ASR

prethodna tema - sledeća tema

Mare

Citat: milorads poslato 11.01.2022. - 13:18
Pozdrav. Vlasnik sam novog stepway modela 2021 i na njemu nema dugme za gasnje ASR sistema.
Auto se solidno ponasa po snegu ali na velikom usponu sam uspeo na neociscenom putu da dodjem do trenutka kada je ASR oduzeo gas na oko malo ispod 2000 obrtaja. Interesuje me da li neko zna da li postoji neki nacin da se izgasi ASR na novim dacijama ako bih recimo upao u dublje blato, pesak i slicno :)

Moje iskustvo sa novim Loganom je takvo da obrtaje držati u zoni gde se ASR neće aktivirati. Odnosno, voziti u obrtajima u kojima postoji trakcija, a to ćeš znati po lampici ASR (sa desne strane, ispod brzinometra). Objasniću moje iskustvo, od jutros npr. Uzbrdo idem u IV stepenu i na 2000 obrtaja. Čim su obrtaji krenuli da variraju, da se pali lampica ASR i da se na volanu oseća gubitak trakcije - samo prebaciti u viši stepen, a to je u mom slučaju bio III stepen i oko 3000-3500 obrtaja.

ASR je stalno uključen, nema mogućnost isključivanja. Smatram da i nema potrebe jer se auto po klizavom ponaša sasvim odlično i predvidljivo. Isto se ponaša i ESP. Bez kasnih reakcija.

saša61beograd

Citat: kiconix poslato 12.01.2022. - 10:38
Dal su dzidza bidze ili ne, izbora nemamo i niko nas ne pita.
Pogrešno rezonovanje.U Reno-Dačiji (uključujući i RNS) mnogo obrazovanih i dobro plaćenih ljudi radi upravo na tome da "provali" šta kupci hoće.I to svaka lokalna,starosna,ekonomska kategorija kupaca.Sad su okolnosti nenormalne,pa se to ne primećuje,ali popraviće se,sigurno.Na zapadu ljudi kupuju nove Dačije i za 9-10.000 evra,čega kod nas,za sada,nema.Ali će biti,a ako ne bude,zabole me,a zaboleće i njih još više.

Meni Logan stoji pod snegom još od nedelje.Nema ASR,pa se prosto plašim da mu priđem!

kiconix

Zasto pogresno rezonovanje?
Jel imam mogucnost da ga iskljucim, nemam.
Ranije postojala mogucnost.
Ja se ne zalim, cisto da kazem.

Loganovac

Evo malo i ja da dosolim.

Da li može da se isključi ABS? Ne može. A ima kad bi pomoglo. Ajde malo šire da posmatramo, jako iskusnom vozaču (ne mislim pri tome samo na pređene kilometre) ABS ne treba. U poslednje vreme automobili se očigledno prave tako da čak i kad ih baba vozi na pijac on je bezbedan, iako baba ne doznaje niti ima iskustvo. Ne da joj da krene unazad na uzbrdici, da se zakuca u auto ispred ili da udari pešaka, ne da joj čak ni da se prestroji ako nije bezbedno. Zašto bi onda babi dozvolio da isključi ASR? Nisu svi u životu driftovali po putevima, vozili u nemogućim road i offroad situacijama, nije ih briga što više nema stojadina u prodaji za takve iskusne kojima sve ove džidža-bidže više smetaju nego što koriste.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Zoran

Smeta mi zato što plaćam nešto što mi ne treba a kasnije plaćam i popravljanje toga što mi ne treba . Na cesti svakodnevno viđamo auto vuče, sa sve mlađim autima koji se voze na popravak.
Sam svoj gazda - vazda.

kiconix

Pa sad druze Zoki, abs sigurno ne popravljas.
ASR takodje.
:ne:

saša61beograd

Sve novotarije na Dačijama imaju svoju temu jer mogu da prave probleme i nedoumice (S&S,senzori pritiska u gumama,ASR).Hajde da se javi neki srećnik koji je imao vajdu od svega toga ,a ne samo problem.

Zoran

Kićo, ABS se ne kvari u teoriji ali u praksi:
- skuplji je ležaj točka koji ima ABS magnetiće
- skuplji je doboš koji ima ABS vijenac
- ABS senzori na točkovima se oče pokvariti i zamjena je oko 150 KM po točku
- kod kupovine polovnih komponenti treba voditi računa o broju zubaca...
Sam svoj gazda - vazda.

kiconix

A koliko te ukupno kostalo do sad to vece odrzavanje?

Mare

Ljudi, pa nije to tehnika napravljena od oblandi pa da se na prvoj kiši rastopi?!  :Smiley:

Sve to traje bez problema 10-15 pa i više godina.

I svaka čast inžinjerima na tim pomagalima - neiskusni mogu biti bezbedniji prilikom vožnje u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova ili u slučaju rizičnih situacija. A mi iskusni možemo opuštenije voziti.

Zoran

Kićo, mene nije ali mnoge poznanike jeste. Ja čekam da dođem na red.
Sam svoj gazda - vazda.

kiconix

Zoki, sve si rekao.
Ne bih dalje o tome.

Zoran

Sam svoj gazda - vazda.

szs

Da dolijem ulje na vatru ili ugasim?

ASR ima više sistema
U principu radi sprega ECU-ABS
Kod nekih SAMO ECU koristi signal ABS i reguliše rpm (Kića primer sa YT) ... tipičan primer Dačija-Reno
Kod nekih sprega ECU-ABS-KOČNICA (moja Toyota)
I da, Zoran je u pravu da mogu da se ugreju-pregreju kočnice
Ja osetio lično na Yarisu juče na jednom zaledjenom parkingu sa priličnom uzbrdicom
Em smanji gas em impulsno koči točak koji "šlajfuje"
Izašao on ali dok se nisam setio da isključim ASR (TRC na Toyoti) levi točak baš bio vruć
Ko ne pazi, zamena diskova ili pločica zbog pregrevanja očas

Dakle neiskustvo kod baba na uzbrdicama se plaća u servisu

Ali što bi rekle Lale...džaba se jedite
Da treba i da ima vajde...stavili bi
Vozite i UŽIVAJTE
Za 44 god vožnje: VW 1300,Zastava 750,Lada 1600,Fiat 650P,Trabant 601K, Trabant 601L,Fiat 650P,Audi 80 1.6D,Yugo 1.0,Mercedes 190D,Yugo 1.1,Corsa 1.7D,S Oktavia 1,9D,F Punto 1.3mjt, D Sandero 1.4,T Avanza 1.3,T Agya 1.0,D Sandero 1.5D, T Aygo X-Play, T Yaris 1.5 Stella

slavko_bgd

Citat: Loganovac poslato 12.01.2022. - 13:11
Evo malo i ja da dosolim.

Da li može da se isključi ABS? Ne može. A ima kad bi pomoglo. Ajde malo šire da posmatramo, jako iskusnom vozaču (ne mislim pri tome samo na pređene kilometre) ABS ne treba. U poslednje vreme automobili se očigledno prave tako da čak i kad ih baba vozi na pijac on je bezbedan, iako baba ne doznaje niti ima iskustvo. Ne da joj da krene unazad na uzbrdici, da se zakuca u auto ispred ili da udari pešaka, ne da joj čak ni da se prestroji ako nije bezbedno. Zašto bi onda babi dozvolio da isključi ASR? Nisu svi u životu driftovali po putevima, vozili u nemogućim road i offroad situacijama, nije ih briga što više nema stojadina u prodaji za takve iskusne kojima sve ove džidža-bidže više smetaju nego što koriste.

Odličan post, pa ću biti slobodan da se nadovežem. Poenta je u tome što sve manje imamo izbora da kupimo auto sa nečim što smatramo da nam ne treba.
Poenta je u regulativama, propisima, koji obavezuju proizvođače da nova vozila proizvedena nakon tog i tog datuma moraju da imaju to i to.
Koliko ja mogu da zaključim, tri su osnovna pravca u kojima se ide: ekologija i bezbednost kao obavezni a dodatna oprema kao poželjna.
Sve više u domenu bezbednosti se isključuje ljudski faktor kao potencijalni uzročnik nezgoda. Mislim da to forsiraju osiguravajuća društva/kompanije iz razloga što su najskuplje odštete za povrede putnika. Interes proizvođača vozila po mom mišljenju je da sa najmanjim mogućim troškovima proizvedu i prodaju što više najjeftinijih mogućih proizvoda. Ali to jednostavno više nije moguće.

ASR je dobra stvar i bolje ga je imati nego ga nemati. Na suvom ne znači ništa. Na klizavom znači dosta. Ovo pišem na osnovu prethodne Alfe koja ga je imala i sadašnje koja ga nema. Jer je sa prethodnom po ledu i po klizavom bilo mnogo lakše krenuti iako je bila jača 15ks i imala kraći menjač nego sadašnja. Ili, razlika se na prethodnoj i te kako osetila kada se isključi ASR. Voleo bih da ga i ova ima. Mečka koju pretežno vozi supruga ima sve od tih pomagala i njoj kao manje iskusnom vozaču to mnogo znači.