Za Daciu godišnje 130 evra za popravke

prethodna tema - sledeća tema

Munze

"Dačija" spada među automobile sa najmanjim troškovima održavanja, a istovremeno ima i najizdržljivije modele.

Automobili marke "dačija" zauzimaju treće mesto što se tiče izdržljivosti, dok su na prvom i drugom mestu "daihacu" i "leksus".

"Dačija logan MCV" zauzima drugo mesto u kategoriji porodičnih automobila, dok se na prvom mestu nalazi "honda akord", rezultat je ankete magazina "UFC-Que Choisir".

"Dačija" je plasirana na prvo mesto među automobilima sa najmanjim troškovima za održavanje i popravke, sa 130 evra godišnje u odnosu na modele "mazda" (229 evra) i "ford" (230 evra).

Autor : Beta.rs

Loganovac

Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

sinnet

130 evra za redovno održavanje i gorivo  :nami: Značiiii, popravke-nula  :too:
Sve tece,a narocito se u tome istice Dunav.

Vihor

Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.

mladen895

Ovu moju koja je 2006. sam pazario polovnu sa 30 000,bila je na 2 servisa.Sad ima 63 000 a ja sam joj dva puta menjao ulje i filter ulja,jednom za gorivo i jednom za vazduh.Na 44 000 sam doziveo tuzni trenutak zamene plocica, a nedugo zatim i stelovanje ventila.Nesto mi je jaka ta cifra od  130e godisnje.Mora da novinari opet lazu. :ne:  :crazy:  :Smiley:
Kad se mora,sve  je tesko.

krle

Evo moje evidencije:
I  servis na 14.000 = 88 e
II servis na 23 000 = 70 e
Ugradnja polen filtera=25e
zamena svećica na 30 000 = 25e
zamena polen filtera 15 e
III servis na 32 000= 72e
zamena polen filtera 12e
IV servis na 41 000= 75e
zamena polen filtera= 14e
zamena sajle kvačila= 35e
zamena polen filtera= 17e
V servis na 50000 sa zameno disk pločica=110e
zamena polen filtera= 17e
Zamenjene su dve sijalice H4 i jedna sijalica stop svetla,zamenio sam gumena creva za prskalice vetrobrana, ugradio sam i keder ispod haube i  za sve ovo sam izdvojio oko  20 e .
Automobil je kupljen oktobra 2005.g. i za ove četiri godine ,prema mojoj evidenciji,  plaćeno je oko 595e što je prosek od    148.75e po godini.  Predstoji veliki servis za koji ću izdvojiti  oko  380e. Ovo će povećati prosek na godišnjem nivou.
Na kraju ostaje komentar: Prezadovoljan sam.

david

Sve u svemu ova informacija mi se svidja  :aplause:

Veterinar

I servis  -  97 evra
II         - 140
III        - 107
IV        - 122
V          -  68
VI        - 297
VII       -  65
VIII      -  68
IX       - 125

Uz to sam dao oko 190 evra za 4 gume, zamenio 1x metlice brisaca.
Na VIII servisu sam preskocio zamenu filtera za gorivo, pa bi sve bilo oko 55 evra vise, a na IX servisu nisam menjao ulje kocnica i antifriz, sto bi bilo oko 70 evra vise , pa cu pisati  + 125 evra.
Menjao sam prednje plocice i popravio ventilator (zapravo kvara nije bilo, ali se komandna tabla dva puta rastavljala) sto je (grubo receno) jos oko 100 evra.

Ukupno bi to bilo za 97000 , sa sitnijim dodacima - 1175 evra, sto je oko 26 evra mesecno tj. nepunih 313 evra godisnje.  Ipak, o dizelasu je rec, a neki pocetni servisi su obavljani u "skupljim" garazama.
 Da odrzavam sam auto ili u neovlascenom servisu, ovo bi bilo povoljnije, ali recimo da je ovo sto sam naveo skuplja varijanta + komentar "Prezadovoljan sam" usvojen od Krleta.

OT - do sada je potroseno 4820 litara evrodizela i dao sam oko 30 evra (po tadasnjem kursu) za bocne vetrobrane

Napomena - prelazim godisnje 25000 km, pa se izracunata vrednost moze prilagoditi uobicajenim potrebama vlasnika, sto je pribliznije onoj "130 evra"

mladen895

Sad znam gde da trazim auto kad ovom mom dodje vreme za zamenu.Cuvate ih ko bebe. :jea:
Kad se mora,sve  je tesko.

Veterinar

Dragan.vi

Za sada je tako i nadamo se da ce i na dalje tako biti. Glupo bi bilo da je za tako jeftin auto (po ceni) potrebno 2 ili 3x vise para za odrzavanje. Zivela dacia :lux:

stalker

NIsam do sada radio kalkulaciju troškova održavanja ali sam siguran da značajno ne odstupaju od navedene cifre.
Zanimljivije bi bilo napraviti izračun trooškova popravaka i kvarova jer ovi redovnog održavanja i potrošnog materijala ne odaju pravu sliku pouzdanosti Dacie.

Primjera radi, ja sam u skoro pet godina i 79 000 km, zbog kvara zamjenio samo kuglu lafete prednjeg lijevog točka i gumice na spoju balans štange i lafete što me skupa sa radom nije stajalo više od 100 eura.
Trenutno ima problem s termostatom rashladne tekućine koji ne zatvara do kraja pa motor ne dostiže radnu temperaturu ali ni to neće biti neki značajan trošak.

Moji kolege s Renault foruma imaju češće i skuplje kvarove iako voze "prave" Renaulte.  :D

Dacia rules  :respect:
www.renault-klub.hr
www.du-moto.com

Veterinar

Znam da je offtopic, ali ovo kod mene jeste racun ukupnih troskova popravaka i kvarova (sa redovnim odrzavanjem).

Loganovac

Nije off, upravo se o tome govori u vesti.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.