Motor 1.0 SCE

prethodna tema - sledeća tema

Midzi

Meni je u početku bilo čudno kada sam počeo da vozim Sandra, jer sam prešao sa 1.5 dci na 1.0 SCE. Mada brzo sam se privikao na vožnju i zadovoljan sam...

MitarMrgulic

Evo gledam ponudu Dacie, stigao je ovaj 1,0 benzinac, da bude kao jedina ponuda u gami, bez obzira, ili atmosferac, turbo ili lpg, isti je blok.

Nekako mi drago, jer kad je krenula mašina, veličan ja 0,9 blok, kojeg sve manje ima, a ovaj 1.0 nazivan kako u medijima, pa i na forumu "slijepim crijevom", "pogreškom u razvoju", "traćenjem inžinjerskih resursa" i sl.

Heh :)

Keka

Treba praviti razliku izmedju 1.0 SCe (B4D) motora i 1.0 SCe (H4D) motora.

Prvi je slepo crevo, drugi je novi 1.33 bez jednog cilindra.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

glavonja3

Pa koji je u kojim Dacijama?

Zoran

Motor 1,33 ima direktno ubrizgavanje goriva a 1,0 TCE je Mapi varijanta .
Konstrukcijski jedino su slični 0.9 TCE i 1.0 TCE
Sam svoj gazda - vazda.

MitarMrgulic

Vidim da im je kubikaza, promjer hod i povrat, po specifikaciji na stranici Dacia isti, pa držim da je to jedan te isti barem blok motora, ova periferija, moguće da je različita :)

Volio bih da mi neko objasni je li ima još neke razlike...

Zoran

Razvodni lanac je drugačiji, uljna pumpa je totalno druga i ima variomat na obe bregaste(sce).
Sam svoj gazda - vazda.

MitarMrgulic

Evo, svjezi podaci o potrošnji kod 1.0 Sce,

Pred odlazak na more u Neum, nasuto cca 19 l BMB (40 KM / 2,14 KM po litri).

Nakon predjenih cca 400 km, od čega dobar dio, sigurno bar 60% puta pod klimom, kroz bosanske i hercegovačke vrleti, još nije upalio "crvenu" za gorivo.

Auto je bio sa nas petero + full prtljag za more i ljetovanje.

Znači da je potrošnja na otvorenom, nešto ispod 5 l BMB, što je sasvim ok :)

Midzi

Meni je uglavnom na otvorenom kada je magistrala u pitanju od 4 do 4.5 l. Kada je autoput u pitanju potrošnja je oko 5.5 - 6 l

saša61beograd

Odlična potrošnja.I Steva Stalker,poznat po popularnom blogu o motornim uljima,ima Dačiju sa Sce motorom.Vrlo je zadovoljan potrošnjom i automobilom uopšte,a njegovo mišljenje uvažavam.
Sve mi se više sviđa ovaj Sce.Žao mi je što tamo negde 2019-2020. nisam kupio Sandera sa ovim motorom,bila je to poslednja šansa da se kupi normalna Dačija po normalnoj ceni.

Aleksabgd

Koja je prosečna brzina u pitanju na magistrali i autoputu pri kojoj je ostvarena ta potrošnja?

MitarMrgulic

Nešto nisam obraćao pažnju na potrošnju na auto-putu, jer ne idem često tim relacijama koje uključuju auto-put i brzine od 90+ km/h.

Na magistrali mislim da mi je prosjek oko 50-60 km /h, jer ima dosta naseljenih mjesta, ograničenja itd. a ja inace ne jurcam puno, s obzirom da je Sce već oko 50 km /h komotno u petoj  brzini...

Loganovac

Baš da je komotno, teško mi je da poverujem. Na koliko je obrtaja petom na 50km/h?
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

saša61beograd

Pre nego dobijemo pravi odgovor,da se ja malo izfilozofiram.Meni deluje sasvim moguće ovo "komotno 50 km/h u petoj".Prvo VVT radi svoje,drugo prenos u menjaču i diferencijalu je kraći.Treće,možda je sam karakter motora takav.Nije za poređenje sa ovim našim "K" motorima starim četvrt veka,bez obzira na zapreminu i verziju.Meni je i Zastava 101 lepše trpela male obrtaje u 4. i 5. brzini nego Logan.Da ne pominjem neke starije koje sam vozio sasvim normalno 40 km/h u četvrtoj bez napora i vibracija.Noviji automobili sa onom spravicom koja sugeriše promenu prenosa isto favorizuju raniju promenu na više.

dekiv68

TCe 90 LPG na 50km/h više voli, mirnije radi, u 4. brzini. Ako se prebaci u 5. može da se vozi, ali se muči i indikator promene brzine na šalt tabli traži da se vrati u 4. U 5. brzini normalno ide tek na 60+km/h. Mislim na kretanje na ravnom