Ulje u motoru i interval zamene

prethodna tema - sledeća tema

Zoran

Juče urađena zamjena ulja i filtera. Motor 1.0 sce.
 Stalo tačno 2.9 litara do maximuma na šipci. Vjerovatno zaostane nešto ulja u varijatorima. Inače u suv motor bi stalo oko 3 litra.
Sam svoj gazda - vazda.

Andrix

Zato cu ja, posto necu vise u ovl.servis, da menjam na 10000 km, jer je predvidjeno na 30000. Mislio sam da idem na jednom godisnje sto mi dodje oko 12-14000 km ali idem i pre. To je motoru najbitnije  i idem tim putem.
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

dekiv68

Nemaš potrebu pre isteka godine ako prelaziš 12-14.000km, ja ga na toliko menjam, možda prođe nešto malo više od 12 meseci

Andrix

Zasto, cinim dobro za motor, jer ima tu i voznja od 2+2 km i 12+12 km...

MitarMrgulic

Citat: Zoran poslato 23.03.2025. - 08:07Juče urađena zamjena ulja i filtera. Motor 1.0 sce.
 Stalo tačno 2.9 litara do maximuma na šipci. Vjerovatno zaostane nešto ulja u varijatorima. Inače u suv motor bi stalo oko 3 litra.
Kažem ja to ovim stručnjacima u ovlaštenom, koji mi zaračunaju 3,8 litara...

MitarMrgulic

Citat: Andrix poslato 23.03.2025. - 11:44Zato cu ja, posto necu vise u ovl.servis, da menjam na 10000 km, jer je predvidjeno na 30000. Mislio sam da idem na jednom godisnje sto mi dodje oko 12-14000 km ali idem i pre. To je motoru najbitnije  i idem tim putem.
Sasvim je to dovoljan interval, 12-14 kkm, ja ne bih ranije, dobra su to ulja i skaratio si fabrički interval za više od pola. 

Jevta

Pitanje je da li se držati toga da se zameni posle 1 godine ako ima manje od 10000 km

LeNgenda

Ne želim da me bilo ko pogrešno shvati, svako do svog dinara dolazi kako zna i ume, ali jedna zamena 3-4 litra ulja i filtera za ulje ni u kom slučaju nije skuplja od 50 evra.

Ili voziš auto 100.000 km bez servisa kao Italijani ili menjaš ulje na 30.000 prema knjižici, pa ga prodaš pre velikog servisa.

Ako misliš da ga voziš 10+ godina, svakih 10.000 km daš 50 evra i ne misliš.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Aleksandar

Легенда је у праву, ја увек на 10.000 или на 1 год, шта буде пре. 

3 литра уља 5W40, квалитетан филтер са све рукама тј. заменом нису преко 50 евра.

Andrix

Sve ja to znam i to ulje mi vuce i zamenu ostalih filtera - da sve ide u paketu.