Hitno!!! Felne Dacia stepway 1.5 dci

prethodna tema - sledeća tema

Loganovac

Pa ako si već kupio, onda moraju da odgovaraju!  :D

Šalim se, odgovaraju. što da ne? Nisi jedino naveo širinu same felne, ono sa "J", npr. J5,5x14", a što se tiče ET-a, neće ništa da smeta 7mm manji ET, za toliko je felna više izbačena napolje, ka spoljašnjosti vozila, kao da si stavio distancere od 7mm na ET 43 felne. BTW, da još jednom apsolviramo ovde, debljina distancera oduzima se od ET same felne, odnosno smanjuje ET.

I da podsetim, pri izboru zamenskih dimenzija guma važno je voditi računa i o indeksu opterećenja gume. Iako obe idu na Logana (ne na iste modele), guma 165/80R14 ima indeks nosivosti 85 (515kg), a guma 185/65R15, iako praktično istog obima, ima indeks 88, odnosno 560kg.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Zoran

Treba imati na umu da naznačeni index nosivosti se veže za naznačeni max. pritisak u gumi. Treba imati na umu da je deklarisani na naljepnici manji od max. na gumi pa tako i stvarna nosivost je manja od navedene  :wave:.
Sam svoj gazda - vazda.

arhitekt

Ajmo ljudi, mala pomoć. Sve ovo na forumu sam pročitao ali još uvijek sam u dilemi. Koje felne odgovaraju za Stepwaya? Nemoj samo opet da mi neko ponovi "pa uzmi 4x100 sa rupom od 60 mm..". Nemam snage da idem sa lenjirom po otpadima. Treba mi odgovor tipa "pašu od Megana" ili tako nešto.

Nisam više pametan. Najjeftinija zimska guma za mog Stepwaya je Tigrova u dimenziji 205/55/R16 i košta u Banjaluci 123 KM. Dimenzija 195/55/R16 nema ispod 200 KM. Znači 4x123 KM će me izaći nešto oko 500 KM. Gume 185/55/R15 Tigrove koštaju oko 86 KM + 4 polovne čelične felne 15ke (ispod 100 KM nema šanse da nađem) će me isto izaći oko 500 KM.... 

Šta izabrati??  :ces:

ivan-bgd

Moj savet da uzmeš 4 kompletna točka od 15'' tj da kupiš 4 felne polovne i 4 gume nove u toj dimenziji koju si naveo.Sad je trenutno to udarac za džep ali kasnije ta dimezija guma je jeftinija .Takvu sam kombinaciju ja imao na prethodnom autu.Ovde u Srbiji je ta kombinacija oko 35000 ili 350 €.

skiter69

ja sam mog stepwey-a  kompletirao pre nedelju dana sa 4x 15" + 4x tigrove wintera.

prelomio i rešio sve nedoumice koje sam imao  :to:

arhitekt

Drug, koje si 15ke kupio? Sa kojeg auta pašu? Ako nije tajna koliko su te feluge izašle? :hm:

neskafa

Citat: skiter69 poslato 31.10.2011. - 18:00
ja sam mog stepwey-a  kompletirao pre nedelju dana sa 4x 15" + 4x tigrove wintera.
wintera ili winter1?  :ces:
When we are born, we cry that we are come to this great stage of fools.

Sir Oliver

To je ista guma. Nekada bila WinterA a sada Winter1.
I drink to make other people more interesting.

peras

Evo za one koji imaju dilemu oko felni evo sta odgovara za daciu tj za odredjeni model

http://www.wheelfitment.eu

konkretno za prelazak sa 16-ica na 15 -ice na stepway-u  odgovaraju reno felne  6Jx15 ET 43 od megana, od klia je ET manji tj. 36 od lagune je 45  uglavnom na sajtu gore cete pronaci sta odgovara i sta je alternativa.
Ja sam za stepway nabavio celicne felne:  6Jx15 ET 43 od  megana ( i montirao 195/60R15 gume). Takodje sam nabavio i druge srafove, jer u uputstvu pise da "ukoliko su srafovi isporuceni sa rezervnim tockom upotrebljavajte iskljucivo te srafove". Mogu se nabaviti novi a i polovni. Na sajtu
http://www.febi-parts.com/vehicle.php?r_manufacturer=212
pronaci cete informacije koji automobili koriste iste srafove. Inace razlike u duzini srafova na alu felni i onima isporucenim za rezervni tocak nema, osim sto ovi drugi nemaju podlosku-sajbnu ili kako se vec zove.

arhitekt

Hvala kolezi na korisnom linku :to:

Još jedno pitanje, kako bi izgledalo da zamjenim dve prednje gume  (stavim zimske 205/55/R16) a ostavim dve ljetnje "serijske" (195/55/R16) kontinentalke pozada? Jel narušavam time balans i stabilnost?

Zoran

Može ali dobro uvježbaj krivudanje na klizavom - moguća rotacija na putu.
Sam svoj gazda - vazda.

neskafa

Citat: Sir Oliver poslato 01.11.2011. - 14:58
To je ista guma. Nekada bila WinterA a sada Winter1.
Ista je šara. Ako je kupio Winteru onda je dobio staru gumu. (koja je poprilično odležala negde)
When we are born, we cry that we are come to this great stage of fools.

arhitekt

Teška srca ali danas sam prelomio - pale su nove Tigrove Winter 1 u dimenziji 205/55/R16. DOT je sredina 2011. Dosta moćno izgledaju na njemu. Guma je mekana a danas nakon popodnevne vožnje zaključio sam da dobro upija džombe a auto ide stabilno - ko po šinama. Sad može snijeg i da otrese a moje auto je spremno za ekstremne zimske uslove. Što bi rekao Nikola Kojo, "može i uz masnu banderu da se popne".. :cool:

lovac

Arhitekt, koliko te je to zadovoljstvo koštalo?

arhitekt

4x123 KM= 492 KM (oko 246 Evra) sa montažom....  :badmood: