Diskovi i Pločice

prethodna tema - sledeća tema

Andrix

Kod mene diskovi na spoljnjem delu imaju zarez, valjda je to min za istrosenost, a za plocice iskustveno, ne bih isao ispod 3-4 mm.Nije samo debljina mesa u pitanju, znaju i da popucaju po nalegajucoj povrsini....
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Veterinar

Iskoristio sam majsku akciju u servisu, popust na rad i delove, pa sam zamenio kočione pločice. Fabričke pločice, 90000km. Najtanja ivica na jednoj je 3mm, najdeblja oko 5mm. Kažu da preporučuju da se menjaju kada su na 5mm. Jedan milimetar plocice mi traje u proseku oko 30000km, pa ne zurim sa zamenama.
 Debljinu unutrasnjih plocica nisam video dobro, a treba da vučem veću prikolicu narednih dana, pa sam rešio da se zamene.
 Dobra stvar je što su, po rečima majstora, diskovi dobri. Inače su glatki, bez riseva i neravnina.
 Od ukupne kilometraže otvorenog puta je bilo 2/3, ali puno brda, velika prosečna brzina, ponekad prikolica, što uz izrazito loše kocenje (ovim 1.0) motorom moje potrebe za kocnicom čini prosečnim.

MitarMrgulic

Fabričke polčice dobacile do 90 000 km, pa to je odlično :)

Ja sam na Loganu MCV, negdje na 35 kkm, promijenio prednje pločice, doduše, on ima doboše pozadi, pa su vjerovatno prednje kočnice nešto izloženije trošenju...

Na Meganu na oko 40-45 kkm, on je imao diskove pozadi...Interesantno da ovi auti koji imaju diskove nazad, na cca 100-150 hiljada km, dođu za zamjenu zadnja kočiona kliješta, ne samo kod Renault grupacije, već i kod ostalih.

Reparirana kliješta su cca 50 eura, nova ili originalna su puno skuplja.

saša61beograd

Gledao sam moje diskove (samo desni) pre neki dan.Katastrofa!Spoljna pločica oko 3 mm,a unutrašnja skoro da je nema,ili ja ne vidim dobro.A disk sa unutrašnje strane koči sa oko 2/3 površine,ostalo zarđalo.Ne znam kako sam to sebi dozvolio.Zadnji put sam kontrolisao negde u vreme Corone i sve je bilo kao novo.I ja sve vreme živim u ubeđenju da su diskovi i pločice dobri,a od tada proletelo 5 godina.A tehnički prolazim bez problema,niko me nije ništa upozorio.Inače,diskovi i pločice su stavljeni 2015.godine i prešli su oko 90.000 km (isto kao i fabrički pre njih).

Diskova i pločica ima raznih sa cenom za sve od 8 do 10 hiljada za komplet i to nije problem.
Problem je što sam zvao Krstevski servis (rad i delovi 16.700) međutim,prvi slobodan termin je 9.jun!Mnogo mi je to da čekam sa ovakvim kočnicama.Ostali majstori koje znam su postali "nepostojeći broj",zatvorili ili promenili broj.

Imali neko ovde preporuku za majstora gde bih ovo rešio malo hitnije?

Andrix

ja bih to sam menjao. Vec sam menjao plocice sam a za disk ne bi trebalo da bude problema. Samo sto ni jednog majstora ne znam koji stavlja bakarnu mas, da dobro skine koroziju gde naleze disk...a ja bih stavio.

dekiv68

Ja sam na Sanderu pločice menjao na 47 i 89.000 km, a diskove na 89.000km. Preko 70% gradske vožnje, ostalo većinom magistrala i veoma malo auto put. Puno zavisi od uslova i stila vožnje

Zoran

Andrix, dobro može poslužiti i grafitna mast, kao i za šarafe na auspuhu.
 Zvuči suludo ali radi posao.
Sam svoj gazda - vazda.

Andrix

Ma ja sam pazario sve te potrebne masti, samo da se dovatim posla kada bude trebalo, inace plocice manjao mi majstor ispred servisa, ja gledao, nije ni dunuo da otprasi delove. To im je samo dosatni trosak zato se i ne bakcu.

saša61beograd

Citat: saša61beograd poslato 28.05.2025. - 11:05Gledao sam moje diskove (samo desni) pre neki dan.Katastrofa!

Zamenio sam diskove i pločice.Stvarno je bila katastrofa (posle tačno 10 godina i 95.000km).Diskovi su kočili sa oko 75% površine,ostalo je bilo zarđalo.Pločice potrošene do oko 3mm,na jednoj se čak ne vidi ni onaj žljeb po sredini.Nije mi jasno kako sam sebi to dozvolio i kako sam zadnjih par godina prolazio tehnički.A da je auto kočio,kočio je.
Danas sam se malo provozao i tek sad vidim kolika je razlika,sada"grizu"čim dotaknem pedalu.
Kupljeno i zamenjeno u "Panteru" u D.Tucovića.Zakazali su mi relativno brzo,cena je bila ok i kod njih može da se gleda dok majstor radi,doduše na distanci.
Posle zamene oprezno sam vozio i proverio šta treba:
-da li trese kod kočenja,ne trese.
-da li se nešto čuje,ne čuje se.
-da li pločice odvajaju,odnosno da li se točkovi greju,ne greju se
-da li su pretegli šrafove na točkovima,nisu.
-da li su mi slomili plastične ratkapne (fabričke,originalne,stare 17 godina),nisu.
Dakle,sve je ok.
Diskovi su Bendix (7800 din),pločice Valeo (2550 din),rad/zamena 4800 din.Trajalo je oko 1,5 sat.
PS.Zahvaljujem se kolegi Raji na korisnim preporukama,nisam ih ovaj put iskoristio,ali dobro je da ih imam.