Zimske gume

prethodna tema - sledeća tema

LeNgenda

Svi sistemi koji se bore protiv zanošenja deluju nakon što detektuju zanošenje, tj. razliku u brzini okretaja točkova, ugao volana, obrtaje motora, nekada i nagib karoserije i onda intervenišu preko ABS-a, tj. smiruju auto selektivnim korišćenjem kočnica na pojedinim točkovima.

Kad su pozadi ćelkins gume, ESP ume oooooozbiljno da zakasni sa reakcijom na hladnom i mokrom, auto se već poprečio 90 stepeni, pa se tek onda uključi, praktično kao da ga nema.

Ako je razlika u godištu, dubini šare i opštem stanju značajna, bolje gume idu nazad, lošije gume napred, zamena u parovima.
Inače rotacija napred-nazad na npr. 10.000 km ili svake sezone i onda nema brige.

A što se brendova tiče, pre godinu dana sam na IPG uzeo Fulda Kristall Control HP2 kao nešto što se uklapa do 10.000 dinara po gumi u 205 60 16, a nije Tigar ili Kinez.

Nisam nezadovoljan, sve je prema očekivanjima, nemam u šta da uprem prstom, ali mi je u potiljku da je GoodYear UltraGrip 9+ koji vozim na poslu u 205 55 16 mnogo adekvatniji i konkretniji na polasku i kočenju na mokrom, na upravljanju na utabanom snegu i lapavici.

Razlika u ceni je cca 4000 dinara po gumi u toj vrljavoj dimenziji.

Sa svakom sledećom godinom sve mi je jači utisak da za male gume, do 16 inča, nema razloga ne uzeti najbolje što postoji u klasi, pogotovo u popularnim dimenzijama, umesto Tigra za 5500 dinara, voziš Conti za 9000 dinara.

U procentima puno, u dinarima 120 evra na komplet koji će se voziti narednih 4-8 godina kod prosečnog korisnika.

Prava ušteda su allseason i tek tu treba uzeti premium.

Kad pojedem Kleber letnje i Fulde zimske za par godina, stavljam Conti allseason i ne razmišljam dalje.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Veterinar

Na kraju montirane Laufen, jer, iako su rezervisane, Lasse nemaju na stanju u Kemoimpexu. Utiske cu da podelim kada budu zimski uslovi.