Putni računar (bord kompjuter)

prethodna tema - sledeća tema

zac

Napred Pejo, napred Pejo   :to:

nikola034

VaskezNS

Može li se bliže pojasniti funkcija "dnevne" kilometraže na BC-u, odnosno da li se ona resetuje sama, u kojem vremenskom intervalu i da li možda postoje uslovi da se desi taj "self-reset" ?

Pitanje je inicirano "čudnim" ponašanjem dnevne kilometraže na mom BC-u, gde sam primetio da se ona nekad resetuje sama a nekad ne, pri čemu nisam uspeo da "uhvatim" pravila za ta dešavanja.

Ovo je mesto za sLogan ;-)

staracstol

Nisam siguran ali na nekim kolima dnevna kilometraza se resetuje na 999km tj prevrne na nulu.

kiconix

Meni se resetovala ponekad, koliko sam cuo to se desava kad se memorija ecu napuni.

Keka

Ona prva kilometraza posle ukupne se resetuje na 1000 km. Potvrdjeno juce  :jea: Ostale parametre pamti dok ne napuni memoriju.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

nedst

Da li je neko imao slican problem : U poslednja tri meseca mi se na bord kompjuteru sama od sebe ponistava prosecna potrosnja, potrosnja u litrima, prosecna brzina, predjena dnevna kilometraza, sve osim ukupne kilometraze! Sta bi to moglo da bude?

Aleks

Citat: vishnja80 poslato 08.06.2009. - 15:06
Cao svima! Evo ja tek sto sam se uclanila imam jedan problemcic pa me interesuje da li je neko imao slicna iskustva.Naime, muz i ja smo skoro kupili cd/mp3 Xwave c300 pro za nasu Daciu i od tada kad god ga ukljucimo resetuje nam se bord kompjuter i to sve vrednosti na nulu  sem predjene kilometraze! Ima li neko ideju u cemu je problem. Definitivno nije do auta jer pre kasetofona nije bilo problema

Da nisi i ti menjao radio? Vrati se na pocetak ove teme, mozda nadjes odgovor dok se neko ne javi sa mogucim resenjem (uzrokom).  :ziveli:

zac

Kaka se ponistava? Svaki dan ili posle izvesnog vremena....da nije posle predjenih 1000 km.  ????

Keka

Citat: Keka poslato 08.06.2009. - 16:13
Iz menjaca signal za brzinu ide prvo na radio (fabricki radio moze sam da pojaca ton sa povecanjem brzine), i sa tog dzeka ide na instrument tablu. Vrlo verovatno da su tu nesto zakrmacili sa zicama, ili su uzeli pogresno napajanje, ili su pogresno izveli neki od izlaza na radiu prema instrument tabli. Druga mogucnost je da je memorija board computera puna, onda se sam resetuje. Treca mogucnost, podjednako verovatna, je da ti Kineski sklj radio aparati nikad nisu ni bili potpuno ispravni. Moj kolega je kupio ganc nov u prodavnici sa spaljenim pojacalom  :ces:
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Andrix

Da osvezim temu, meni ne funkcionise ovaj test sa kontaktom i dugmetom za ponistavanje km, na sanderu 2 1.2. Dok je na starom/2004 g. loganu radio.
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

kiconix

nedst

Citat: žac poslato 10.04.2013. - 23:04
Kaka se ponistava? Svaki dan ili posle izvesnog vremena....da nije posle predjenih 1000 km.  ????
S vremena na vreme, naime kada ga vozim svaki dan uzastopno sve je u redu sa BC, ali posle par dana kada se auto ne vozi sve se ponisti (naravno sve osim sata i glavne-ukupne kilometraze)! Da nema neke veze sa akumulatorom? A evo zasto : kada sam jesenas bio u servisu Ziva u Pancevu rekose mi da je akumulator na izdisaju i da prilikom prvog veceg mraza ima da rikne!? Prodje zima i akumulator i dalje funkcionise ali mozda je oslabio pa kada se ne vozi auto stalno nego sa prekidima mozda sam iskljucuje BC?! Eto to mi jedino pada na pamet ili lupam gluposti?
A kad pitate servis oni odmah sve menjaju i proglasavaju da je crklo!? Tako da u njih nemam poverenja! zato pitam da li neko ima slicnih problema sa BC?

zac

Elektronika trosi veoma malo energije iz akumulatora. Da je do njega pre bi se desilo da anlaser nece da zavergla motor. Mislim da je to normalno, da se sam BC resetuje posle odredjenog vremena.... ali to bolje znaju oni koji ga imaju u autu.

vujanovgoran

BC se sam resetuje kada napuni jednu od memorija (mislim da je 10000km, 100l goriva, ...). Resetovanje moze i vozac uraditi kada se pokazuje prosecna potrosnja, tada stisne i drzi dugme dok se ne resetuje. Resetovanje BC se moze jos dogoditi kada je akumulator slab pri paljenju auta, anlaser vuce vise struje i dolazi do resetovanja. To je ono sto sam ja primetio dok sam vozio Logan 1. Imao sam cesto prilike da kada prodjem oko 10000km a ne uradim servis, BC se sam resetuje nekoliko puta, nisam otkrio na koju foru.
Dacia Logan2 i Sandero2 Ambiance nemaju BC, ali se sve resetuje na isti fazon, samo jos nisam skontao kako se radi test kompjutera.
Dizla je dizla
i opet dizla!!!