Stepway potrošnja

prethodna tema - sledeća tema

zippaya

Stepway 2014., benzinac, cca 8.000 km pređenih.
Put 4,5 - 5 L / 100 km (merio od čepa do čepa)
Grad 6 - 7 L / 100 km (merio od čepa do čepa)
Prosečna 6,5 L / 100 km (board computer podatak)

kiconix

Da se ne ljutis ali ovo mi deluje nerealno.

Keka

To je onaj TCe od 900 kubika....toliko otprilike i fabrika deklarise potrosnju.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Voki

Evo mojih podataka:
1.5dci 2011 Euro4

Grad uglavnom oko 7L
Otvoreno(autoput oko110km/h) - 5.7L
Otvoreno(autoput oko 130km/h) - 7L mozda i malo vise

Loganovac

Ni tu nešto ne štima, za dCi je to prevelika potrošnja.  :ces:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

lovac

Prošle godine, početkom januara sam ugradio race chip u stepwaya, i od tada redovno pratim pređenu kilometražu i potrošnju goriva. Sve redovno beležim u PC.
Na pumpama uvek sipam gorivo do vrha - tako da se prosečna potrošnja, za duži period, može proračunati realno.

Ispada da sam od januara prošle godine prevalio 14.285 km. Pri tome sam potrošio 752,2 l goriva, što znači da je prosečna potrošnja 5,26 l.
Potrošnja u gradskoj vožnji (mada se ovde u HN ne može govoriti u pravoj gradskoj vožnji) je nešto manja od 6 l/100 km, a na otvorenom putu ispod 5 l/100 km.

Ako otvorite tabelu videćete da ima manjih iskakanja iz ovih proseka - to je verovatno zbog nivoa punjenja rezervoara.

Veterinar

Krovni kofer, 130km/h po brzinomeru, auto nakrcan, pređeno 30km. Nakon toga stotinak kilometara serpentina, klima uključena, a zatim pedeset kilometara po kamenju u prvom i drugom stepenu prenosa. Prosečna potrošnja nešto ispod 15l plina /100km, 1.6 motor.

lovac

Da ponovo ažuriram podatke o potrošnji mog stepwaya.

Od kada sam ugradio race chip prešao sam ukupno 29.876 km, i za to vreme sam potrošio 1538,87 lit euro dizela. Po tome ispada da je prosečna potrošnja 5,15 lit za pređenih 100 km. Zadovoljan sam!

Uvek se držim principa da punim rezervoar do vrha - i tako se na duže staze može realno proračunati prosečna potrošnja.

Prilažem tabelu

Lekac

Ovo mi je prva zima u Novom Sadu sa Stepwayom (2011 godiste 1.6 MPI)  i resio sam da izmerim potrosnju po gradu i dobio sam 10,14 l/100km. :hm: Pa se zabrinuh da li je sve u redu sa autom pre toga dok sam ga vozio po Zlatoboru i Uzicu cini mi se da nije prelazio 8,5 l/100km..  Nekako mi se cini previse..  :ces: Ima li jos neko iz NS-a da prikaze svoj ucinak? Izvinjavam se za ponovno ozivljavanje teme.
Lukavi ljudi preziru nauku, prosti joj se dive, a mudri se njome koriste!

Lift je najbezbednije prevozno sredstvo na svetu!!!

Zoran

Ako je sve gradska vožnja u ovo zimsko vrijeme , to je tu negdje za 1.6 MPI.
Sam svoj gazda - vazda.

Lekac

Da, u pitanju je gradska voznja.. Bas mi je izgledalo nekako previse.

miki-bgd

Evo i mene sa istim motorom. To je to za potrosnju.

Pre nekoliko godina sam nabavio OBD citac http://www.dx.com/p/elm327-wireless-obd-scan-tool-112586#.WIkSj1PhCUk i uz Torque na androidu sam pratio parametre kompjutera.
Pa sam se tad i igrao sa potrosnjom. Najniza koju sam uspeo da postignem je oko 6l na otvorenom, negde oko 2500 obrtaja u 5. brzini, sto je negde oko 80km/h. I to sam se bas potrudio.

S druge strane u gradu imas dosta semafora i zaustavljanja. Pri kretanju iz mesta auto dostigne trenutnu potrosnju i po nekoliko desetina l/100km (30, 40, 50...), pa sto vise zaustavljanja to je veca i potrosnja.

PS. Savetujem da uzmes OBD citac, imas i na kupindu. Pa mozes da ispitas razne stilove voznji i da malo optimizujes potrosnju.

Lekac

Hvala na odgovorima, a malo sam se raspitivao po netu vezano za OBD, zanimljiva stvar definitivno, ako pokazuje sve one parametre koji su navedeni vredi imati. Nadam se samo da ne moze nesto da zabrlja vezano za racunar?  :-)1

miki-bgd

OBD ima mogucnosti da prikaze dosta vise parametara nego sto ih pruza nas kompjuter.

Npr:
- temperaturu rashladne tecnosti
- broj obrtaja motora
- napon koji daje alternator (isti napon imas na upaljacu)
- trenutnu potrosnju goriva u ml
- trenutnu potrosnju na 100km
- predjeni put
- kolicinu goriva potrosenu za predjeni put
...ali ima ih bas jos dosta, zavisi sta ti treba.

A trebalo bi na forumu da imas i Torque android .apk fajl. Ako ne nadjes, reci da kacimo.

Torque nece da zeza racunar, a moze biti korisno jer mozes da iscitas greske, ukoliko se pojave, pa ti informacija pomogne u dijagnostici problema.
*Napomena: ako budes citao greske, nemoj sam da ih brises (postoji i ta opcija) ako planiras da ides kod majstora.

Lekac

Da korisna je stvar definitivno, bas sam sad gledao na limundu ima par komada pa cu uzeti jedan da probam koristice sigurno za nesto.. Jedino ako ima neki model OBD koji mozes da mi preporucis da znas da je dobar i da radi provereno na nasim vozilima..