Potrošnja motornog ulja

prethodna tema - sledeća tema

Loganovac

Ima i do ulja, itekako! Moj K4M sa 150.000 km prestao da troši ulje i ozbiljno promenio zvuk (na bolje) otkako mi je Kalif sipao Wolf ulje, pre toga korišćen isključivo Elf a zatim Nisotec bez razlike, dolivao sam bar pola litra do zamene, ali me je nervirao prizvuk koji se javlja posle nekoliko stotina kilometara, pogotovo ako je vrućina, a privremeno nestane sa zamenom ulja. Sa Wolfom je trajno nestao. Wolf ostaje moj konačni izbor.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

dekiv68

Audi posle 250.000 km ne troši ni gram ulja (5W30), Sandero posle 102.000km takođe ne troši ni gram ulja (5W40), a punto na 126.000km troši na pređenih 6.000km oko 0,3l ulja (10W40) i to je tako od kad je kupljen nov. Na Puntu se ulje menja na pređenih 10-11.000km, na sanderu i audiju na 15-17.000km. Uvek se obavezno menja i filter ulja

Veterinar

Kao sto Loganovac reče, ima i do ulja. Na Citroenu Saxo su nam u ovlascenom servisu sipali Total ulje, ne sećam se gradacije. Nisam morao da cekam naredni servis, dolivao sam ulje. Nivo ulja se, koliko se sećam, prikazivao i nekim kruzicima na displeju kad se da kontakt. Vidno se smanjivao nivo iz nedelje u nedelju. Onda smo počeli da sipamo neku Castrol sintetiku i tu je bio kraj promenama na displeju.
 Davno sam citao clanak (pitanja čitalaca) u Auto Bildu gde se neko zalio da mu auto trosi 0.7 litara ulja na 1000km, a od servisa je dobio odgovor da je to normalno. LeNgenda je lepo napisao - sta je sa ekologijom, normama, dodao bih katalizatorom?