Zamena - ugradnja zvučnika

prethodna tema - sledeća tema

DarioGTI

Budi strpljiv sa polovnim pojačalima. Ja sam isto tako čekao i čekao, i onda naiđem na ovo moje JBL CS60.2, platio ga oko 35eura, jest malo izgrebano, ali to mi ne igra neku ulogu.
Nekada:
'03 SupeRNova E7J LPG Europa - 219.200km (prodan)
'07 MCV K4M LPG Laureate A/C- 55 000km (prodan)
'02 SupeRNova E7J LPG Europa - 114.150km (prodan)
A tu je još:
'05 Logan K7M Laureate A/C - 200.000km and counting (HR)
'21 Sandero 1.0 ECO-G H4Dt LPG Comfort - 10.000km (HR)

Dachaa

Gledamo i ja i drugar stalno ovih dana naletosmo na ovo,dobro izgleda sa slika a i ovaj prodavac ima 958 pozitivnih tako da je verovatno dobro..  :ces:
http://www.kupindo.com/Za-auto/9237187_Auto-pojacalo-Westfalia-Technica
Dacia Logan 1.5 dCi - (2005-2013) :(

staracstol

Samo obrati pažnju koliko A vuče pojačalo. Ja sam uzeo ovo koje vuče 60A i ipak će da sačeka neka druga kola jer mi se ne isplati da sad ugrađujem jači alternator i sl. Obrati pažnju da li dotično pojačalo može da radi u "most" jer neka ne mogu. Takođe imaj na umu da valja tu i instalaciju razvući, tu će da ti ode 50e ako se radi kako treba itd. Ja sam i prešao na slabiju varijantu upravo zbog alternatora i potrebne instalacije. Ako si se već odlučio za sub, razmisli o aktivnim, ima SAL nekoliko modela a i drugi vala. Za tih 4500 za pojačalo i ne znam kolko za zvučnik možeš da uzmeš WRX10SE/A koje vuče 9A ili XB-10/A koje vuče 5A. Uglavnom, para nikad dosta kad jednom kreneš u projekat.

Dachaa

Cek ti aktivni imaju u sebi vec ugradjeno pojacalo zar ne ? Sad gledam po netu ovde
http://elementa.rs/katalog/Audio%20komponente/Auto%20zvu%C4%8Dnici%20/Sub%20bas%20tube%20i%20kutije/AKTIVNE
je jedan od jeftinij ovaj RX-10/A ali ne pise koliko ima W ili je to ovo "Zvučnik: 250mm, 250Wmax"  ??
AKo je ispod 250W necu da uzimam jer sam vec probao u kolima neke od 150W sa pojacalom i nije to to,ali ako je to ovo sto pise 250W onda nije lose cena mu dodje na isto ali ne zaebavam se da trazim pojacalo i to..

DarioGTI

Moj prvi aktivni sub odnosno Magnat Active reflex 30cm je bio 90W RMS, 180w peak - tablica na gepeku se tresla  :c: Davao je prilično bassa i niskih tonova, ali nije mogao ići toliko nisko kao pasivni subwooferi, ili kao recimo ovi Kickeri koje sada imam (nemam).

Jedini "problem" kod aktivnih subova je što ih je jako teško prodati, puno teže nego pasivne subove.
Nekada:
'03 SupeRNova E7J LPG Europa - 219.200km (prodan)
'07 MCV K4M LPG Laureate A/C- 55 000km (prodan)
'02 SupeRNova E7J LPG Europa - 114.150km (prodan)
A tu je još:
'05 Logan K7M Laureate A/C - 200.000km and counting (HR)
'21 Sandero 1.0 ECO-G H4Dt LPG Comfort - 10.000km (HR)

staracstol

250W, ali nemoj da te to zavara, pa ni Bavarska nije zemlja Bavara. Niko nema tu snagu koju ti gura pod nos, u kolima to nije tako lako postici, da si zaista imao 150W (pravih) u kolima, bio bi u najboljem slucaju polugluv i polulud. Sve te cifre su sarena laza. Radio deklarisan na 4X50W ima u najboljem slucaju 4X12W. U stvari sve zavisi da li muziku pustas da je ti slusas ili da je ulica slusa, jer ako je ti slusas i tih 12W mogu da izazovu glavobolju od buke a ako oces da te drugi cuju ni kilovat ti nece biti dosta.

Dachaa

Ma koja ulica briga me dal ce oni cuti ili ne.Videcu nesto u toku sledece nedelje cu da prelomim nesto cu da uzmem ili ovako aktivni sub,ili onako sa pojacalom i to..Ne znam ni sam.Uglavno javljam cim nesto uradim  :to:

staracstol

Samo cifre uzimaj sa rezervom, pravih 12W moze da napravi pakao u kolima, a svi proizvodjaci debelo lazu. Ako mozes, trazi da cujes.

ivan-bgd

To što pokazuju oko snage je muzička snaga ,a da je sinusna pucale bi bubne opne :bonk:

Zoran

Možeš li pojasniti šta znači muzička snaga - pošto znam šta je sinusna?
Sam svoj gazda - vazda.

staracstol

Šarena laža, najpreciznije rečeno. Kao, pojačalo ili zvučnik mogu u nekom mili-mikro vremenskom periodu da proizvedu zvučni pritisak ekvivalentan toj snazi. Bitna je samo kontinualna tj stvarna snaga a na "muzička cifra" te cifre gledas kao na reklamu. Lažu ko i kozmetička industrija koja tvrdi da više ne moraš ni da spavaš već se ujutru pljusneš Nivea losionom posle brijanja i ko nov si. Uostalom, pogledaj osigurač na uređaju i pomnoži ga sa 12 i dobićeš ukupnu potrošnju uređaja. Naime, ako radio ima osigurač od 5A to pomnožiš sa 12V i dobiješ da je ukupna potrošnja radia 60W. Uzmeš u obzir da tu postoje i gubici i da ne vuče svu struju samo pojačalo već i drugi potrošači (CD, FM i sl) dođeš do podatka da u najboljem slučaju imaš 50W. Tu cifru podeliš sa 4 jer toliko kanala imaš i dođeš do činjenice da tu ima 4X12,5W a ne 4X50W koliko ti tvrdi pločica i kutija od radia. Muzika je mrtva, marketing je sve...

Zoran

Hvala za odgovor. Jednostavno i jasno, šarena laža je u pitanju.
Sam svoj gazda - vazda.

ivan-bgd

Osim ako se ne zadesi osigurač od 10A  :bonk:  .Ma najbolje uzeti nekoga sa uređajem za merenje jačine zvuka i biti siguran :too:

staracstol

Dao sam primer, nemoj doslovno shvatati

Loganovac

Auuu, ovde ima materijala da pišem odgovore do ujutro, udarili ste me u tanku žicu...

Dakle, muzička snaga nije baš to...

Sinusna snaga (definiše se u kom opsegu frekvencija, najčešće 20Hz do 20KHz, ako nije definisano onda je mereno samo na 1kHz što je sheet) je snaga koju pojačalo može da isporuči zvučniku navedene impedanse sa deklarisanim izobličenjem. Najčešće se meri THD (totalna harmonska izobličenja) i za iole kvalitetno pojačalo treba očekivati drugu decimalu procenta - recimo 0,05%. Ajde u kolima može 0.1%. U napomeni se obično daje podatak da li su oba kanala istovremeno opterećena pri merenju.
Muzička snaga je ona koju pojačalo može da isporuči istom tom zvučniku trajno, ali uz izobličenja koja su prihvatljiva za iole korektnu reprodukciju muzičkog materijala - najčešće se toleriše 1%, preko toga zvuk počinje da podseća na vašarsku šatru. Dodaću da ovo nema nikakve veze sa zvučnim pritiskom, meri se vatima (W), električna je veličina, a zvučni pritisak zavisiće od parametara zvučnika i prostora u kome se zvuk reprodukuje.
Ono što proizvođeči navode kad reklamiraju low cost (a i šire  :agr: ) auto pojačala je PMPO (peak music power output) i to je ono što je staracstol opisao, dakle snaga koju pojačalo navodno može da isporuči u veoma kratkom vremenskom periodu (nekad je bilo 10ms, pa se to nekako smanjilo na 1ms...) ili ako se odnosi na zvučnik snaga koju zvučnik navodno može da podnese opet u tom malom deliću sekunde. Ovo nema blage veze sa zvukom nitit sa kvalitetom pojačala, radi se najblaže rečeno o kratkotrajnom pražnjenju elektrolitskih kondenzatora jedinice za napajanje kroz potpuno otvorene tranzistore pojačavača. Najgore je što su čak i u tom laganju izgubili svaku meru pa dopisuju nule neumereno, kao ono XXXXXXXXXXXL na kineskoj garderobi. Videćete ladno da na  wooferu u kolima piše kako može da podnese 2000W, a sa wooferima te iste sinusne snage rok grupa svira koncert za 1000 ljudi na livadi.
Lepo je rekao starac, pravih 23W u mostu na 2 Oma, recimo iz Clariona, može da oduva tuce takvih Kineza...  :Smiley:
Još jedna mala napomena - samo pojačalo u D klasi može da ima toliko dobar faktor iskorišćenja da od 50W potrošnje zvučniku isporuči 40 ili 45W, jer je u pitanju digitalni pojačavač čiji tranzistori rade u prekidačkom režimu. Jeftini analogni pojačavači prave se u AB klasi, a tu je faktor iskorišćenja negde između A klase (tek dvadesetak procenata) i B klase (78.5%), tipično oko 65%. Dakle, od 50W isisanih iz akumulatora možete na izlazu pojačavača dobiti tek tridesetak, što je daleko manje od onih deklarisanih kilovata!  :Smiley:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.