TNG i prosečna potrošnja

prethodna tema - sledeća tema

sasasaas

Slazem se. Nije to bas 100% precizno. Ja kada sipam gas uvek kazem pumpasu da prekine cim se zacuje onaj karakteristican zvuk. E sada dal je to uvek u isto, verovatno nije ali predpostavljam da greska nije velika. Ono sto sam primetio je da kada sam na ravnom uslovno receno onda je i potrosnja ispod ili oko 9l.

Pozdrav.

bocca

auto kupljen 15.5.2010.    4.1.2012 je presao 39000km. evo mali presek potrosnje. sipano benzina 259.4l i gasa 3493.6l sto u proseku dodje oko 9.6l/100km! e sad novac. za benzin i gas do sada dato 249810din sto u proseku dodje 6.4din/km! kada se na to dodaju i ostali troskovi od 106270din (43950din dve registracije, 22000din dva servisa motora i gasa, 39200din nove gume zimske i dva puta zamena, 1020 sitnice, tecnost za brisace, antifriz i brisace)dolazimo do cifre od 9.12din/km sveukupnih troskova. to je verovatno o.k za sada ali mozda je bolje napraviti pravi presek na 60000km posle velikog servisa, a to ce biti do kraja godine. pozdrav svima

Sir Oliver

Veliki  :respect: za ovu računicu.
Svaka ti čast kada si imao živaca za ovo računanje.
Mislim da ne bih mogao sve to da evidentiram, pa makar mi život zavisio od toga.
Još jednom   :aplause:
I drink to make other people more interesting.

Keka

NIS TNG, prosecna potrosnja 8,2 l/100 km. 70% autoput, 30% grad Novi Sad.

Zadovoljan.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Sir Oliver

Ja ne prijavih u prethodnom postu:
puna boca (točeno dok nije stao automat), valjda 42l, 500km pređenih. 70% otvorenog puta. Ovo sve ostalo može da se vodi kao gradska vožnja, vrkljanje po Zlatiboru i malo po Mladenovcu. Poprilično sam zadovoljan.
Izvor: EKO pumpa u Mladenovcu.
Napomena: auto vuče kao blesav i mnogo je bolje gorivo nego na Jugopetrolu.
:hat:
I drink to make other people more interesting.

DarioGTI

Evo ja sam neki dan zbrojio račune od plina: (Lovato Easy fast sustav ugrađen u 10/2011,  boca 40L - toliko i puni) - SuperNova 2002.g.

Sipano plina: 221,67L (148.48E, prosječna cijena 1L plina: 0,63E)
Prijeđeni kilometri: 2439km
Potrošnja L/100KM = 9,08L
Cijena 100km: 5,79E/100km

Te kilometre sam odvozio u gradu, van grada, i na autoputu. Još uvijek nisam sipao benzin (zadnji put sipao 25.10.2011. nekih 7-15E ne sjećam se točno, iako sada već rezerva prilično blinka).

Ova količina benzina bi koštala: 221.67Lx1,31E = 290,04E

Sveukupno sam na plin do sada prešao cca 7000km. Inace, sa jednom punom bocom, od stajanja punjenja do piskutanja prekidača, napravim oko 415-420km.
Nekada:
'03 SupeRNova E7J LPG Europa - 219.200km (prodan)
'07 MCV K4M LPG Laureate A/C- 55 000km (prodan)
'02 SupeRNova E7J LPG Europa - 114.150km (prodan)
A tu je još:
'05 Logan K7M Laureate A/C - 200.000km and counting (HR)
'21 Sandero 1.0 ECO-G H4Dt LPG Comfort - 10.000km (HR)

petar313

Ovih dana sam ostvario baš nisku potrošnju TNG.
Nisam često imao toliko otvorenog puta.
Sipao sam 42l (u bocu od 45l). Zaboravio da majstoru kažem da prekine kad se začuje.
Vozio sam BG-ZR-NS-RU-BG-ZR-BG-RU-BG-ZR-(nestalo gasa, zabeleežio 570km)-BG
Za ovo može da se kaže da je potrošnja 7,3L na 100km
Vozio sam oko 90 km/h na otvorenom. Nisam divljao. nisam ni mnogo preticao, niti su me preticali.

bocca

petar313

Taj put sam sipao na MBG u Borči. Doduše bilo je skuplje za dinar nego MBG u Višnjičkoj. Znam jer sam prošao tuda i pokajao se što nisam tamo sipao. Nisam znao za razliku u ceni. Posle me mrzelo da se vraćam. Kolega s posla vozi Megane II i hvali tu pumpu u Višnjičkoj. 

Loganovac

E pa, za  razliku od vas, ja sam ostvario veću potrošnju nego obično.  :agr: Dva puta sam u poslednjih par dana putovao po par stotina kilometara i posle puta dosipao gas na istoj pumpi (Jatagan, između Požarevca i Ralje). Vožnja 80% autoput brzinom 120-130km/h, ostalo po Beogradu, Požarevcu i Mladenovcu. Nešto preko 10 L/100km. Nije strašno, ali je bar za 1L više od uobičajenog. Takođe, od skoro motor "štucne" ili se čak i ugasi (ako je u leru) pri prebacivanju na gas. Cenim da nije mapa loša pošto mi board pokazuje 9L/100, dakle uklapa se u onih petnaestak posto, pitam se kakva su mi to g*vna sipali umesto propan-butana...
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Keka

Ja sam u nedelju pri dolasku u Beograd ostvario potrosnju od 14 litara TNG na 100 km. Brzina 170 km/h.

Gas je u poslednje vreme izuzetno los, retko kad pada ispod 9 litara u proseku mesovitom voznjom.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Andrix

Primetio sam da je velika razlika u brzini voznje i potrosnji, ako guram do 100 km/h ne prelazi 7 l/100km ali ako idem preko 120/130 km/h trosi i do 11 l/100km.Nije bas propocionalno potrosnji na benz, zato po BG, guzvama, kreni stani ide oko 11.5 l/100km sa klimom....i tako od ugradnje...Kad sam pitao u servisu kazu sve do 15 l/100km je ok....
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Boka

I moja potrosnja je ista kao kod Hibernacije, i tacno je da cim se vozi preko 120kmh ide potrosnja preko 11l. Zato ja ne idem preko 110-115kmh i ne prelazi potrosnja 9l a i manje je buke motora, tako da mi je to najoptimalniji rezim voznje na auto putu.

obris

Citat: hibernacija poslato 07.03.2012. - 13:52
Primetio sam da je velika razlika u brzini voznje i potrosnji, ako guram do 100 km/h ne prelazi 7 l/100km ali ako idem preko 120/130 km/h trosi i do 11 l/100km.Nije bas propocionalno potrosnji na benz, zato po BG, guzvama, kreni stani ide oko 11.5 l/100km sa klimom....i tako od ugradnje...Kad sam pitao u servisu kazu sve do 15 l/100km je ok....

Sila otpora vazduha je proporcionalna gustini i kvadratu brzine, otporu oblika i veličini čeone površine.

mrsp

Evo i ja testirao moju potrošnju na otvorenom.Od Kragujevca do Čačka (morao da svratim do centra) pa do Ovčar banje i nazad.Vošnja bila od 70 do 90 na otvorenom a bilo je i sporije.Naravno bez klime.I prosečno potrošio 5,75l TNG-a  :woo-hoo:
Mogu da kažem da sam prezadovoljan  :to:
Prošle nedelje sam bio i do Kostolca odavde je bila uključena klima celim putem a u povratku nije i potročnja je bila 9,7l TNG-a.Što mislim da je odlična potrošnja. :woo-hoo:
Naravno i tu nisam preterivao po gasu.Na auto putu oko 110km/h.A do Požarevca i Kostolca prosek 70 km/h (otprilike)