Zvučna izolacija - uradi sam

prethodna tema - sledeća tema

slavko_bgd

Da, pa vidiš da ima Renault pečat. 
Karton je inače odlična termo i antizvučna izolacija, čak je kažu i dobar za regulaciju vlage u prostoru. Pritom je ekološki, biorazgradiv i nadasve jeftin. 

Loganovac

Znam, zato sam kuću oblepio kartonom.  :crazy:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

astmario

Citat: slavko_bgd poslato 29.05.2025. - 09:34Da, pa vidiš da ima Renault pečat.
Karton je inače odlična termo i antizvučna izolacija, čak je kažu i dobar za regulaciju vlage u prostoru. Pritom je ekološki, biorazgradiv i nadasve jeftin.

Sve jasno, ne koriste ga pijačni prodavci za džabe, nego rekoh toplo/hladno/kondenz, raspao bi se posle određenog vremena. 
Mada mi deluje da će ovo više uticati na izolaciju od temperature nego što će doprineti nekoj tišini.

slavko_bgd

Ne koristi ga Dačija za džabe već zato što je džabe. 
Nije Mare bezveze dampovao svoj auto, tako da samo nastavi u pravcu ukom si krenuo. 
Malo ćeš se pomučiti ali ćeš uživati posle toga, veruj mi na reč.

Što bi babe rekle " pa da se pofališ!"  :ziveli:   

saša61beograd

Karton?Ne mogu da verujem.Ode sve u tri lepe.

Mare

Nije Dačija jedina sa kartonom, svugde ga guraju.

Inače, mislio sam da zadnji amortizeri lupaju, kad ono karton ili nešto drugo u zadnjem delu neba.

Zadovoljan sam kako je sve ispalo i koliko je sada sve tiho. :too:

astmario

Ugrabih vruć dan da rešim izolaciju vrata i zamenu zvučnika. Skidanje lako, 3 šrafa i žabice, i sa njima dobro prošao, samo dve sam polomio(nabavio unaped kesu rezervnih sa aliexpressa raznih za Renault).
Fabrički zvučnik je zanitovan, malo zezanja sa bušilicom i on je relativno lako izašao napolje. Inače kartonska igračka, lagaaaan i magnet ko ping pong loptica.

Lepio Vibrofiltr najtanji od 2mm na lim koji se ne vidi, koji ide ka ulici, iznad i ispod ove razdele "šine" vidljive na prvoj slici, predhodno naravno odmašćen i opran. Popunio ga kompletnog, utrošio mislim 5 tabli za oboje vrata, ponegde i preklop, dodao malo i unutrašnji lim sa strane ka staklu što je ostalo viška :D Bez skidanja zvučnika mislim da ovo nije izvodljivo, rupa dostupna na vratima je premala da pristupi svemu, tek nakon skidanja zvučnika se može oblepiti sve što je potrebno.

Na plastiku sam polepio onu kupastu penu da se dobije nadam se malo na izolaciji od buke.

Vibrofiltr na spoljnom limu:

Focal IFR165-2 zvučnici, fabrički prsten za Renault/Dacia vozila, fabrički konektor, dolaze čak i sa 3 pop-nitne za montažu, dodao sam i jedan sunđerasti prsten okolo, navodno se manje "rasipa" zvuk(ignorišite komad vibrofiltra na spoljnom limu, to je višak :D ):

Penasta zvučna izolacija, nisam bio siguran koliko su bitni razni ispusti, pregrade i slično na vratima pa je nisam lepio u komadu već seckao i krpio oko njih, kontam svakako bolje nego ništa:

Mare

Odlično, ovako se to radi.  :too:
Jel si zadovoljan rezultatima?

astmario

Bio umoran i gola voda juče, nisam ni testirao, samo koliko da vidim da se oba čuju, prozori zatvaraju.

Odmah je razlika u zatvaranju vrata, dodatna masa sada traži manje sile da se lepo zatvore.

Što se tiče zvuka, na prvu loptu visoki su malo izraženiji i bas lepši ali nikava drastična razlika, mada je to bio test od 20 sekundi sa još uvek običnim fabričkim radijom(nije MediaNav) i nasumičnom radio stanicom.

Mislim i ne očekujem puno, i dalje je ovo ozvučavanje automobila koje kako god se uradi zvuči loše naspram slušanja kući, zvučnici su nisko umesto u visini glave, akustika zatvorenog prostora, buka motora/okoline/vetra, baš ozbiljnog zvuka u kolima i nema bez jako sobro projektovanog sistema.

Mada i nemam potrebe da to nešto trese i razbija, ovi zvučnici su 60W naspram 40W fabričkih, čisto malo jasnoće i nijanse da izvuku i ja sam zadovoljan.

Keka

Za jos bolji efekat vrlo je bitno pojacati keder.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

astmario

Keko kako misliš pojačati, dodaješ dodatni keder u postojeći?? Koji profil paše, gde sve staje?

Keka

Ranije je moglo (i to smo radili, ima negde na forumu), u usek kedera postaviti D ili E profil za prozore i time dobiti bolje dihtovanje.

Na prvoj strani ove teme je suvoparni tekst sa starog forum, nazalost bez fotografija.

Videcu za vikend ako su mi ostale u racunaru da okacim.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Mare

Tako se i danas radi, ali potrebno je naći odgovarajuće profile koji će se igrati u postojeće kedere.

Mario, baci pogled na AliExpress. Ja sam tamo naručivao kedere d, D i L profila (bukvalno ovako kako sam ti napisao).  :yes: