Kupovina nove Dacije

prethodna tema - sledeća tema

abc123

Citat: Ljuba82 poslato 16.04.2021. - 13:56
Za tehnologiju ne znam, ali su inputi skuplji tih 30%, radna snaga, materijali i dr. Taman koliko se valuta obezvredila.

Naravno oni uvek tehnologijom mogu da smanjuju troškove, npr više plastike, manje lima,

Gde god mogu ubacuju elektroniku i elektriku umesto mehanike i hidraulike i plastiku umesto metala. A zna se da to pojeftinjuje izradu a podize kvarljivost uredjaja. A onda na takve izmene podignu cene. Pa mislim da nas stvarno drze za Teletabise. Ali moze im se. Stvoreni su karteli u industriji na globalnom nivou, a vlasnistvo je tako premrezeno raznim fondovima da tu vise i nema prave konkurencije.

kiconix

Dacija ja od samog pojavljivanja Logana zasnovana na takvoj izradi, moglo bi se reci da auto industrija prati Daciju . :wink:

arhitekt

Evo da i ja podijelim moja iskustva sa Dačijom. Te 2011.godine  sam za okruglo 17.000 KM (oko 8.500 Evra) kupio Stepway-a 1.6 sa "full" paketom opreme: metalik boja, kožni volan, airbag za suvozača (i to je otprilike to) i za te pare ja sam bio presretan. U tom trenutku za te pare se mogao kupiti i Chevrolet Cruze ili Aveo, Hyundai Getz, Zastava, Lada... Danas, kad sam u nekim razmišljanjima da promjenim auto i kad gledam cijene prosto ne mogu da vjerujem da na tržištu ispod 10.000 Evra nema ništa. A cijena Stepwaya u Essential paketu opreme od oko 26.500 KM (13 i kusur hiljada Evra) ili Comfort verzije 28.500 KM je u najmanju ruku bezobrazna. Ja stvarno mislim da novi Stepway ne vrijedi tog novca. Jako sam razočaran sa načinom formiranja cijena za ovo naše jadno tržište.

Trenutno je recimo Fiat Tipo Street na akciji od nekih 24.000 KM, četvorocilindraš sa šestostepenim mjenjačem i jako dobrim paketom opreme. Po meni dosta lijepo auto a ova ponuda me totalno okreće od Dačije.

kiconix

O tome i razglabamo par stranica.
Nema vise jeftinog vozila.
Ako vec uporedjujemo Fiat i Daciju,evo pravog poredjenja
https://www.fiatakcija.com/novi-tipo-cross/Tipo-Cross-cenovnik-2021.pdf
Nejjeftiniji je na akciji 15700,bez plina sa novim 1.0 motorom.
Nafilovan Stepway je 14000 sa plinom.
Da li vredi ili ne, ne znam, seo sam juce u novog Logana,onog najeftinijeg, opet skok u napred ali je ipak suvise plastican za 10600 sa klimom i metalik bojom.  :ne:
Zavisi dosta i od budzeta nekad i 100e bude previse.

Andrix

Jel jos uvek 400 e doplata za metalik boju, meni je bilo toliko za prvi logan 2004.g. ??
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Aleks

Meni je iste godine bila 200 ili 250€. Kada je izašao mk2 digli su doplatu na oko 400...  :doh:

saša61beograd

Mala dopuna.Ne doplaćuje se samo metalik boja,nego svaka druga boja osim bele.

Tibor021

Na brzinu pogledah novog Stepway-a kod drugara. Ono šta sam zapamtio je, da nema impulsnog podizača stakla (ni) na vozačevoj strani, nema ogledala u štitniku od sunca kod suvozača (!?)...

Veterinar

Citat: Andrix poslato 23.04.2021. - 09:24
Jel jos uvek 400 e doplata za metalik boju, meni je bilo toliko za prvi logan 2004.g. ??

Doplata za metalik boju je bila, kad sam kupovao auto  2006. godine 230 ili 240 evra. To sam nekako i prihvatio, mora da kosta vise nego akrilna.
Kad sam kupovao auto 2016. godine, doplata je bila 400 evra. To smatram besmislenom investicijom.  Takođe, to smatram bezobrazlukom.

zaki

Kad smo kod  bezobrazluka, danas uočih još dva, prvi je već spominjana doplata za rezevni točak od 120e, već se nekako pomirih sa tim kad ono taj točak je 15", a točkovi na samom vozilu su 16". U neverici pozovem salon i dobijem odgovor, jeste, pa šta i onako vam taj točak služi samo da se dovučete do vulkanizera, bravo ali to nigde jasno ne kažu, a pri tome profil te felne je skroz različit od one na vozilu.
Isto tako na Yotube sam video da je volan na najeftinijem modelu od obične tvrde plastike sa primetno tanjim obručem. Na sajtu Dačije u konfiguratoru kod one slike unutrašnjosti koju možete da rotirate nema volana već samo stub upravljača. Ako me nešto nervira onda je to tanak volan a ovde izgleda da mi baš takav kriomice serviraju.
:glare:

glavonja3

Doplata za volan  :ljut:  :huh:  :laugh1:

Boqy

To su izmenili još 2017. godine. Vodi se kao ćopavac, dimenzija je 185/65x15 i ima nalepnicu da je maks dozvoljena brzina 80 kmh. Samo što je tada doplata bila 50 EUR.
Volan i ranije nikad nije bio "kožni" u osnovnom paket.

zaki

Pa onda bi bilo fer da se JASNO kaže da je rezervni točak manjih dimmenzija. Ipak se ovde radi o "poznatom" brendu, a ne o nekim šibicarima ili se možda varam.
Meni to nije neki problem, prodaću taj set za krpljenje guma i za te pare na nekom otpadu kupiti rezervni točak i dizalicu, eto im njihovih 120e za rezervni točak.
Što se tiče volana ne očekujem onaj kožni ručno šiveni već malo kvalitetniji deblji mekši koji uglavnom viđam u klipovima na YouTube, a ovo da na zvaničnoj stranici u konfiguratoru stave sliku bez volana je stvarno  :laugh1: :laugh1:, ajde recite da li ste to igde  videli.
Na početku sam postavio pitanje da li je prodavac obavezan da isporuči auto sa zimskim gumama u zimskom periodu kada su zakonski obavezne, odgovor je DA, jer u suprotnom vam je isporučio tehnički neispravno vozilo.
Još jedan detalj, ako dođete u salon sa kesom para, šalju vas u njihovu banku koja vam onda naplati proviziju zato što ste platili ono što kupujete.
:aplause:

Zoran

To je još i dobro. Mogu vam uplatu uslovljavati porijeklom novca.
Sam svoj gazda - vazda.

saša61beograd

Ne vredi nerviranje,vremena su se promenila,nije ovo 2004.godina.Reno posluje sa gubitkom više od godinu dana i čupa se iz toga kako zna i ume.Strategija spasavanja profita im je manji obim proizvodnje,a viša cena po komadu.Zato forsiraju modele i verzije koji su najskuplji i gledaju da zeznu svakoga gde god mogu,prodajući plastiku i softver umesto čelika.Racionalni i isplativi modeli i verzije doći će kad dođu neka druga vremena,ako dođu.Slično je i kod drugih.Iako je u naslovu teme reč "dilema",za mene nema dileme,vreme nije dobro za kupovinu novih kola.