1. servis - Gde, Šta, Kada...

prethodna tema - sledeća tema

speedo

Čitam danas autoshop magazin, bosanski.
Voze Duster 1.5 dCi na hard testu i napisaše da su prvi servis na 10.000km platili 97 KM (50 eura), kod Union auto Banja Luka. Piše da su promijenili ulje i filter i da je servis trajao oko pola sata, više detalja nema. :ne:

kapsid

Speedo to je ta cijena,možda tu i tamo još najviše 10 evra više...naravno ako i samo ako je prvi servis u pitanju,,,a poslije mogu da nakaleme i hajjjj... :cekicem:
Ne može somun bez najmanje četiri kifle da balansira!

Jelenko

@speedo:Toliko sam i ja otprilike placao dok sam isao kod njih.Hvala Bogu tad sam otisao i vise nikad,ipak sam odlucio da se odreknem garancije i radim na svoju odgovornost pa sta bude.Ja sa uljem i filterima i zamjenom prodjem sa 30 evra,a za ostatak sto bi dao njima utocim sebi beMzina.... :)Napominjem to je moja odluka a vi radite sto mislite da je ispravno.

bocca

dzule
ja bio juce kod Sekulica, malo da se raspitam za drugi servis, ali sve isti kao i ti. ulje, filteri ulja, vazduha, kabine. meni rece 9500din. da li sam nesto izostavio ili je tolika razlika za 1.6 motor???
p.s   pred kraj poce i prica kako bi trebao i svecice da menjam na 30000km. ja tu precutim jer sam bio malo nespreman ali u servisnoj knjizici pise na 60000km. mislim da im to za svecice nece proci.

dzule

@bocca
ne znam nazalost da li je moguca takva razlika, ali imas jedan jednostavan metod da proveris, nazoves zivu u pancevu, ruskaija u sr. kamenici i vec imas tri ponude, i sve su ovlasceni. :zloca:
mene je iskreno zacudilo kad su mi rekli da za prvi servis menjaju samo ulje i filter ulja, a ovo ako hoces...pa, hocu.....
vidi, treba proveriti koliko ulja stane u tvoj motor, filteri mogu biti skuplji... ali proveri, ipak ne treb adozvoliti da nas bilo ko zeza za sopstvene pare...

milko

Evo da i ja prijavim prvi servis ,čisto radi informacije i usporedbe.
Servis Guma m Mostar ,prešao 7 600 km (servis je na 75oo u BiH)
Auto je staro 10 mjeseci.
Brtva DIN 7603-C CU 16X22                                  1 kom.  = 0,63 KM
Filter ulja Renault Laguna Clio Megan                        1 kom. = 24,23 KM
Ulje ELF Competition STI 10W-40                             4 lit.   = 55,69 KM
tekućina za staklo-10C Renault                                1lit.    = 3,62 KM

Usluga mehaničara manje složena                                       = 11.70 KM

UKUPNO                                                                        95,87 KM
Poslan u salon,popio kafu i sok,ništa čuo ništa vidio,auto nije besplatno opran jer je padala kiša sve trajalo 30 minuta i to je to.Sve u svemu Zadovoljan

arhitekt

Drug, otkud to da je servis kod vas u Mostaru na 7.500 km? Kod nas u Banja Luci je na 10.000 km..  :hm:

milko

To neznam meni piše na 7 500 km  ili 1 godina i to je to.

speedo

Interesantno, i kod mene piše 10 000 km ili 1 godina. Opet moram komentarisati cijenu filtera, zašto i kako toliko? Ni za neka egzotičnija auta ne sjećam se da sam platio više od 15 maraka, a kamoli za klasični renoov osamventilac... Ruke su, s druge strane, skoro pa džabe. 5-10 maraka je zamjena ulja i kod običnog garaža majstora.

Zoran

Meni su sugerisali da prvi servis uradim malo ranije na tih nekih 7500 km, ali ja sam uradio po svom i mislim bio bi pametniji da sam ih poslušao  - ima tu neke logike jer se nekada radio nulti servis na 1000 km a sada to više ne postoji   :rtfm:.
Sam svoj gazda - vazda.

arhitekt

Pa mislim... na Zapadu je prvi servis pomjeren na 15.000 km (mislim da kod mene u tehničkoj knjižici isto piše mada su mi usmeno rekli da dođem na 10.000 km ili 1 godinu). I sad opet smanjiti sa 10.000 na 7.500 km mislim da je šuplja priča iliti otimanje para  :bullshit: . U periodu razrađivanja motora, ako se vozi relativno pažljivo i sa niskim brojem obrtaja, pod pretpostavkom da mu je fabrički usuto kvalitetno sintetičko ulje, tih 2.500 km ne znači ništa...  :ces: Moje "humble opinion" iliti skromno mišljenje je da je nepotrebno raditi prvi servis ispod 10.000 km..

mrmot12

Danas sam obavio prvi servis u Hit Autu. Evo konačnog računa sa njihovom karticom za popuste (10% na ruke i 5% na delove):

Opis
Kol.
Popust (%)
Cena (sa PDV)
Filter Ulja
1
5
703.99
Filter Vazduha
1
5
520.12
Filter Kabine
1
5
830.66
Zaptivka Čepa Kartera
1
5
39.24
Ulje Mot. Elf Excell. NF 5W40
4
5
3259.88
Tečnost za Stakla
1
5
187.21
Radni sati
1.7
10
2310.91
Ukupno
7852.01

milos82

Da ne otvaram novu temu ...

Posto sam sa loganom mcv dci vec dogurao do 12k kilometara (mahom za dizel veoma povoljnih relacija) gledam malo "plan odrzavanja/garancija" (za moj VIN!) - pise prvi servis na 20.000km itd, ovde po forumu citam na 10k ili cak 7.5k. E sad .... lud je** zbunjenog ... ili je to marketinski trik kod mene ili vas deru (naravno ... sto juznije to tuznije).

Poznato mi je da ovde kod odredjenih avtomobila (oficijelni) servis ide na 30k km ... ali se vodi debata dali je to opet samo marketing ili je toboznje evropsko ulje i gorivo extra super ;)

Komentari??

Zoran

Ako te ne mrzi pogledaj na kojoj kilometraži trebaš raditi veliki servis. :offtopic:.
Sam svoj gazda - vazda.

Veterinar

O tome smo vec pisali. Nazalost, kod nas su servisni intervali skraceni u odnosu na praksu u vecini evropskih zemalja.