All-season gume

prethodna tema - sledeća tema

slavko_bgd

Citat: Loganovac poslato 17.09.2024. - 12:26BTW: cirkus sa Kemoimpexom - tražio sam da mi pre isporuke daju informaciju o DOT-u, kaže devojka da ne može, nego da mi pošalju gume pa ako ne odgovara da ih ne preuzimam od kurira! Budibogsnama, izaš'o svet na kraj, kako je moja pokojna baba umela da kaže...  :doh:

Nemoj da te to nervira niti čudi. Gume stoje negde u nekom skladištu i isporučuju se kupcu po narudžbi. Imao sam prilike da vidim jedno takvo skladište, to su planine guma u "kavezima"i odatle ih kurirske službe preuzimaju i isporučuju.
Dobro je da si dobio "taze" gume, montiraj i uživaj. 

astmario

Ne vredi dok ne slikš šaru i Zoran odobri :zubo:
Šalu na stranu, neka te služe sa srećom i javljaj utiske.

Aleksandar

Ovo za DOT nije samo cirkus u Kemoimpexu vec i kod drugih. Isti odgovor sam dobio u IPG. NArucite pa ako vam DOT ne odgovara, vratite. 

Na kraju kupio 4 komada Viking Fourtech plus, na akciji u online prodavnici sa imenom tropskog voca u kojoj su mi rekli koji je DOT (DOT iz 2024). Tek treba da montiram.  

Aleksandar

Nisam siguran da li je ovaj test ranije neko podelio 

2024 all-season tyre test: qualifying - AUTO BILD

silent

Пре 3 године сам монтирао Сава Адапто нове генерације, од тога нису вожене само прошлу зиму, али нисам баш најзадовољнији јер се брзо троше.
Раније Адапто које сам имао (прва генерација) су далеко дуже трајале, а задржале пристојне карактеристике. 

Andrix

Ja znam za Savu zimske da se brzo trose, a ako se voze i leti 2 god i kanta.
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Keka

Michelin Crossclimate 2 SUV, 47.000 km, zadnje kao nove, prednje malo potrosene. Odokativno ce izgurati 100.000 km bez problema.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

szs

CC+ od 2021 jun do danas kao nove 37kkm
Što reče Keka, jedva vidljivo trošenje na prednjim a zadnje kao nove
Što i nije čudo na malom autu od jedva 1000kg
Za 44 god vožnje: VW 1300,Zastava 750,Lada 1600,Fiat 650P,Trabant 601K, Trabant 601L,Fiat 650P,Audi 80 1.6D,Yugo 1.0,Mercedes 190D,Yugo 1.1,Corsa 1.7D,S Oktavia 1,9D,F Punto 1.3mjt, D Sandero 1.4,T Avanza 1.3,T Agya 1.0,D Sandero 1.5D, T Aygo X-Play, T Yaris 1.5 Stella

duster

Loganovac

Prošlog petka ujutro, tačno uoči onog kijameta, montirane Pirelli Cinturato SF3 All Season gume na prednje točkove. Prvi utisci odlični. Odmah sam shvatio da su se počivše Die Beste, nekih 5.5 godina u opticaju, potpuno skamenile, odrvenele toliko da sam imao ozbiljnu nameru da pregledam spone, kugle, gumice, ovo-ono... kad ono sa novim gumama ništa ne lupka, one fine, mekane, lake na volanu - baš me podsetilo na one utiske u svoje vreme kad su Die Beste bile ovako ganc nove... Odlično koče, upravljaju, ne proklizavaju trenutno ni pod kakvim okolnostima, ma milina jedna. I potvrdim da sam napravio odličnu varijantu da menjam samo prednje, pa za godinu-dve opet samo prednje. I tako.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Cmok

Duzni poslovni put od nekih 700KM sam iskoristio kao priliku da zamjenim sve cetiri gume sa Continental AllSeason Contact 2.

Za sad izuzetno zadovoljan, vremenski uslovi na putu su bili idealni za testiranje (proslosedmicni snjeg, kisa, na pojedinim dijelovima i led).
90% kilometraze je predjeno na autoputu, gdje je cak i po mokrom i snjeznom kolovozu guma odlicno prijanjala i drzala pravac.

Ponasanje pri aquaplaning-u, tj odizanje gume pri nailasku na vece kolicine vode na putu, mi djeluje identicno kao i na ljetnim gumama koje sam imao prije toga (isto Continental, model Eco 6). S tim da bih rekao da i mala tezina samog Sandera igra veliku ulogu u ovome, pa mozda zato i ne primjetim neku vecu razliku.

Andrix

I meni se svidjaju ali cena....
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Capriolo

Evo koliko ima "mesa" posle oko 46.000 km i oko dve godine na all season gumama Good Year Vector 4Season G2 ( na mom poslovnom Yarisu 1,5 125 ).
Mislim da će ovo bez problema da "prezimi" i da može da se menja tek sledeće jeseni, odnosno, pred sledeću zimu ( i da ide još bar oko 20.000 km, a da pri tome pre kraja ove zime sigurno ne spadne na 4 mm ).

https://i.postimg.cc/P5ZCHkjt/viber-image-2024-11-19-20-16-03-953-png-9fa391eb77819d4e1651d223e8ac7787.png

Loganovac

Da, očigledno bolje podnose kilometražu nego godine.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

ekolog

Zdravo forumasi!

Planiram kupovinu all season guma u narednom periodu. Imam odlicna iskustva sa Hankook Kinergy 4S2 gumama koje sam koristio zadnje 3 godine i koje su i dalje na autu koji sam prodao pre par dana. Hankook je po meni zakon, nakon predjenih oko 40.000 km sa njima, guma koju preporucujem svima, pogotovo me odusevljavala voznja po kisi sa njima. Izuzetno dobro se ponasaju i na usijanom asfaltu pod paklenim temperaturama od proslog leta, a za 3 godine koriscenja sam jedino proklazavanje imao po ledu u situaciji kad nikakva guma ne bi to proklizavanje mogla da spreci.

Hankook sam godinama vozio i kao letnje gume i njih mogu da pohvalim, ali all season varijanta je ispunila sva moja ocekivanja. Vozio sam korejski auto, pa je nekako Hankook sam po sebi bio uvek izbor broj jedan.

Citao sam neke od poslednjih postova na ovoj temi koji su mi potvrdili ono sto sam vec merkao - da je verovatno najbolji izbor da nekih 7500 RSD po gumi dimenzije 186/65/16 Fulda Multicontrol i eventualno Lassa Multiways.

Da li se ograniciti na ove ili uzeti za gore pomenute novce jos nesto u obzir? Da li uopste razmisljati o nesto jeftinijim varijantama poput Viking, Matador, Sava...?

Ideja je probati jos nesto sem Hankook-a (trenutno za ovu dimenziju oko 8500) gde je budzet ogranicen na nekih maximalnih 7500 RSD po gumi.

Hvala unapred na odgovorima!
Svako od nas ima dva života. Drugi kreće onog trenutka kada ukapiramo da postoji samo jedan...