1. servis - Gde, Šta, Kada...

prethodna tema - sledeća tema

speedo

I kod mene u knjižici piše 15w 40 ulje za temperature iznad -15°C (ista ona tabela koju je Zoran slikao), ali ipak ne bih to sipao. Doduše, Elf 5w 40 je takođe 20KM, ali litar.

dukati

Ja nemam pojma koje su mi ulje nasuli u srevisu, ali auto radi i ide ko zmaj, za 4 dana 1050 km. :aplause:

Zoran

Pročitao sam servisnu i uputstvo za korištenje od korica do korica i nigdje nisam našao da se polusintetika mijenja na manjoj kilometraži od sintetike. Čak i u kliovim papirima nema taj podatak samo tamo piše da se polusintetika koristi za laganiju vožnju ali je interval zamjene isti. Ko je to proturio "leba ti" ima li to igdje da se pročita?
Sam svoj gazda - vazda.

kiborggg

Posle komentara mi nije bilo svejedno pa sam zvao jutros i dobio sledeci odgovor. Kupiti elf i nasuti ga u auto u garantnom roku nije bas najjeftinije jer je 20KM(10€) litar, a moras ga zamijeniti na 15 hiljada umjesto na 30 kao sto se mjenja. Zato oni sipaju elfov produkt motrio koji se mjenja na 15 hiljada i time zadovolje pravila koja nalaže reno a i komitent bude zadovoljniji. Nadam se da ovo ulje nece skoditi motoru, u svakom slucaju kontam da ga zamjenim malo ranije da ne experimentisem na jedno 10-12 hiljada. Ako je ovo stvarno loše, al baš loše da odem da ga zamjenim. :(

speedo

Nije loše, samo se motor više haba prilikom hladnih startova. I zamijeni ga i prije 10 hiljada, ja sam mineralna ulja mijenjao na 5000, doduše na Zastavinim vozilima.

mrsp

Kiborggg ja mislim da nema potrebe da ga menjaš.
Za Zorana što se tiče polu sintetičkog i sintetičkog ulja razlika je samo što su sintetička ulja boljih performansi odnosno imaju veću viskoznost. I netreba ih nikako mešati. :respect:

Zoran

Kiborggg, Deltu 5 15w 40 uvijek sam mijenjao na 10 000 km i nije mi oštetila ni jedan motor a prešao sam sa njom skoro milion km. Danas se mogu naći kvalitetnija mineralna ulja što se vidi po slovnim oznakama samo nemoj koristiti na temperaturama nižim od navedenih (valjda -15*C).
Sam svoj gazda - vazda.

neskafa

Kada ste vec kod ulja:
Koje motorno ulje je u novom vozilu?
When we are born, we cry that we are come to this great stage of fools.

Loganovac

Citat: mrsp poslato 15.05.2011. - 10:42
... što se tiče polu sintetičkog i sintetičkog ulja razlika je samo što su sintetička ulja boljih performansi odnosno imaju veću viskoznost.

Veoma odokativna i delom netačna tvrdnja, o uljima smo dosta pislali - treba malo pretražiti Forum.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Luyo

Odradjen prvi servis kod Zive:
Ulje-filter, filter vazduha, kabine.....9.850... :aplause:
Dacia do Tokija!!!

svrle

Danas uradjen prvi servis kod Zive: ulje (ELF Excellium NF 5w40, kantica od 4l, sipano malo vise od 3l, ostatak donosim na sledecem servisu), filteri ulja, vazduha i kabine. Cena vec poznata: 8400 RSD.

Na moje pitanje a sta biva sa kontrolom protiv korozije, sto stoji u servisnoj knjizici u potvrdi o odrzavanju, rekose mi da to oni ne rade vec se to radi kod sertifikovanih servisa za karoseriju i da se to radi na svake 2 godine.

VeDuS

Nesto mi nije jasno  :conf:

Ako je servisni interval na 15000 (kod nekog na 10000 km) ili godinu dana bez obzirakoliko ste kilometara presli (moze i nula) uz obrazlozenje (servisa) da je to tako jer ulje i od stajanja gubi svoja svojstva
.... bla,bla,bla ...
Zasto bi svrle onda doneo ulje koje godinu dana stoji u garazi u kantici na sledeci servis?
Ko tu, bre, koga   :mojeovce:

Keka

Ista prica za kontrolu limarije  :fiju: Pre ce biti da ih je mrzelo.

Potpuno nejasno kako kontrolu moze da vrsi neko ko nije ovlascen za limarske radove.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Veterinar

..., ali je isto tako zbog kasnijih reklamacija (koje oni nece uvaziti ili ce neumereno iskomplikovati stvari) bitno da bude pecat i uz preglede karoserije. Zar pregled karoserije nije na neki nacin i kontrola korozije?  :wink:

Aleks

A i veliko je pitanje kako vrse proveru karoserije od korozije. Neverujem bas da zavrcu kedere, skidaju plastike u blatobranima, lajsne i sl. Sve je to meni tra-la-la provera!