Diskovi i Pločice

prethodna tema - sledeća tema

glavonja3

Zamenio sam zimski set tockova sa letnjim, pa sam imao priliku da fotografisem kocnice. Auto je od 2006.-te preslo 76 hiljada i nikad na ovom delu nista nije menjano. Da li sta sa ovih slika moze da se zakljuci?

Keka

Moze: plocice odlicne za tu kilometrazu, diskovi pojedeni.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

glavonja3

Da li da se diskovi menjaju odmah ili moze i kasnije? Sta moze da se desi ako nastavim da vozim sa ovakvim diskovima? Da li postoji neka mera da se kaze diskovi ne valjaju ili je to samo po tome sto imaju te sare po sebi?

Keka

Ima mera, pise na disku kolika je minimalna debljina, trebalo bi da je kao sto pise ovde.

zac

Menjaj diskove i plocice, dozvoljeno trosenje diskova je 0.4mm. pa obrada.
Nov disk ima debljinu 12 mm.
Minimalna mera za trosenje ili obradu je 10.6 mm.   :wave:

Evo ovde imas neke podatke o vozilu:

http://www.daciaforum.in.rs/index.php?topic=3000.0

glavonja3

Nekako mi se neuobicajeno da se menjaju diskovi i plocice zajedno. Zar plocice se ne trose brze, pa se menjaju cesce? Kod mene ispade obrnuto :ces:  Sta je gresim kod kocenja ili cuvanja auta pa da mi se ovo desava? Neki predlog da se to vise ne dogadja (ako je moguce)?

zac

Druze ne radi se o tome, fabricke plocice su prilicno tvrde i "brzo" razaraju diskove. Sudeci po fotografijama koje si postavio rekao bih da su za zamenu, naravno predhodno ih treba izmeriti mikrometrom i ne smeju imati manju debljinu od 10.6 mm.  :wave:

mladja73

@ glavonja3: ja sam prvi put menjao i diskove i plocice.
Trčeći il' polako, svi na kraju stižemo na isto mesto.

dejanz

Takodje prvi put plocice i diskove

Keka

Na 60.000 km prvi put plocice, na 80.000 km obradjivani diskovi.

Do 138.500 km koliko sad ima, jos dve garniture plocica.

Zoran

Moj Sandero nema štitnike za diskove pa zna po nekoliko puta za jedan dan korodirati i biti obrisan... mora se brzo trošiti  :wave:.
Sam svoj gazda - vazda.

Veterinar

Limun mu žuti, ne znam kako se diskovi troše tako brzo. Da li dobijamo različite diskove i pločice na Loganima ili je isto (ne mislim na 16v). Neću više ponavljati ovo, jer sam sam sebi dosadio, ali za nepunih 160000 km menjao sam pločice jednom i auto je prodat sa prvim paknovima i diskovima i drugim pločicama sa 6 mm debljine. Majstor kupca je rekao kako bi to trebalo menjati (bacio oko samo, nije merio), sa čime se nisam složio uz napomenu da nisam mehaničar. Vlasnik me poslušao na kraju i rekao je da će menjati to za par godina pošto godišnje jedva da prelazi par hiljada km.  :laugh1:
   Stepway je prešao oko 25000 km pretežno u gradskoj vožnji, a pločice imaju oko 1 cm mesa.

zac

@Veterinar:
Nije dobro preci 160 000km a ne kociti, mogu zaribati kocioni cilindri.  :D

krle

U najnovijem broju Auto Bilda objavljeni su rezultati testa Opel Insignie ST 2.0 CDTI, gde je navedeno da su diskovi izdržali
59 706 km, uz napomenu da im je plafon 50 000km. Razlog trošenja je   masa automobila od 1700 kg.

saša61beograd

Nije masa razlog nego to što fabrika nije ugradila diskove adekvatne toj masi.Svoju uštedu je prebacila kao trošak kupcima.Ima toga i na Dačiji,uglavnom na sitno.