Felne

prethodna tema - sledeća tema

Goran25

Sećam se perioda  traženja alu felni za Dustera, uglavnom sve što mi je bilo zanimljivo- iziskivalo je ugradnju distancera. Samo jedan vulkanizer mi je rekao da obratim pažnju da iste moram skidati, ukoliko montiram rezervnu, a znaju valjda da upeknu ili šta već, pa je skidanje prava zajebancija.

Gledao sam u ovlašćenom servisu, bila je neka akcija 3+1 alu felna....cena prava sitnica ali je bar provereno... :ces:

Lazar@

Citat: nik poslato 31.03.2020. - 00:00
Ja se ne bih igrao bez probe.

2cm veći ET+šira guma za 1 cm=unutrašnja ivica gume 2,5 cm bliža košu.
Da li će da kači pri skretanju? :ne:

Efekti većeg opterećenja upravljačkog sistema?  :ne:

Mnogo je nepoznanica za moj ukus da ideš na slepo.
Najvjerovatnije cu poci da probam felne...jedino je zeznuto sto su bez guma trenutno.
Mada najvise me brine hoce li pasovati preko prednjih kocnica zbog ET,  a ovako gledajuci, prostora ima dovoljno...
Do amortizera ima 5-6cm, i do unutrasnjeg krila isto toliko i sa skroz namotanim volanom.  :ces:   

Citat: Loganovac poslato 31.03.2020. - 08:27
Editovano: Loganovac je jutros bio malo bunovan kanda pa je zamenio širinu i visinu gume. Izvinjavam se onima koji su pročitali pre ove ispravke.

Ali, ipak jedna nedoumica, trebalo bi istražiti - širina gume prema širini felne.
Stvari dakle stoje ovako: na 8Jx17 felnu idu gume širine 215 do 245mm, dakle na minimumu je, dok na felnu 6.5Jx16 (fabričku) ide 185 do 215mm - tu je onih 205 sasvim OK. Nova tema za razmišljanje.
citam malo prije post, i rekoh sta je ovo sad  :lau: :D
kako moze 205 guma da bude sira od 215  :D

Ne bi trebalo to da pravi problem, ljudi voze stretch gume, tipa 195 na 8 jota zbog onog rasirenog izgleda...
Vjerovatno nije bas dobro za svakodnevnu voznju i rupcage i trotoare.

Ne znam nista dok ne probam, razmisljam na glas.
Odokativno ima prostora dosta, mozda bude mjesta i za 225 mozda ne bude mjesta uopste pa odustanem od ovih.
Ali je cijena bila jako pristupacna, a vidim da ni gume nisu toliko skupe vise, svega par eura vise od r16...

A vidim da Rusi i Brazilci bez problema pakuju 19-20 cola, tako da je 17 ok :D

speedo

Samo 2 stvari da dodam - fabrički je stepway prve generacije nosio gume 195/55 R16, a ne 205. Keka je svojevremeno montirao 17" na Logana, pa potražite šta i kako u smislu dimenzija.

Lazar@

Da, samo sto su Kekine bile Renault Nervasport fabricke sa Megana.
ET35 i 6.5J, na koje ide guma 205.

Ove sto ja gledam su mnogo sire i et je drugaciji skroz...

Loganovac

Citat: Lazar@ poslato 31.03.2020. - 15:15
Mada najvise me brine hoce li pasovati preko prednjih kocnica zbog ET,  a ovako gledajuci, prostora ima dovoljno...

Ne bi trebalo da bude problema, u slučaju da ipak ne ide moguće rešenje su distanceri...  :ne:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

bind

Ovo sam postavio na letnjim gumamam pre neki dan,pomoci ce,imas dole sajt  na kom ces naci odgovore.

Kupovina guma i felni može biti problem za mnoge ljude, jer mnogi ne znaju kakve karakteristike i specifikacije pneumatika odgovaraju njihovom vozilu. Gume su malo lakše za kupovinu, jer je potrebno da znate samo veličinu, ali čak ni tada mnogi ljudi nisu sigurni koje sve veličine odgovaraju njihovom vozilu.

Što se tiče felni, tada situacija postaje još komplikovanija, jer tada trebamo gledati broj šrafova, njihovu udaljenost, širinu centralne rupe, izbačenost felne i naravno prečnik.

Za laike koji ne znaju mnogo o automobilima, a žele da promene gume i felne, ovo može biti veliki problem, jer tada ljudi ne znaju šta treba da traže na oglasima, niti šta njima odgovara.

Sjajan sajt na kom možete možete pronaći svaki model sve  marke i tako proveriti koje gume i felne odgovaraju za njega.

https://www.wheel-size.com/

Keka

Ukucas u opisani pretrazivac Renault Sandero Stepway i videces da je max 215/45R17 ali na felni 7Jx17 ET36.

Sa druge strane, za felnu 8Jx17 minimalna sirina gume je 215, i to izgleda smesno, bokovi su mnogo vise izlozeni ostecenjima, a sama felna mnogo slabije zasticena (ionao vec tankom) gumom.

Pozicija svih elemenata je drugacija, sto mozes videti ovde   https://www.wheel-size.com/calc/?wheel1=195-55-16X6.5ET36&wheel2=215-45-17X8ET55&fcl=50mm&wcl=30mm&scl=50mm&sr=0mm

Ukratko da prevedem:

1. Tocak je 3,2kg (19%) tezi nego fabricki. Jako bitno.
2. Guma je 29mm, felna 38mm blize komponentama vesanja sto znaci da je moguce da ce u nekom polozaju da zakaci nesto. Jako bitno.
3. Sa branicima (lukovima) nema problema.
4. Postoji mogucnost da kaci elemente kocionog sistema.
5. Menja se geometrija trapa sto ce vrlo verovatno uticati na upravljanje.

Najvaznije pitanje je kakav je pravni aspekt tog dzeziranja...kod nas na tehnickom upisuju dimenzije guma, to se moze preskociti fabrickim kompletom pri registraciji, ali u slucaju nekog cukanja ili vanredne kontrole postoji mogucnost da bude problema.

Kad jednog dana budes prodavao auto, racunaj da ce ga kupiti neka sirotinja, ako ne zavrsi na otpadu. Za takve felne i gume nece hteti ni da cuje. Posle ces se oteliti da prodas tako specificnu i nestandardu kombinaciju i to mnogo mnogo ispod realne cene.

Zakljucak posle svega sto sam ja prosao-batali rabotu. Ako ti bas treba jos jedan set felni, trazi fabricke po dimenzijama i nece te boleti glava. To sam uradio sa kartingom, nasao identicnu felnu (6Jx15 ET38) ali od Audija A3 (plus vrlo, vrlo povoljno) i ne razmisljam.

PS Skroz desna felna sa slike je polomljena, to bi moralo da se vari i farba. Obzirom na ostecenje vrlo moguce i da je iskrivljena.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Bata83

A zasto nebi recimo gledao 7J ali recimo et25 ili manji,onda izbegavas stavljanje distancera. Na kockici sam imao 7j Et13 i razvucene gume 185-55, guma je bila tacno pod rub jedino sam ubio felne zato sto  sam rub felne nije ni malo zasticen od udarca i cesanja.

bugi

Gledaj ovako, ja imam 18" na laguni, drugar ima 16", fabricke su i jedne i druge. 18" lupaju po neravninama ko blesave... (45 profil gume) 16" tihe i udobne... Na nekim lepsim putevima svakako bi birao vecu felnu, za ove nase ipak ne bih....

Lazar@

Stigle felne iste kao sto je Keka montirao svojevremeno.
Renault NervaSport R17

Dosle su sa  solidnim ljetnjim gumama 2x goodyear 2x conti

205-50-R17... Obim tocka isti kao 205-55-r16

Treba im sredjivanje, vec sam kupio sve sto mi treba...
Slike sjutra-preksjutra, farbam ih u fabricku boju

Lazar@

Gotovo sve, tockovi montirani  :to:
Ne izgleda tako aliii mnogo posla je bilo.

Stigli su "malo" zapusteni  :doh:

Smirlglanje i brusenje par djelova gdje je ivicnjak zakacen :ne:

High fill prajmer, prva ruka
(mnooogo mi se svidjela ova mat tamno siva boja prajmera, ako nekad budem mijenjao, u nju cu  :D )

Posle farbanja i lakiranja

Montirani na auto, skroz kulturno.
Zabrana izlaska, pa nisam uspio da operem auto i namazem gume, i napravim normalnu fotku   :D
bice kasnije

Vozi se potpuno normalno.Auto nije nista tvrdji, volan nije nista tezi...Gume su 205-50-r17

Vladan P

Dobro je ispalo ali ona mat je  :to:
Zajedno smo skupa !

speedo

shole

brankovs