Funkcije BC skrivene u fabrici

prethodna tema - sledeća tema

szs

Citat: Batakole poslato 11.05.2021. - 19:33
Proverio sam danas ,nema tog senzora,
Probaj ovo što kaze kolega @dulegolub ali kako sam čitao na nekim RU sajtovima....ako nema senzor za temperaturu OBIČNO ne može puno da se hakuje
Ali probaj svakako, ne odustaje se lako  :wink:
Za 44 god vožnje: VW 1300,Zastava 750,Lada 1600,Fiat 650P,Trabant 601K, Trabant 601L,Fiat 650P,Audi 80 1.6D,Yugo 1.0,Mercedes 190D,Yugo 1.1,Corsa 1.7D,S Oktavia 1,9D,F Punto 1.3mjt, D Sandero 1.4,T Avanza 1.3,T Agya 1.0,D Sandero 1.5D, T Aygo X-Play, T Yaris 1.5 Stella

Batakole

Pazljivo sam procitao uputstvo sa ruskog sajta, video gde sam gresio pa cu probati opet ovih dana, bez obzira sto nema senzor spoljnje temperature

dulegolub

Ni moj auto nije imao senzor spoljne temperature na retrovizoru, ali sam aktivirao bord kompjuter i ono da migavac trepne tri puta kad se dodirne ručica.
Aktivirao sam i Hill hold ali bi on radio neko vreme i onda palio neku lampicu i prestajao da radi tako da sam to ugasio.

Goky

Nešto zavisi i od verzije softvera npr. prikaz temperature motora je moguć tek od v.14.
Ja sam aktivirao HSA preko DDT4All i za sad sve radi kako treba. Sad sam instalirao i BIC moduo (Multiplexer) tako da na MediaNav imam prikaz spoljne temperature i uključio sam Drive Eco prikaz.
Sandero Stepway 1.0 TCE 90 Expression
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sandero Stepway TCe 90 Prestige
Dacia Sandero 1.4 MPI Laureate
Fiat Punto Mk1 1.2 8v + TNG
VW Buba

Loganovac

Samo vas gledam... ja sam pre nekoliko godina instalirao Windows 10 na laptop i više ništa ne čačkam, sam se apdejtuje i dobro radi.  :c1:

:Smiley:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Boqy

Citat: Goky poslato 12.05.2021. - 20:05
Nešto zavisi i od verzije softvera npr. prikaz temperature motora je moguć tek od v.14.
Ja sam aktivirao HSA preko DDT4All i za sad sve radi kako treba. Sad sam instalirao i BIC moduo (Multiplexer) tako da na MediaNav imam prikaz spoljne temperature i uključio sam Drive Eco prikaz.
Jel si sam radio sve, ili je neko odradio povezivanje?
Jel BIC modul paše od bilo kog Renoa?

Goky

Manje više sam uradio sve sam. Kolega sa posla mi je napravio priključak na OBD2 od neke njegove stare dijagnostike sa ukrštenim konektorima da bih priključio BOD2 adapter i podešavao MediaNav, drug mi je sa tog adaptera izvukao žice po rasporedu koji sam mu dao da povežem BIC. Ja sam povezao žice i BIC priključio na OBD2 utičnicu u kaseti.
BIC sam kupio od nekog lika sa Kupujem Prodajem i on jeod nekog Renaulta. Oznaka 283468105R
Programiranje BIC-a sam odradio sam preko ddt4all jer nije bila učitana adekvatna skripta.
Prikaz temperature na MediaNav i Drive Eco sam uključio preko Micom managera.

Trenutno čekam da mi sa Alija stigne OBD2 Y račva pa da BIC izmestim iz kasete.

Koga zanima linkovi sa kojih sam proučio materiju:
Thermometer, Eco, compass, inclinometer - in MediaNav
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php? t=14306&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=02a0ec7660bb93a2a5907657533298de

Activation of additional MediaNav functions (integration BIC / MIU)
https://www.dacianer.de/threads/aktivierung-zusaetzlicher-medianav-funktionen-integration-bic-miu.29919/

Retrofit the Multimedia Interface Unit (MIU)
https://www.dacianer.de/threads/multimedia-interface-unit-miu-nachruesten.20679/page-2#lg=attachment35295&slide=0

Prvi link je sa poljskog sajta a druga dva sa nemačkog. Meni je Google translate rešio problem jezika tako što sam sve preveo na engleski.

Ukoliko treba nekom pomoć stojim na raspolaganju da podelim ono što sam naučio.
VW Buba

bsamadzija

Zanimljiva tema.

Za nas koji nemamo vremena, volje, znanja... jel postoji negde u NS ili okolina da se otera auto, da to neko sredi, da se lepo plati i da se zavrsi poso za sat-dva (koliko vec treba)  :lazy:

Andrix

Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

ekolog

Ovo je pokusaj ozivljavanja ove teme posle par godina. U pitanju je Sandero 2. generacije, auto ima senzor spoljne temperature vazduha u vidu izbocine sa donje strane na desnom retrovizoru. Imam ELM 327 verzija 2.1 ali kao sto je ovde vec pisano on ne moze posluziti u slucaju Sandera 2. generacije tako da narucujem preko AliExpressa verziju 1.5. Na KP sajtu preprodavci prodaju ove uredjaje za 10+ EUR, dok se od Kineza direktno nabavljaju za 100-300 RSD, pomenuti sam platio tipa 70 RSD i vec nekoliko godina me dobro sluzio i bez problema ocitavao sve sto me je zanimalo na Hyundai i30 iz 2011. i Chevy Spark iz 2008. godine (nasi prerethodni porodicni automobili).

Na Sanderu uopste ne daje znake zivota kada se prikljuci iako je uredjaj ispravan, ali kao sto znamo do verzije je problematika.

Posto ce ELM putovati par nedelja do destinacije, hteo sam ovom prilikom da proverim sa forumasima koji u ovoj oblasti vec imaju znacajna iskustva da li se nesto menjalo u smislu novijih skripti i nacina "hackovanja" BC-a i da li je neko u medjuvremenu nasao neki bolji nacin za to?

Takodje me zanima jer mi je verovatno promaklo da li na BC-u mozemo da ocekujemo i prikazivanje spoljne temp. kada vec postoji hardver za to?

Nadam se da ce se javiti neko od clanova koji su imali iskustva sa ovim i dati meni i ostalima koje ova tema zanima smernice ukoliko je bilo azuriranja informacija u odnosu na poslednje postove na ovoj temi...

Hvala unapred!

Zoran

Imam neki ELM 327 i neznam koja je verzija ali radi na oba sandera preko Torque.
 Onda sam kupio još jedan , na oko isti ELM 327 i radi samo na Sandero 1 i isključivo preko Auto Doctor , samo par stvari mi može pokazati. :c:
Sam svoj gazda - vazda.

MitarMrgulic

Je li neko "otključavao" softwerski board kompjuter sa essential na ovaj veći paket, koji ima prosječnu potrošnju i ostale podatke, ima li neko da se "specijalizovao" za tu operaciju ili je i dalje kako ko uspije improvizovati?

Goky

Evo nađoh negde u dokumentima od Stepway-a II
Ja sam radio preko DDT4All
(De) activate outside temperature / clock in the speedometer
Claster/TDB
CLUSTER_x52_X67_X79_X92_v4.8
under GENERAL CONFIGURATION, GENERAL CONFIGURATION - SCREEN 1, change the parameter "Clock_Present" / "External_Temperature_Present", press "CLOCK" / "T ° C Ext" on the right and press the speedometer with Restart "Prize en compte des configurations".
VW Buba

ekolog

Citat: szs poslato 21.11.2018. - 02:42Mali update. Potrebna verzija ELM je 1.5 i OBAVEZNO čip set PIC18F25K80
Šta se sve može uraditi i KAKO
Na 2 strane sa slikama i vrlo detaljnim uputstvom
https://bit.ly/2S5nvHw
Ko ne razume Nemački, prevod odlično radi Google  :dobro:
Referenca na post kao podsetnik sta je neophodno od hardvera na sta je kolega @szs odavno ukazao. Sem ELM 1.5 verzije bitno je da mikroprocesor uredjaja ima oznaku PIC18F25K80.

Kod Kineza ovih uredjaja ima na pleve i treba isfiltrirati po cheapset-u. Upravo narucih odgovarajucu, stize do kraja ovog meseca pa kad stigne igracka krecemo sa radom 🙂.

Nadam se svakako da ce se jos neke kolege ovde javiti sa svezijim iskustvima, mada link koji je @szs postavio u postu gde sam ga citirao i dalje radi i ima vise interesantnih stvari koje se mogu otkljucati sem same potrosnje, mada bih ja bio zadovoljan sta god uspeo da uradim (a, da pritom ne zeznem nesto sto he dobro radilo 😉).

astmario

Suštinski na Sandero 2/Logan 2 mislim da nema previše šta da se otključa, prosečna potrošnja, eventualno Hill Assist ako to uopšte radi na njemu, spoljna temperatura ko ima "sisicu" na desnom retrovizoru.
Meni je interesantno recimo uključivanje zadnjih štopaljki kada su uključena dnevna svetla, tu funkciju ne vidim sa njemu.