Zamena - ugradnja zvučnika

prethodna tema - sledeća tema

Keka

Pade mi na pamet, ali ne znam koliko je izvodljivo, da se umesto woofera iskoristi bas jedinica od 2.1 ili 5.1 zvucnika za komp koja bi cucnula ispod sedista. Ista prilicno lepo svira bas, ima pojacalo u sebi, ulaz je obican cinc, samo bi trebalo dovesti 12 V na izlazni deo trafoa, umesto mreznog napajanja. Polovne mogu da se nadju za smesne pare.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

ivan-bgd

Vrlo vrlo zanimljiva ideja...bacio si me u razmišljanje. :ces:

Loganovac

Pa sad, ako je napon napajanja pojačala u wooferu 12V, OK. Međutim, slaba vajda  iz prostog razloga što se sa 12V na standardnom 4 OHM zvučniku u uobičajenoj klasi AB dobija malo wati, pa se proizvođači auto pojačala dovijaju uportebom mosne sprege dva pojačala, a u novije vreme pojačavačima u D klasi. u tim zvučnicima koje možeš da kupiš za par kila roštilja nije im bilo nužda da se mlate ovakvim egzivbicijama, lakše i jeftinije je bilo podići napon napajanja i zveknuti jedan integrisani pojačavač AB klase. Dakle, unimer u ruke, otvoriš, izmeriš i baciš u korpu.  :lol1:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

hobbista

Citat: Loganovac poslato 14.06.2013. - 23:47
...unimer u ruke, otvoriš, izmeriš i baciš u korpu.
Auh, al` ovo surovo zvuci. Ne znam da li da se smejem ili da placem - moracu ovih dana da otvorim ovaj moj "vufer" iz 2.1 sistema  :(
Postao sam Kalif umesto Kalifa  :D

Keka

Altec Lansing i121:

Trafo, dva osiguraca od po 25A  :conf:

Odatle struja ide na Grecov spoj, posle kojeg sam izmerio u radu 14V a kako se "odvrce" napon pada do 12V.

Sto se struje tice, izvodljivo je. Ne da drma stakla i tablicu nego da da umerenu notu basa. Ostaje samo pitanje ulaza, da li je iz PC izlaz nisko ili visokonaponski, i odakle dovesti signal sa radia.

Ako se woofer stavi ispod sedista, moze da se prikljuci na upaljac pa ne mora da se vuce posebna instalacija.

staracstol

Dogod na wooferu ima "volume", radice sa auto radiom. Odvalis radio na panj i dugmetom "volume" dodajes dok ne pocne da izoblicava pa malo vratis i ostavis tako. Sta sa napajanjem, nemam pojma.

Loganovac

@Keka: E, pa to malo menja stvar, nisi rekao da je Altec u pitanju!  :to:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Keka

:whistling:

U svakom slucaju necu njega u kola....ako naletim negde na neki polovan, razmislicu.

Lazar@

veoma interesantno   :to:
Ja imam neke 5.1 zvucnike marke Lenco...subwoofer 40w,sateliti 12w...Ali nedavno mi je nesto riknulo,u wooferu je pojacalo,na njega se povezuju sateliti i to...Jedan dan dok sam slusao muziku iz cista mira je iz bass reflex-a poceo da izlazi dim...ja odma iskljucio,posle toga ukljucio,sateliti rade,woofer ne,probao zvucnik na drugo pojacalo,on radi...Vjerovatno riknulo pojacalo za bas?

Trebao bi da ga otvorim sad neki dan da vidim sta je riknulo...Jer je woofer malih dimenzija a dobro tutnji,odlican bi bio za kola i onako  mi ne treba vise,kupio za kucu Vivax HT400 i pojacalo Us blaster...

Lazar@

ljudi moze mala pomoc?
Napravio sam ove zvucnike,jedan tranzistor je bio eksplodirao,njega sam zamijenio i sad super radi...
Nego,sa Trafoa ide struja na prednji dio woofera gdje su prekidac on/off,volume i bass potenciometri...Odatle ista ta struja ide na zadnji dio woofera gdje je pojacalo...Visina napona jee oko 13v(AC)...Ali nikako nisam uspio da nadjem grecov spoj da bih posle njega izmjerio DC struju  :ne:

Sad sam se bas ono zainteresovao jer izgleda da bi moglo da se napravi da se napaja sa akumulatora?  :cul: A fino bi lego u kolima jer skuplja prasinu u kuci...

trajce

Pozdrav!

Hocu da zamenim prednje fabricke zvucnike sa ovim:
http://www.takolako.rs/user/auto-zvucnici/blaupunkt-zvucnici-bgx-542-hp/44_2127_58648_1_0_0/item.jsp

Slucao sam ovakve elipsaste i imaju jako dobar zvuk. Imate li mozda iskstva sa ovim?

Hvala :ziveli:

nik

Za konkretne zvucnike ne mogu da ti kazem nista konkretno, ali moj ti je savet da se ne osLanjas mnogo na to kako zvuce elipse jer su ipak elipse u pitanju. 13-tice iste serije su uvek (mnogo) slabije od elipsi po svim pitanjima, pa ti metod poredjenja nije bas najbolji.
Blaupunkt spada u neku srednju klasu sa korektnim proizvodima. Po Podacima  doticni zvucnici mi se isticu po imp. 91dB, ali mi niSka cena ne uliva mngo poverenja.
U svakom slucaju, dok ne cujes makar na probnom stolu u prodavnici i ne uporedis na licu mesta sa klasom ne kupuj nijedne zvucnike.

drzarkod

Ugradio zadnje zvucnike u Dustera...kupio Sony trosistemce XS 1337  na akciji  ( 45 W ) za samo 1800 u Metrou, napred imam neke Blaupunkt ( 50 w ) . Drasticno lepše u kolima. Hvala Loganovcu i ostalim na savetima koje sam procitao. Imao sam fabričku razvučenu instalaciju  do zadnjih vrata... :aplause:

miki-bgd

@drzarkod
Mislim da i ja imam iste zvucnike, ako ne iste onda jako jako slicne  :too:
Oni su mi napred, fabricki pomereni pozadi.
Jesi uspeo da montiras poklopce za zvucnike, ili koristis fabricke?

drzarkod

Koristim fabricke....nisam hteo da busim, a i onaj prorez mi je nekako velik mozes stek da napravis....verujem da sa njegovim poklopcima bolje zvuci...ali meni je i ovo ok.