Promena ulja u mjenjaču

prethodna tema - sledeća tema

speedo

Danas zamjenih ulje u mjenjaču po drugi put, prethodno je odvozilo 54000 km. Mjenjač i tiši i ljepše ulazi u brzine.

Kupio sam Valvoline Heavy Duty 75W80 SW ulje, međutim ono što je zanimljivo jeste da izgleda dolazi iz Kruševca. Nisam to uopšte ciljao, nego me privukla cijena od 14,90 maraka (7,62€) za jedan litar. Total i Elf preko 10€ litar.

Uslikah i deklaraciju:
https://ibb.co/qd2qjDK

A samo pakovanje ovako:
https://ibb.co/JdGFV4c

Možda nekome bude od koristi...

MitarMrgulic

Koliko litara ide u mjenjač?

speedo

Servisno uputstvo kaže oko 3 litra, i kod mene su stala puna tri litra. Jest se dobro iskapalo jedno pola sata dok je majstor doručkovao.

Ovo vrijedi za Sandero prve generacije sa 1.4 benzinskim motorom K7J. Za druge motore i novije modele treba provjeriti.

Ako se neko dvoumi...vrijedi zamijeniti, bez dileme, čim se okrene 50 hiljada sa jednim uljem.

Loganovac

Naravno. Em prolazi vreme, pa taman da je to ulje bilo u  hermetički zatvorenoj kanti ne bi bilo više kao novo, em ima opiljaka. A menjač nije tek neki reduktor, tu su, pored ožljebljenih vratila i viljušaka, sinhroni koji su ključ cele priče - na njima si osetio razliku posle zamene ulja. Nije skupo da se na 50.000km zameni ulje u menjaču za 30EUR. Za to vreme je motor pojeo 3-5 puta više, i to samo ulja, a gde su filteri i ostalo. A goriva potrošeno najmanje 2-3 hiljade EUR!
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Andrix

Citat: Mare poslato 18.04.2024. - 18:16Ja sam menjao ulje u menjaču, sipano ELF 75w80.
Nakon zamene, menjač se dosta utišao. Ulje bilo u baš lošem stanju, nakon 85k km.
Koliko ide ulja u nase menjace, cisto da znam da kupim kad dodje vreme ?
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Mare

Mislim da idu dve litre, TransElf, košta oko 1000 rsd litar.

Zoran

Nisam siguran za koji mjenjač pitaš ali u JH3 (Sandero 1.4) ide oko 3,2 l
Sam svoj gazda - vazda.

Andrix

Pa moj, Logan 3, zato sam i pitao iskustveno lice. :hihi1:
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari