Zamena - ugradnja zvučnika

prethodna tema - sledeća tema

DarioGTI

Citat: Zoran poslato 09.04.2013. - 20:32
Moj bazni Sandero ima antenu, za ostalo neznam. U rupi za radio držim digitron...

Zorane, ako sam sad dobro shvatio, ti si sa Sanderom napravio 160.000km bez radija odnosno muzike?
Nekada:
'03 SupeRNova E7J LPG Europa - 219.200km (prodan)
'07 MCV K4M LPG Laureate A/C- 55 000km (prodan)
'02 SupeRNova E7J LPG Europa - 114.150km (prodan)
A tu je još:
'05 Logan K7M Laureate A/C - 200.000km and counting (HR)
'21 Sandero 1.0 ECO-G H4Dt LPG Comfort - 10.000km (HR)

Zoran

Jeste glupo ali je tako. Radio imam na mobitelu za slučaj zastoja ili nevremena. Malo slušam motor, malo planiram i pođe dan...
Sam svoj gazda - vazda.

Veterinar

Jeste skretanje sa teme, ali...  :hall: !

air7

Evo slikao sam kakav je dzek u mom autu. Inace to je base verzija 2008 god.

E sada koliko vidim zvucnike treba da utaknem u prvi i poslednji red na levom delu dzeka. Da li samo zice od zadnjih zvucnika da utaknem u te rupe, naravno pazim na +/-? Zanima me jedna stvar, siva, zelena, roze i narandzasta, na koje sam u produzetku nakacio prednje zvucnike, da li su one prikacene negde (neki izvor napona), ili su slobodne? Posto nismo nasli njihove krajeve pa smo ih ogulili na jednom delu i prikacili  zice od prednjih zvucnika. Hvala

Keka

Desni konektor je pod naponom, a ove zice iz levog konektora sto si nabrojao, idu prema vratima, mozda i ulaze u vrata kroz rebrastu gumu, ali je moguce da se zavrsavaju u nekom drugom konektoru od kojeg nije dalje provucena instalacija posto je base model.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

air7

Ja nisam ni dobio tu rebrastu gumu na vratima (u servisu je 1000din), nego kada mi je ugradjivana centralna stavljena je. Ok to mi je bitno da znam, bunilo me je za te zice gde se zavrsavaju krajevi.

ivan-bgd

Ove žice na levom konektoru su dovedene do prednjih vrata i kao što rekoh u nekom od pređašnjih postova za zadnja vrata ti je potrebno da razvučeš instalaciju i ubodeš pinove.Kupi negde euro konektor povadi žice iz njega sa pinovima i ubodi u fabrički konektor.Eventualno da juriš negde pinove ali mislim da konektori nisu skupi.Ima ih i na buvljaku.

nik

Evo otoplilo, a i našlo se slobodnog vremena, pa da održim obećanje i postavim kratak tutorijal za ugradnju 165 zvučnika u prednja vrata na Loganu.

S obzirom da se, da bi se ugradile 165-tice, mora odstraniti fabrički nosač/šolja za 130 zvučnike, nastaje problem jer je rastojanje izmedju tapacira i lima vrata različito (u donjem delu je pliće, u gornjem dublje).
Svojevremeno sam na e-Bay-u našao i naručio nosače za Fiat Dukato, koji "pasuju" i na Grande Punto tako da bi trebalo da može da se nadje i kod nas.
http://www.ebay.de/itm/Fiat-Grande-Punto-Ducato-16-5cm-LAUTSPRECHER-TIEFTONER-EINBAU-ADAPTER-RINGE-22-/320995914117?pt=Subwoofer_Boxen_Zubeh%C3%B6r&hash=item4abcd8f185#ht_877wt_1037

Navedeni nosači nisu bili baš nekog posebnog kvaliteta, ali sam problem rešio popunom sa Body Fiberom (git za popravku plastičnih delova, najčešće branika)

i ujedno sam podigao nivo na plićoj strani nosača za 5mm koliko je bio niži od potrebnog (dublja strana odgovara u milimetar).

Prvobitno sam nosač povezao/zašrafio za limariju preko originalnih otvora (vešanje u tri tačke), ali kako je nosač š kvaliteta isti je napukao i došlo je do pojave vibracija, pa sam danas sve prepakovao i povezao zvučnik za lim kroz nosač (na slici se vide rupe - stara tri i nova četiri šrafa).

Na istoj slici se vidi kako sam rešio zaštitu zvučnika od slivanja vode niz limariju. U pitanju je, valjda se tako zove, krajnica od plastične kanalizacione cevi 125mm, koju sam rasekao i ušrafio kroz otvore na limu za originalni nosač zvučnika. Nisam je dodatno zatvarao jer je i ovako prevelika (zvučnički magnet tek nekih 7-8mm viri van lima).

Pozicioniranje nosača sam izveo na način da sam na tapaciru vrata ostavio samo žabice u uglovima radi pozicioniranja tapacira i po postavljanju tapacira nameštao rukom nosač i obeležio adekvatnu poziciju flomasterom na limu (pre toga sam na isti način došao i do podatka da za izabrani nosač "fali" 5mm na plićoj strani).

Na tapaciru sam morao da odstranim one zupce za centriranje originalnog nosača, ali sam ostavio po oko 1mm tako da i dalje može da se pozicionira originalni nosač i da se vrati originalni poklopac, a da se ništa ne primećuje.

Po postavljanju tapacira sve izgleda ovako:

a preko toga sam stavio neku univerzalnu mrežicu i dobio

Tvitere sam ubacio u otvor za ručicu meh. retrovizora (ranije već ugradio električne  :cool:) i uklopilo se u milimetar bez potrebe za bilo kakvim turpijanjem plastike, ali to je već obrađeno u ovoj temi ranije.

Ujedno sam odradio i dopunsko dampovanje i zvučnu izolaciju azmafonom po Kekinom receptu i ukupan utisak je  :bliss:

Keka

:aplause:

Interesuje me:

1. Da li je i koliko zvuk sa 16 bolji od 13 (tera ih fabricki HU, neki drugi HU ili preko pojacala)?

2. Onaj prekidac na zadnjoj slici je...?

nik

1. HU je Sony cdx gt-300, a u odnosu na stare zvučnike 130 (bili Sony XS-F1325) je nebo i zemlja. Mislim da u tome deo poboljšanja nosi i nova mrežica (pisao je već Loganovac o tome na početku ove teme).

2. Prekidač je od gabaritnog svetla prednjih vrata (više na http://www.daciaforum.in.rs/index.php?topic=4525.msg98089#msg98089).

Keka

Znaci trebao sam da uzmem onomad vece pa da ih nekako ubudzim, sad prosao voz.....

Razmisljao o pojacalu, kad sam video cene  :suicide:

zac

DarioGTI

nik - ovo ti je odličan audio upgrade!  :respect:
Nekada:
'03 SupeRNova E7J LPG Europa - 219.200km (prodan)
'07 MCV K4M LPG Laureate A/C- 55 000km (prodan)
'02 SupeRNova E7J LPG Europa - 114.150km (prodan)
A tu je još:
'05 Logan K7M Laureate A/C - 200.000km and counting (HR)
'21 Sandero 1.0 ECO-G H4Dt LPG Comfort - 10.000km (HR)

Loganovac

Kad ćoveka ne mrzi da se bakće...  :cool:

:hall:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Zee

nik, svaka cast na radu i na zivcima.  :)
:aplause: :aplause: :aplause: