Ulje u motoru i interval zamene

prethodna tema - sledeća tema

Aleks

Moguće... Ostvarivo verovatno u laboratorijskim uslovima.
  I vožnja sa otvorenim prozorom povećava potrošnju za nekoliko %, zato ja nikada ne vozim sa spuštenim staklom.   :c:

Aleks

Ja ne lupam glavu uopšte oko toga.  Pridržavam se uputstava koje sam dobio uz auto i nikada nisam imao problema.
Jedinu primetnu uštedu sam osetio nakon ugradnje tng-a u Logana ali to nema veze sa uljem...   :ne:

jasho

Citat: gari1809 poslato 03.11.2018. - 13:28
Ajd kad raspredamo priču što bi rekle babe da i ja pitam čisto iz puke radoznalosti. Da li je neko sipao u dačiju ili zna nekog ko je sipao gaspromov G-energy F Synth 5W-40? Pitaj jer ima rn 0700/0710.

http://www.daciaforum.in.rs/index.php?topic=194.msg202946#msg202946

http://www.daciaforum.in.rs/index.php?topic=194.msg193167#msg193167

http://www.daciaforum.in.rs/index.php?topic=194.msg184502#msg184502

p.s.
Uzmi Nisotec iz isustva sa oba ulja mislim da je bolji od G-energy F-sinta, naravno subjektivni osećaj rada motora i izgleda ulja

jasho

Gledao juče na NIS pumpi Nisotec 5w-40 više nema navedeno Renault odobrenje RN 0700/0710, samo G-energy 5w-40  F-sinth

saša61beograd

Verovatno su promenjene nalepnice,a ulje je isto,nadam se.Sa novom turom nalepnica možda će se vratiti i RN odobrenje.
Kad već gledamo detalje,ja sam primetio jednu potencijalno sumnjivu stvar,baš na pomenutom G-energy.U zadnjih godinu dana,otprilike,više puta sam zagledao to ulje na NIS pumpama.Datum proizvodnje je obično bio iz 2017-2018.godina,a datum proizvodnje kantice je uvek bio 2016. godina?Datum proizvodnje kantice je izliven sa kanticom,sa donje strane,a datum proizvodnje ulja je na nalepnici.Bilo bi zanimljivo čuti objašnjenje neke PR službe Gasproma.Dok sam koristio ELF datumi proizvodnje ambalaže i ulja su se uvek poklapali u mesec-dva.

jasho

Uzeo danas Nisotec sint 5w40 u Mladenovcu na Nisovoj pumpi, datum proizvodnje 18.03.2018 i nećete verovati  ima RN 0700/0710, e sad ovo što sam gledao pre neki dan i što nema RN specifikaciju, nisam gledao datum proizvodnje, izgleda to kod njih kako se potrefi :ne:
Sutra menjam :wave:

Andrix

Mislim da je to najbolja gradacija za nase podneblje. Gledao sam i ja G-ulja ali ne bas detaljno, ali cu obratiti paznju na datume.
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Zoran

To je jako jeftino a dobro se pokazalo u praksi  ( drži pritisak i motor ga ne troši )
Sam svoj gazda - vazda.

MitarMrgulic

Nakon pređenih oko 7300 kilometara, jučer sam na 1,0 Sce provjerio ulje na šipku, ima negdje na 2 / 3 između minimuma i maximuma ( na početku je bilo skoro skroz do max, što znači da se potrošilo milimetar-dva).

Pratit ću i dalje, pa ako bude došlo do polovine, dosuti malo, ali mislim da neće biti potrebe, za 2-3 mjeseca je prvi mali servis do tada ću preći još možda 2-3 hiljade km. Je li 5w30 dobra gradacija za ovaj motor (ostalo mi od malog servisa na 1,5 dci, oko pola litre, jer u njega ne ide punih 5 l)

kiconix

Ako si siguran da je u Loganu 5w-30 nece smetati.

MitarMrgulic

Kiconix,

Kako znati koja je prva ugradnja u 1,0 Sce, ima li negdje naljepnica ili sl?

Loganovac

Nećeš znati i nemoj dolivati pre servisa. Sve iznad minimuma je OK, može da sačeka servis.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

MitarMrgulic

Ok Loganovac, tako sam i mislio...Vjerujem da do servisa neće doći ni do polovine.

Ali negdje pročitah da je Sce osjetljiv na ulje pa rekoh da mu možda ne naškodi (znam da se vw pumpa-dizna dieseli, moraju preporučljivo držati blizu maximuma.)

Uglavnom, neću ništa dirati :)

kiconix

I za taj PD motor su te slagali.
Teraj to Logance i uzivaj, kao sto rece Loganovac,  sve iznad minimuma je u redu.

Veterinar