Svecice - prva ugradnja i njihova zamena

prethodna tema - sledeća tema

Zoran

Skoro sve ide u izvoz. Ni u BiH se ne nude u slobodnoj prodaji. Ja sam išao u fabriku i kupim 8 ili 12 komada.
Sam svoj gazda - vazda.

saša61beograd

Posle tačno 5 godina i 39.000 km,zamenio sam svećice.I ovog puta,Eyquem RFC58Z2E (nije mi ni palo na pamet da eksperimentišem sa nekim drugim brendom) .Kupljene u "Panteru" za 400 dinara komad.Made in France.
Stare su lako odvrnute i izgledaju odlično.Vidi se da su malo potrošene,ali ništa strašno.Cenim da bi bez problema odradile predviđenih 60.000 km.
Sasvim neočekivano,namučio sam se da skinem kablove.Nešto je tamo zapeklo,a kablovi mogu da se vuku sa samo dva,tri prsta.Popustili su tek kad sam ih uhvatio kombinovanim klještima,vrlo pažljivo.Duže sam se zezao sa kablovima nego što mi je trebalo da zamenim svećice.Svećice sam zavrnuo po osećaju,kao i svih prethodnih godina,nadam se da se nisam zeznuo ni ovaj put.

speedo

Danas sam se ponovio sa novim svjećicama, NGK BRK6EK ili V-Line 20. Interesantno da su proizvedene u Francuskoj. Ceh 36,00KM ili 18,50 €. Kao da malo brže sastavi kod paljenja i ljepše radi na leru...za potrošnju ćemo vidjeti.

Dosadašnje Bosna SFE65CLUR prešle 55.000 km i nisam ih nikako kontrolisao u tom periodu. Izgledaju korektno, ali uz primjetno trošenje.

Čišćenje trunja je već poznat sport, a ogrebotine na rukama gratis. Vozim(o) se dalje...

MitarMrgulic

Interesantno i ja sam na servisu očekivao neke jače cijene svijećica, jer sam čuo od kolega sa foruma koji su ranije mijenjali, da u ove trocilindraše idu neke kadmijumske ili sl. koje su cca 30 eura po komadu.

Stavljene mi neke iz zamjenskog programa Renaulta, koje koštaju višestruko manje, imaju jednaku garanciju od 1 godine...

Ne osjetim da auto pali bolje ili lošije, doduše, nisam ga puno ni vozao, svega par kilometara od servisa do kuće.

Zamijenjene su na skoro 7 godina starosti i cca 45 hiljada km.

Zoran

Kupljene zamjenske Bosna Super TXL75CLR.
 3x4,33 KM = 13 KM.
 Motor 1.0 sce
Sam svoj gazda - vazda.

Aleksandar

Zorane, 

gdje si ih nasao? Hvala unaprijed 

Zoran

Ja sam kontaktirao fabriku,imaju i meil adresu i šalju na adresu kući .
 Ja sam platio još 15 KM za Brzu poštu ali mogu se preuzeti i u fabrici.
Sam svoj gazda - vazda.

Aleksandar

Hvala. 

Zamolio bih Vas za mail ili kontakt fabrike, moze i u privatnoj poruci. 

Zoran

info@enker.ba - link za direktne narudžbe.
 Nisam bio siguran smijem li ovde pisati pa sam poslao kolegi link u pp
Sam svoj gazda - vazda.

slavko_bgd

Ja ukucao u pretraživač "Bosna Svijećice BiH" i iskočio mi "Enker". 
Ozbiljna fabrika.

https://www.youtube.com/watch?v=-OtYijOssKQ

Zoran

Njihove oko 75% proizvodnje su drugi brendovi...
 Između reda bi to moglo značiti da bi u dućanu neki zvučni brendovi svjećica (Bosch, Beru, CHAMPION...) bi mogli biti iz Enkera..?
 Sa višestruko većim cijenama.
Sam svoj gazda - vazda.

slavko_bgd

Ne može sve da se gleda samo kroz cenu. 
Najskuplje na primer u akcijama koka-kole je ime. To znači da kada bi neko hteo da kupi kok-kolu, oko 70% vrednosti akcija nosi ime a 30% su svi pogoni i bućkuriši koje proizvode, koji zapravo prave profit. 
Dobro je znati šta zapravo plaćamo kupovinom nekog proizvoda nekog "brenda"iako to često nije moguće. 

Svećice se često zanemaruju ili se gleda samo cena. 
Meni je bitan kvalitet i karakteristike svećica za dati motor i sistem paljenja. Cena svećica je suviše mala da bi mi razlika u ceni išta značila. Samo ne želim da mi sa svećice otpadne elektroda i odere cilindar ili da mi na godišnjem odmoru pukne keramika pa da vreme gubim po servisima umesto odmaranja na plažama. Za vreme koliko se bavim automobilima sam se nagledao svakakvih s**nja zbog svećica da bih imao materijala da napišem knjigu samo o tome. 
Za sada, moj favorit je NGK, drugo mesto BOSCH, treće Champion. 

Zoran

Ja sam sa njihovim svjećicama prešao 110 000 km i ljubazno su me zamolili da im ih dam na analizu.
 Na prezentaciji sam čuo da bočna elektroda mora izdržati 10 podešavanja.

Sam svoj gazda - vazda.

slavko_bgd

Tražili su ti svećice jer nemaju svoje u fabrici za analizu, a moguće je i da sumnjaju da si im nešto podvalio čim si prešao toliko  :)

Svećice su ti trajale toliko jer ti auto troši premalo benzina, a i "struja" ti je verovatno slaba pa nije imalo šta da ih potroši :) 

Šalu na stranu: "Enker" je ozbiljna fabrika. Ali da ih ne reklamiram više, pomisliće neko da me sponzorišu.