Kupovina polovnog Sandera 2. generacije

prethodna tema - sledeća tema

ekolog

@Zoran @Veterinar Hvala kolege! Malo sam pozurio sa najavom jer nije obavljena kupovina do kraja, ali ostalo bi trebalo da su samo formalnosti.

@Veterinar je u pravu, motor ima lanac zato i nije potreban jos uvek veliki servis jer nije isti interval kao kod motora sa kaisem.

Znaci info da mogu da koristim gume koje imam na Hyundaiju, jer su u odlicnom stanju, a solidno sam ih platio. Model je Hankook All Season Kinergy 4S2 i ove gume svakom preporucujem.

Veterinar

Svakako ima smisla da se zameni, ako skoro nije, PK kaiš. Oba plinska filtera svakako zameni. 

ekolog

Hvala na savetima! Definitivno cu auto vec naredne nedelje oterati u lokalni servis u koji imam poverenje jer iako su u ovlascenom odradili taj osnovni pregled, nisam zadovoljan nacinom na koji su to odradili jer bukvalno su me brzinski skinuli s'vrata i naplatili. U ovaj servis koji pominjem vec neko vreme odrzavam Hyundai i verujem da ce se vise posvetiti autu, ali rekoh ajde pre kupovine da ovlasceni servis da svoje misljenje...

Definitivno cu odraditi ono sto sam najavio:

- mali servis (zadnji radjen prosle godine u ovo vreme, od tada vec auto presao oko 12k km). Mali servis volim da radim cesce i na Hyundaiju ga radim vec na 8 meseci ili nekih 8k predjenih kilometara. To mi nije veliki izdatak, a nece skoditi cesca zamena ulja i filtera

- svakako zamenu svecica bez obzira kad su zadnji put menjane

- zamenu PK kaisa po preporuci kolega ovde i po potrebi ukoliko mi majstor preporuci to, posto ovi iz ovlascenog nista ne rekose po tom pitanju

- zamenu prednjih kocionih diskova takodje iako je za sada preporuka od strane servisa odraditi to u narednom periodu, ali sto se kocenja tice tu nema zezanja i na to i gume nikad ne stedim

- zamenu oba plinska filtera jer pitanje da li je uopste i (ako jeste) kada zadnji put menjano, a ne bi me cudilo da nikad do sada ovi filteri nisu menjani sto je naravno lose, pa se iskreno nadam da se varam po tom pitanju 🙂. Sve u svemu, ne gine bar jos jedan odlazak kod plinadzije, ali sto se toga tice imam coveka za svaku preporuku

Sto se dimenzija guma tice, provericu da li na nalepnici na stubu auta dozvoljavaju 195/65/R15 koje imam, mada na sajtovima pise da su sa sirinom 195 dozvoljene 195/60/R15, tako da moguce da ipak profil 65 nece moci da prodje na tehnickom. @Veterinar moze ovo da mi pojasni posto je koristio 195 sirinu guma ali verovatno je profil bio 60 a ne 65?

Moguce da cu i akumulator sa Hyundaija prebaciti na Sandera, jer sam prosle godine kupio novi Topla Top koji je u odlicnom stanju i verovatno manje arcen nego akumulator u Sanderu. Provericu naravno kompatibilnost prethodno, ali eto gume mozda i akumulator bih moga da iskoristim sa jos malo pa svog bivseg auta koji uskoro ide na oglas...

Jos ovo - zaboravio sam u ovlascenom da pitam zasto u okviru board kompjutera pise da je interval za sledeci servis tek za preko 8000 km, kad je upravo sad vreme za servis? Postoji mogucnost da pri zadnjem malom servisu nije resetovan ovaj brojac? U sustini me zanima da li se on resetuje rucno ili sistemski kod ovog auta?

Andrix

mislim sa se rucno resetuje. kao i na mom Loganu 3.
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Veterinar

Rucno. Interval kod tog modela/motora je bio 20000km ili godinu dana.
 Za gume znam da sam imao 195/15 i 205/16, ali ne secam se "trece dimenzije" u nazivu svake od njih.
 Ukoliko je Hyundai sa start-stop sistemom, u redu. Ukoliko nije, verujem da nista od zamene
 Jedna napomena, za vreme kad auto stigne. Kao što ovde pisemo o konkretnom automobilu i gledamo da budemo jedni drugima od pomoći, tako je i u drugim temama. Tako, kad Boze zdravlja, postanes vlasnik, za pitanja o gumama imamo teme za to. Tako i za servisne intervale, predstavljanje svog automobila i slicno. Na taj način pomazemo sebi i drugima da sve lako nadju u pretrazi foruma. Unapred se radujem temi u kojoj predstavljas svoj novi auto.  :ziveli:

Zoran

Poražavajuća je činjenica da ovlašteni najviše vole da lupaju i naplaćuju pečate.
Sam svoj gazda - vazda.

bocca

Pogledao sam sad na kalkulatorima za gume, razlika u ove dve dimenzije je 2.1%! Mislim da se dopušta sve do 3%, a da preko 3 nije preporučljivo. Znači, trebalo bi da može!

ekolog

Citat: Veterinar poslato 21.11.2024. - 08:10Rucno. Interval kod tog modela/motora je bio 20000km ili godinu dana.
 Za gume znam da sam imao 195/15 i 205/16, ali ne secam se "trece dimenzije" u nazivu svake od njih.
 Ukoliko je Hyundai sa start-stop sistemom, u redu. Ukoliko nije, verujem da nista od zamene
 Jedna napomena, za vreme kad auto stigne. Kao što ovde pisemo o konkretnom automobilu i gledamo da budemo jedni drugima od pomoći, tako je i u drugim temama. Tako, kad Boze zdravlja, postanes vlasnik, za pitanja o gumama imamo teme za to. Tako i za servisne intervale, predstavljanje svog automobila i slicno. Na taj način pomazemo sebi i drugima da sve lako nadju u pretrazi foruma. Unapred se radujem temi u kojoj predstavljas svoj novi auto.  :ziveli:
Hvala na infromacijama, ta racunica do narednog servisa se onda skroz uklapa i nije resetovana poslednji put. 
Potpuno se slazem za offtopic, jer vec idem dosta unapred i skacem prakticno sa ove teme na druge i prihvatam naravno ovu sugestiju.

@Zoran U potpunosti se razumemo, bukvalno je kao na traci.

@bocca Hvala i na ovoj informaciji, definitivno cu se dodatno raspitati oko toga i kod vulkanizera.

MitarMrgulic

Na ovom motoru je lanac, kao i kod mene na 1,0 Sce. 

Nema klasični veliki servis, ali ima zamjenu antifriza, kao i dodatnog pogonskog remenja agregata (klima, alternator), koje je mislim propisano na svake 4 godine (nemam servisnu knjigu pri ruci, ali mislim da je tako). Ja sam taj interval produžio, s obzirom da imam relativno malu godišnju kilometražu pa sam sve to mijenjao na 6 i po godina i 46 kkm.

Zamjena svjećica propisana je na 3 godine ili 60 000 km, ako auto ima plin, vjerujem da je to realan interval, mada sam ih ja kao što rekoh, zamijenio na 6 godina starosti i cca 46 000 km pređenih (nije bilo nikakvih simptoma auto je radio kao i prvog dana).  

U svakom slučaju, konsultuj servis, pa uradi ono što misliš da je najbolje.

Ovaj servis, promjene svjećica, rashladne tekućine, kao i pratećeg remenja, nedavno sam kod nas u Sarajevu, platio negdje oko 220 eura. 

slavko_bgd

Citat: ekolog poslato 21.11.2024. - 09:44Hvala na infromacijama, ta racunica do narednog servisa se onda skroz uklapa i nije resetovana poslednji put.

Ta računica se potpuno uklapa i jeste resetovan servisni interval poslednji put. Pretpostavljam da je bio lapsus. 
Ako je interval 20kkm, auto prešao 12kkm a preostalo 8kkm do servisa - to je to. Koji uslov bude prvi navršen, vremenski ili kilometarski - taj se primenjuje. 

ekolog

Da, da racunica je ispravna i dobro su resetovali na zadnjem malom servisu, moj lapsus.

Sandero veceras dovezoh ispred zgrade po ovom kijametu od vremena gde me je i sneg uhvatio. Nisam mogao da uzivam u voznji jer sam bio maksimalno oprezan i maltene milio ceo put, ali i dalje me odusevljava nacin na koji se vozi ovaj auto.

Dogovorena prodajna cena je na kraju bila 5600, danas smo zavrsili potpisivanje ugovora o kupoprodaji i overu kod notara, sutra zdravlje Boze u planu da platim porez i podnesem zahtev za izdavanje nove saobracajne cime se proces prakticno zavrsava.

U ocitanoj saobracajnoj koju imam pise da je model Sandero Life 0.9 TCe LPG EU6, a boja je "8D braon tamna metalizirana", dosta retka boja sto smo vec komentarisali. Meni je ovo vise bordo boja auta, ali kada za par dana budem na drugoj temi predstavio auto, ljudi ce reci svoje misljenje, a mozda se javi jos neko ko ima identicnu boju.

U svakom slucaju, drago mi je da sam postao sada i zvanicno clan ovog kluba, pa se nadalje druzimo nadam se na duze staze 🙂.

Jos jednom bih se zahvalio svim ljudima koji su izdvojili vreme da se jave i daju svoje savete i sugestije sto se ove kupovine tice.

Veterinar

Neka te lepo i u zdravlju služi.  :aplause:

Zoran

Čestitam i sretna vožnja.
Sam svoj gazda - vazda.

vladimiris

Sa srećom druže...Uživaj    :to:

nik

Neka je sa srećom. U zdravlju da ga potrošite.  :aplause: