2021 Dacia Logan 1.0 Tce ECO-G Comfort

prethodna tema - sledeća tema

saša61beograd

Kad god svratim u Kit komerc u komšiluku,uvek je tamo neki besan majstor sa masnim rukama koji je došao da vrati deo "po katalogu" a koji ne pasuje.Ništa čudno,i Zastava 101 se ista pravila 35 godina pa je i tu bilo milion kojekakvih varijanti i "prelaznih modela".
Za moj ukus ovi rastegljivi kaiševi su malo neozbiljno rešenje.Isto je i na Sce i to 2 komada.Računaju na elastičnost gumenog kaiša umesto na elastičnost čelične opruge u španeru!?Sa druge strane,nije loše što nema španera jer je kod starih motora španer bio najskuplji deo kod velikog servisa.Koštao je kao 2-3 pumpe za vodu!

Loganovac

Očigledno niste imali priliku da nabacite kožni kaiš na staru Singericu...
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

slavko_bgd

Tehnički, kada je malo rastojanje između kaišnika i kada su kaišnici približno istog prečnika, bolje rešenje je strech-fit nego španer. I najgore što može da se desi vremenom je da kaiš "popusti" i da počne da cvili, što znači da proklizava i da je vreme za novi. Vidim da nisu jeftini i mislim da cena ne opravdava to njihovo svojstvo elastičnosti. 

Andrix

Tako reko` konstruktor pa ga ti menjaj....
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Mare

Citat: slavko_bgd poslato 10.02.2025. - 21:32Vidim da nisu jeftini i mislim da cena ne opravdava to njihovo svojstvo elastičnosti.

Oko 22€ je plaćen Gates 7pk1165SF.

Zoran

Sam svoj gazda - vazda.

slavko_bgd

Citat: Mare poslato 11.02.2025. - 20:43Oko 22€ je plaćen Gates 7pk1165SF.

To možda i nije toliko skupo, u sećanju su mi ostale cene od od 50+ € po komadu, a možda su cene bile za 2 kom u setu za neke motore sa 2 kaiša. Kako god, to je što je.  :ne:

Cena je ionako relativna stvar.