Problemi sa akumulatorom

prethodna tema - sledeća tema

slavko_bgd

Prvi razlog je nerešiv, drugi se da rešiti. 
Živim od automobila, uvek su me uzbuđivale i pokretale novotarije i radovao sam se svemu novom. 
Sad već počinjem da se pitam čemu sve to? 
Mislim da starim i da je vreme da ustupim mesto mlađima...

:ziveli:

Loganovac

Tako je care! Ja planiram da početkom sledeće godine, Bože zdravlja, pređem u najbolju firmu, onu Krkobabićevu  :D , gde sediš kući i ne moraš ništa da radiš a pare svakog meseca legaju na račun.  :kava:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

slavko_bgd

Bože zdravlja, i da ti poželim da duuuuuugo primaš tu "platu" za mirovanje!  :ziveli:

Krle87

Supruga zaboravila sva četiri kada se parkirala za posao, gužva, orezivalo komunalno drveće itd, i desilo se, cela smena tako i akumulator gotov. Dobar je vozač, nećemo zameriti :) I ajde odem da je vratim kući i izvadim aku i ponesem da napunim. Vratim kasnije u auto i upali bez problema, sve radi super ali na tabli lajt šou i ne rade parking senzori. Izgleda da ne gine ovlašćeni i dijagnostika, verovatno nije ništa ozbiljno, ali ni nakon više dužih vožnji se nije normalizovala situacija. 

Yoda

Koje lampice su se upalile?
Dacia Sandero Stepway III (facelift 2022)
1.0 TCe 90,
999 ccm, 67 kW, 91 ks
6-stepeni menjač

Zoran

Krle 87, treba kalibracija.
U mjeste namotati volan nalijevo do kraja, pa nadesno do kraja i vozi Miško.
Sam svoj gazda - vazda.

Krle87

Citat: Yoda poslato 01.06.2025. - 06:59Koje lampice su se upalile?
Za pritisak u gumama, volan, radar, i ne mogu da se setim četvrte. Naravno sija i ključ uz sve, check engine nema. Pritom ne rade parking senzori, kamera radi. I piše proveriti kočnice, pomoć za kretanje uzbro i još neke stvari. Nisam sve ni popamtio.

Citat: Zoran poslato 01.06.2025. - 07:51Krle 87, treba kalibracija.
U mjeste namotati volan nalijevo do kraja, pa nadesno do kraja i vozi Miško.
Odradio sam okretanje volana nekoliko puta i nije pomoglo, znam za taj trik, svakako hvala na predlogu. 

Yoda

Onda ipak dijagnostika.
Dacia Sandero Stepway III (facelift 2022)
1.0 TCe 90,
999 ccm, 67 kW, 91 ks
6-stepeni menjač

MitarMrgulic

Opasno je kad ostanu sva četiri žmigavca...novija auta uglavnom pogase sve potrošače kad se izvadi ključ i zaključa, upaljena svjetla daju piskavi alarm, ali žmigavci rade u kakvom god je režimu auto.

Jednom sam na Loganu tako slično ostavio sva 4 upaljena i otišao sinu na utakmicu...srećom, trajalo je samo oko 1 sat, pa nije ispraznilo akumulator...

Krle87

Bili su upaljeni oko 9 sati, kada je došla jedva se vide. Još inače stane blizu ordinacije i eto baš sada stala podaleko i ko je video da rade nije znao čija su kola. Sutra zovem servis pa ćemo videti. 

Krle87

Auto danas bio u ovlašćenom, za 10ak min izbrisane greške i sve je OK. Nisu ništa naplatili, korektni kao i uvek. Kažu da je zbog pada napona to sve. Kapiram jer je dugo opadao napon dok nije postao nedovoljan, nije bila samo zamena akumulatora, tj. da je ugašeno sve. To mi rekoše kada sam zvao da zakažem, i ne pitah nakon radova koje su greške. 

astmario

To je već drugi slučaj na vozilima treće generacije. Znači neka dijagnostika sposobna da resetuje greške vam na gine, da se ima pri ruci za ove gluposti.

Krle87

Razmišljao sam o nekoj dijagnostici za ove slučajeve, ali em nema problema u vožnji, em mi je servis u komšiluku. Sve nešto računam da je ovo baš incidentna situacija. 

Ljuba_Zemun

Gledao sam skoro kako je momak zamenio istrošeni akumulator novim bez gubljenja funkcija kompjutera. Upalio je motor, raskačio kablove sa akumulatora (prvo minus klemu pa onda plus klemu), izvadio akumulator i ubacio novi dok je motor i dalje radio, pazeći da se kablovi ne dodirnu dok je menjao akumulatore. Kada je smestio novi akumulator i obezbedio ga, prikačio je kablove (prvo plus klemu pa onda minus klemu). Da li ovo "pije vodu" u smislu "uradi sam" i sprečava gubljenje funkcija kompjutera ?

Zoran

Dali se mogu pojaviti pikovi napona opasni za elektroniku?
Sam svoj gazda - vazda.