Ulje u motoru i interval zamene

prethodna tema - sledeća tema

Zoran

Sva odobrenja kao NIS Autolein Sint 5w40  :ces:
Dobro ulje.
Sam svoj gazda - vazda.

Loganovac

Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

saša61beograd

Nisotec nema nijedno važeće odobrenje.Bar tako izgleda po njihovom sajtu,da imaju sigurno bi to pokazali.Ono što piše na njihovim uljima je njihova tvrdnja da ulje po karakteristikama odgovara tim zahtevima.Ovako mnogi rade,imaju po neko zvanično odobrenje,a tvrde da odgovara i drugim odobrenjuma jer se verovatno poklapaju.Verujem da Nisotec zaista odgovara svim tim odobrenjima jer je to standardno ulje kakvo svi proizvođači imaju u ponudi i nije neki tehnološki podvig napraviti ga.FAM je vrlo sličan,tehnički podaci su im skoro isti.
Jedino što ulja sa C3 odobrenjem (low SAPS) kakvo je Nisotec 5w40 i gore pomenuti Eneos nisu neophodna za Dačijine benzince.Čak sam negde pročitao da full SAPS ulja imaju bolju mazivost i da više odgovaraju klasičnim benzincima.Nisam se dalje udubljivao jer su u pitanju promili i nijanse.

dekiv68

Citat: silent poslato 20.03.2019. - 18:34
Potraga za uljem se nastavlja :)

Da li je neko koristio ENEOS Premium Hyper 5W40?

Performance Level: API SN/SM/CF, ACEA C3 (12) A3/B3/B4 (08), VW 502 00/505 00/505 01, Mercedes Benz MB 229.51 &/ 229.31, BMW LongLife 04, GM Dexos 2, Renault RN0700, RN0710, Ford WSS-M2C917A

zar nije ovo preskupo ulje. Svojevremeno smo gledali da ga izbegnemo na flotnim mitsubishi carizmama nakon isteka garancije, zbog cene

silent

Poslao sam uvozniku mail sa upitom o ceni, još uvek čekam odgovor.

speedo

Danas na INA pumpi ugledam ovo ulje. Sipam na servisu početkom maja - naravno prenosim utiske. Napokon da i INA ima 5W-40 ulje za benzince i sa odobrenjem i za reno. Cijena vrlo dobra 8,95KM litar, otprilike 4,58€.

Zoran

Sam svoj gazda - vazda.

saša61beograd

Citat: speedo poslato 28.03.2019. - 15:10
Napokon da i INA ima 5W-40 ulje za benzince i sa odobrenjem i za reno.
Za Dačijine motore 1,2 1,4 i 1,6 ovo odobrenje nije neophodno.Ovi motori su godinama stariji od ove norme,koja je uvedena 2008.godine.Po uputstvu mogu se koristiti ulja ACEA A3B4 ili API SJ,SL,SM i SN.Takođe,Reno nigde ne razdvaja sintetička i polusintetička ulja,već samo gradaciju u skladu sa najnižom temparaturom.A ne nekim tržištima preporučeno je čak i 15W40.

saša61beograd

Sipao sam Total quatrz 9000 5w40.Hteo sam da se vratim na Elf sxr,ali je u prodavnici bio bajat više od godinu dana.Po tehničkim podacima u pitanju je isto ulje,a i da nije ovaj Total je po svemu odgovarajući.Koristimo ga u Pežo-u mog sina i radi posao bez primedbi.KIT komerc je otvorio radnju u mom komšiluku pa sam ga tamo kupio za 595 dinara za litarsko pakovanje,napravljeno 20.11.2018.
U igri je bio i Shell helix hx8,ali me mrzelo da se vozim da ga kupim kad već slično ulje imam u komšiluku.
Od Nisoteca sam odustao kad sam Dušana Borkovića nedavno video u društvu najvišeg rukovodstva.Borković je reklamirao i promovisao Nisotec,vozi za Nisotec,ali kad sam ga video sa onom družinom,pomalo mi se zgadio i on i ulje.

Turbo

Zato lepo kupis FAM.
Eto ja bas treba da ga zamenim po drugi put.
Super zadovoljan.

saša61beograd

FAM 5w40 mi je vrlo interesantan jer je domaće ulje sa važećim MB i VW apruvelom,što je po meni jako važno i pohvalno.Problem je što ga nigde nisam video u prodavnicama,pretpostavljam da si ga ti naručio direktno od proizvođača.Lično ne volim ovakvu kupovinu.Nadam se da će novi gazda FAM-a da dovede stvari u red.

Zoran

Onomad Stalker napisa, da svako ulje koje ima bilo koji Aprovel MB da ima debeo uljni film (HTHS > 3,5)
Sam svoj gazda - vazda.

Turbo

Ma da porucio preko njihovog sajta.Nista komplikovano.
Izadje oko 570din litra.I mene nervira sto im je maloprodaja nikakva.
Valjda ce Valvoline da to dovede malo u red.

saša61beograd

Tome se i ja nadam.Mada,mislim da je Steva Stalker negde pisao o tome,Valvolin je kupio FAM prvenstveno zbog drugih proizvoda,kojekakvih industrijskih ulja koja nemaju veze sa motornim.Ali neće sigurno dozvoliti da ne iskoristi i sektor motornih ulja,kad je već sve to u paketu platio.Mene svakako raduje prisustvo jake svetske (zapadne) firme ovde,daje nadu da nismo otpisani.A FAM-ova ulja zbog toga mogu biti samo bolja.
PS 1. Jeste Valvolin otpustio pola ljudi u Kruševcu,ali ni "bratski" ruski Gazprom nije bio ništa bolji kad je preuzimao NIS.
PS 2. Ako se desi da Logana vozim još neko duže vreme,tamo negde za 2-3 godine možda pređem na Valvoline Max Life,vrlo zanimljivo ulje za starija vozila.

Zee

Sasa ima li kakvih komentara na ponasanje tog Totala 9000?
I ja sam ga nisanio, hvala unapred  :friends: