Termometar vanjske i unutrašnje temperature

prethodna tema - sledeća tema

mladja73

@staracstol: Ovako. Takvih termometara mozes naci u prodavnicama delova bele tehnike (npr. ja sam svoj - naci ces ga u predjasnjim postovima - kupio u http://www.totalelektrond.com/ ), ali sam siguran (znam 100%) da ih mozes naci i u prodavnicama delova za rashladnu tehniku.

Inace od onog tvog ugradnog pre bi ti preporucio http://thermometer211.en.made-in-china.com/product/YqbnakfUsLcK/China-Digital-Thermometer-ST-2-.html.

Ja sam ih koristio u firmi za frizidere i pokazali su mi se ok. Imaju i merenje temperature sondom i na samom kucistu, a razlika u ceni je bila jako mala.
Trčeći il' polako, svi na kraju stižemo na isto mesto.

staracstol

@mladja73: Sonda uliva poverenje, za izgled nisam siguran. Onaj je ugradni i to mu je plus. Cak sam razmisljao da (ako nisu preveliki)  mozda ugradim dva kao ono in/out. Kako bilo, ja sam resen da ugradim termometar ali hocu da to bude "A la fabrique". Sve sto sam do sada nasao nije vredno pomena a kamoli ozbiljnije ugradnje. Jedino onaj Lampin dual bez sata jos nekako figurira...

zac

Ovaj sto je pronasao  @maestral5747, meni izgleda savrseno a i kvalitetno, kao fabricki, steta samo sto ne meri unutrasnju temp. a i pitanje je da li se moze naci kod nas.

staracstol

Jeste lep, nisam ga jos video nigde. Dobar ovaj brainstorming jos cemo naci nesto dobro i narucivo i isporucivo.

nenaddj

jedino razocarenje na dusteru kojeg sam dobio prije par sedmica je da uprkos najboljem paketu opreme nema mjeraca vanjske temperature, sto je oprema vrijednosti cca 20/30e, sto je steta jer je to postao standard kod vecine proizvodjaca a auto ima ozbiljne pretenzije u SUV klasi
s tim u vezi sam se bacio u istrazivanje i na netu nasao italijansku firmu lampa cije proizvodi su dostupni u regionu, ja sam u uzi krug sveo slijedeca dva termometra
1. http://www.lampa.it/en/prod-57-282-586-in%2Fout_thermometer___12%2F24v.asp
2. http://www.lampa.it/en/prod-57-281-585-inside%2Foutside_thermometer___12v.asp

ima i domaci sajt preko kojeg se mogu naruciti lampa proizvodi
http://cvijander.weebly.com/index.html

ja sam dobio odgovor da bi termometri trebali doci za par sedmica - jos cekam potvrdu

ako ko zna gdje jos mogu da se kupe lampa proizvodi ili jos bolji proizvodjac neka se javi

peras

Stavio sam neki no name termometar kupljen u Mr Bricolage-u za oko 600 din. sondu sam stavio u prednjem desnom blatobranu, ali nije bas precizan narocito unutrasnja temperatura.

VaskezNS

Citat: VaskezNS poslato 20.12.2011. - 01:13
Dva su mesta za dobru montažu sonde termometra koja će "pomoći" da očitavanje spoljnje temperature vazduha bude što tačnije i što manje podložno uticaju toplote motora odnosno lošeg merenja - to je već spomenuto - ili retrovizor ili prednji branik. Prednji branik, i to na što nižoj tački je bolje rešenje jer:
a) u odnosu na retrovizor leti sporije dobija toplotu zagrejanog materijala na kojem se sonda nalazi dok auto stoji u npr koloni i
b) zimi preciznije meri temperaturu vazduha na nivou bližem kolovozu što je bitno kod vrednosti tačke mržnjenja

Sva druga mesta za montažu sonde će vas vremenom zezati - npr. u stubu vrata sonda će htela-ne htela i dok je auto u pokretu "kupiti" određenu temperaturu od isijavanja toplote motora.

Ja sam svoju sondu sproveo iza kom table, pa niže do one okrugle dihtung gume (bem li ga, ne znam kako se zove ta guma) između motornog i vozačkog prostora, pa ispod AK do levog fara i lima iza prednje maske i zalepio je otprilike kod usisa vazduha motora. Iskreno, razmišljam da je spustim niže u branik jer i ovde u stajanju "kupi" temperaturu motora.

Unutrašnju jedinicu sam stavio na kom tablu, u levi ćošak prema šoferki. Nije idealno mesto za merenje unutrašnje temperature ali mi to i nije toliko bitno. Važniji mi je podatak koja je spoljnja temperatura, posebno zimi, a razumete i zašto.

Posle zimske pauze, spoljašnje temperature i dovoljno slobodnog vremena su mi omogućili da promenim poziciju sonde na željeno mesto. Mesto kod usisa vazduha nije bilo dobro rešenje jer pri prvom zaustavljanju (semafor npr) brzo "hvata" temperaturu motora. Dovoljna dužina kabla mi je omogućila da sondu stavim u branik, iza plastičnog "grila" (pored maglenke). I jeste i nije bilo pipavo - da bih mogao da je lepo sprovedem jedino što sam trebao je da otpustim plastični "šuspleh" (tri šrafa) sa te strane. Sonda je svakako lepo stajala i slobodna ali malo tigar lepka da je učvrsti nije bilo na odmet. I to je to. Razlika je primetna, merena spoljašnja temperatura je mnogo stabilnija i praktično tek posle dužeg parkinga posle vožnje, sa zagrejanim motorom, malo "vara". Ali to se već pri prvih 30sec po pokretu "ispegla" pravom temperaturom. Ovo je po meni sasvim ok mesto za sondu i ja tu dalje neću ništa dirati  :lazy:
Slike u nastavku - možda se sonda iza grila ne vidi najbolje ali tamo je, verujte  :)...

Ovo je mesto za sLogan ;-)

glavonja3

Nabavio sam ovaj termometar:

http://www.tinydeal.com/14-lcd-digital-thermometer-p-21871.html

Pokusao sam provuci kablic do retrovizora ali kod mog najobicnijeg to ne moze jer je zatvoren metalnim krugom i plasticnim rebrima. Razmisljam da jedno od tih rebara (ima ih 5-6 ukupno) probusim i tako proguram kablic sa sondom do unutrasnjosti retrovizora. Ali ce to sacekati da ima malo vise vremena jer da bi imao dobar pristup moram bar pola (a verovatno i celu) plastiku sa vrata skinuti...

Displej lepo stoji na mestu 1, kablic ulazi izmedju plastike i vrata na mestu 2, a sonda se nalazi iz plastike na mestu 3.

Na danasnjem direktnom suncu i parkingu, prikazuje sumanute rezultate ali kad se skloni sa sunca onda ima normalnije vrednosti - otprilike 1-2 stepena vise od realne. Mene najvise zanimaju niske temperatura zimi zbog mrznjenja...

Elem, piatnje: da li sa 90cm duzine kablica mogu dopreti do bilo kog boljeg mesta za merenje?

@VaskezNS: Koji je to tacno plasticni suspleh sa tri srafa?

VaskezNS

Taj "šuspleh" se nalazi ispod branika na poziciji otprilike ispod maglenke (ili otvora za maglenke ako ih nemaš ugrađene). Po sredini motora je čelični šuspleh koji štiti karter, na stranama (ispod maglenki) se nalaze dva plastična. Čukni rukom i videćeš da su od tvrđe ali savitljive (kao neka "poluguma") plastike. Drže ih svaku po tri šrafa. Sa 90 cm kabla ipak nisam siguran da bi dospeo do pozicije gde sam ga ja stavio. Mada..hm, možda i bi, ali iza komandne table, pa kod snopa kablova u motorni prostor, pa dole do iza "grila" koji spomenuh. Uzmi kanap pa kreni "unatrag", računaj od pozicije gde bi ti bila sonda pa do kom table, vidi koliko bi tu otprilike otišlo kabla.

staracstol

@glavonja3: Ja sam kupio isti takav termometar i odustao od montaze jer je pobrljavio i poceo da pokazuje samo njemu znane podatke. I nije neki kvalitet i sluzi za upotrebu u kuhinji. Daj mu malo vremena na suvo da ne ispadne da si ga dzaba instaliro.

stalker

Ja tražim termometar koji se napaja sa 12V jer ovi koji se napajaju baterijama nisu dobro rješenje. Imam tri različita i samo onaj koji ima veliku bateriju AA size može trajati više od godine dana bez zamjene. Ovi s dugmastima traju tek nekoliko mjeseci a mrzi me otvaranje i zamjena, pogotovo ako termometar negdje čvrsto montiraš. Druga stvar koju želim je da obavezno ima pozadinsko osvjetljenje. Moja 2 imaju backlight ali ih treba uključiti u utičnicu 12V i jednog od njih držim u autu onako provizorno stavljenog u pepeljari jer ga takvog ne želim trajno montirati upravo zbog česte potrebe zamjene baterije (baterija je 1,5V oznake LR 44 ili AG 13).

U planu imam nabaviti ovakav http://www.dealextreme.com/p/4-6-lcd-car-cigarette-lighter-powered-digital-clock-voltage-thermometer-hygrometer-82934 koji se napaja sa 12V a baterija mu služi samo za backup.
www.renault-klub.hr
www.du-moto.com

mrsp

Poprilično je glomazan za takvu stvarčicu. :ces:

VaskezNS

@glavonja - nisam siguran da ti je pozicija sonde iza plastike kod retrovozora dobro rešenje. Tu nema velikog strujanja vazduha i "varaće" dosta pri merenju. Ako oceniš da ti je dužina kabla dovoljna, stavi sondu na mesto gde sam je ja stavio. Za sada sam vrlo zadovoljan merenjem.

mladja73

@ stalker : Ja sam ugradio

i zadovoljan sam. Za napajanje koristi jednu AAA bateriju. Duracell je unutra jos od 11.03.2011 i non stop je ukljucen termometar i nisam menjao bateriju.

@glavonja3:
Citat: staracstol poslato 04.06.2012. - 16:33
I nije neki kvalitet i sluzi za upotrebu u kuhinji.
U pravu si. Ja sam takve montirao u frizidere kod mene na Institutu. Nisu neki kvalitet. Ne svidja mi se i mesto gde si odredio da ti stoji displej.
Trčeći il' polako, svi na kraju stižemo na isto mesto.