis, jel ih to obavezuje da ih i daju kad stigne auto ili mogu da kažu da su se predomislili jer su kola isporučili u doba godine kada zimske gume nisu obavezne.

vm

jos dve zamerke, zaboravih da ih ubacim u listu u prethodnom postu:
- vratanca za sipanje benzina i cep: slicnu tehnoliguju je imao jugic. razumem da to kosta da se napravi da lici na nesto, ali ipak da se vratanca mogu uvek otvoriti - preterano. mislim da ne postoji ni doplata za neku napredniju varijantu (moja ljubimica, opel astra f 1.6 tamno plave bojr-, a godista 96og, je imala `automatsko` zakljucavanje tih vratanaca)
- kljuc: kljuc nije `skakavac` (ono kada pritisnete na dugmic, a on iskoci): e, za to nema opravdanje (za poklopcic za gorivo ima - kosta). verujem da mehanizam kosta jedan evro max, a na veliko daciju dodje 20-30 dinara

@zaki: nije mi to palo na pametb. godine me stigle....

Mare

Brava za pokopac rezervoara i keyless idu uz doplatu i to u paketu "Vozač".