Kvalitet i cene gasa

prethodna tema - sledeća tema

jasho

Čika Rajo, ja to kontam 'vako!

Ja (distributer br.1 na zrenjanicu/ili bilo kom drugom prometnom pravcu), Čika Žika (Distributer br.2 na zrenjanicu/ili bilo kom drugom prometnom pravcu) i Čika Đorđe (distibuter br.3 na zrenjanicu/ili bilo kom drugom prometnom pravcu) se ,,usmeno usaglasimo'' da cena na tom malo prometnijem pravcu bude malo uvećana u odnosu na potencijalnu tržišišnu i da nepravimo konkurenciju jedan drugome, iz prostog razloga jer većina koja putuje tim pravcem ide na neki relativnu duži put (do Zrenjanina, Vršca, Kekinde) i kad kreće kaže sebi ma gde sad da jurim pumpu distributera br. 2 kod mene po naselju, da se sad zavlačim, sipaću tamo na putu ista cena?! I od vas 10 na dan puta, osam neće juriti pumpu koja je jeftinija po gradu, nego će sipati ,,usput'' po ,,usmeno usaglašenoj ceni'' i ja kao distributer br.1 i Čika Žika, kao i Čika Đorđe imamo promet i mali ekstra profit, sa druge strane ja i distributer br.2 ćemo na našim pumapama na lokalu gde nema prometa da spustimo cene jer smo jedan drugome konkurencija zbog manjeg prometa, a sa ciljem da isti povećamo i nafatmo onu dvojcu koja bi da traže jeftiniji TNG.

Ovaj deo koji bio u gradu je baziran na tržišnoj logici, međutim s obzirom da u BGD cena je relativno svuda ujednačena, očigledno je postojanje ,,usmenijih dogovora'' ili ti kartelskog ponašanja na teritoriji Beograda o ceni TNG, jer niko ne spušta cenu, a prostora ne da ima, nego... :gun:!

Btw. ja sam počeo da se racionalno  ponašam :to:, sipam pun rezervar u NS, sad sam sipao u nedelju na NIS-u Novo Naselje kod Garaže GSP, cena 76,9, ekstra vuče, videh i da je ista cena na MOL-u na kontra pravcu istog puta!

Loganovac

Sve to što si predstavio kao teoriju zavere ja bih opisao jednostavno: veći promet = veća cena, odnosno dok god je procena da smanjenje cene neće povećati ukupan profit - neće je smanjiti, a procena se očigledno radi za svaki prodajni objekat posebno. Ponavljam, 100% sam siguran da se cene formiraju prema principu maksimizacije ukupnog profita, ne verujem u neke druge motive. Uostalom, i struja je jeftinija noću iako je proizvođačka cena praktično ista i noću i danju. Zbog čega? Upravo zbog toga da nas motiviše da svi koji to mogu vrh potrošnje prebace u vreme kad je opterećenje mreže smanjeno, čime se optimizuje proizvodni proces i smanjuju troškovi, jer bi u režimu stabilne prosečne proizvodnje danju bili u situaciji da uvozimo struju po trostruko većoj ceni - svuda je priča ista.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

jasho

Pa ne bih rekao da je klasična teorija zavere, ali ozbiljna sumnja na prisutvo kartela da!

(definicija kartela Hr. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja:Kartel je po definiciji sporazum između poduzetnika koji su međusobni konkurenti na tržištu. Takav sporazum između poduzetnika koji posluju na istoj razni proizvodnje ili distribucije (zove se stoga i zabranjeni horizontalni sporazum) može biti formalan (primjerice ugovor) ali i tajni dogovor, jedna ugovorena odredba, ili zajedničko postupanje, čija je svrha isključivanje tržišnog natjecanja između sudionika takvog sporazuma s ciljem da povećanjem cijena ostvare dodatni profit. Članovi kartela ponašaju se kao udruženje, a najčešće se dogovaraju o cijenama, dijele tržišta ili si dodjeljuju kupce ili lokacije na kojima će prodavati svoje proizvode ili usluge, dogovaraju rabate, definiraju opseg proizvodnje i čitavu djelatnost kojom se bave, dogovaraju svoje ponašanje i uvjete koje će postaviti u postupcima javne nabave, dijele profit, zatvaraju tržište za nove konkurente ili kombiniraju navedeno. Na taj način izravno štete potrošačima kojima ograničavaju cjenovni i kvalitativni izbor, dok sami, budući da se međusobno ne natječu, ne ulažu u inovacije i ne stvaraju novu vrijednost. Pravo tržišnog natjecanja smatra ih izvorom najvećih i najdalekosežnijih posljedica na potrošače, tržišno natjecanje i ekonomiju u cjelini, zabranjuje ih i za njihove sudionike predviđa najstrože novčane kazne.)

kiconix

Ruckic, picence i dogovor. Resenje zagonetke.

saša61beograd

Nedelja dana bojkotovanja plina i padaju karteli i dogovori!
Ko vozi na plin može da bira gorivo,bojkot je moguć.

nik

Nema svrhe od bojkota, sačekaće tih nedelju dana, malo smanjiti cene (i dalje ujednačeno na svim pumpama) i za najviše mesec dana opet ispočetka. Tu je najcelishodnija reakcija nadležnih državnih organa i najjednostavniji način da državna firma diktira cenu, a ne da učestvuje u dogovoru (OK, nije u većinskom vlasništvu državna, ali država kao delimični vlasnik može da utiče na poslovanje).

Citat: nik poslato 20.05.2014. - 20:05
Jutros je i dalje bilo 79,90, možda su promenili u toku dana.
Pogledaću sutra ujutru pa javljam.

Jutros stoji ista cena 79,90 (nisam svraćao, stoji na displeju).

hobbista

EKO - Vidikovac 82,90. Ipak, sipao sam na MBG pumpi - Radnicka (hvala kiconix  :to: ) - 79,90.

Posle duzeg vremena natocio sam pun rezervoar - uglavnom sam sipao za "crvenu".
Nije da cu osiromasiti za razliku u ceni na pun rezervoar (200-300 din) vec je problem u magarecim usima koje mi rastu od bezobrazluka  :badmood:
Postao sam Kalif umesto Kalifa  :D

Ivan

Juče tng Kryo gas na NBG Airport city 81.90din, Daki kod Sava centra na auto putu 79.90 din.

Veterinar

Da, MBG u Visnjickoj je 79,9.

Citat: jasho poslato 21.05.2014. - 10:54
...sporazum između poduzetnika koji su međusobni konkurenti na tržištu

Ako se ne varam, počeli smo pisanije od "Knez Petrola" na Zrenjaniskom putu... Knez je sa desne strane kad se ide od Beograda, a sa leve strane mislim da piše "Sponit" (ako sam lupio, izvinjavam se). Razmak izmedju te dve pumpe jednak je sirini Zrenjaninskog puta, a razlika u ceni TNG-a pre nekoliko dana je bila oko pet dinara.  :ne:

Loganovac

... ali je puna linija, nema polukružnog okretanja...  :hihi:

Veterinar

Hm, istina. Opet, kad se ide ka gradu postoji mogucnost da se skrene levo, na jeftiniju pumpu (postoji semafor) i da se kasnije nastavi ka gradu, bez krsenja propisa. Ja sam to iskoristio.

Keka

Sipao (ponovo) na Rimski oil po 75. Kvalitet odlican, prosecna potrosnja 7,4 na relaciji NS-Bg i dva svrckanja po Bg.

ENS gas na izlazu iz NS 74.90.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

hobbista

Petrol - M.Tolbuhina (preko puta Djelmaša) 79,40
MBG - Radnička 78,90
Postao sam Kalif umesto Kalifa  :D

Raja

Isplati se čekati vikend, Knez petrol na "Zrenjanincu" 78,40. Od sad sipam od vikenda do vikenda. Propratiću cene od ponedeljka do petka, baš me
interesuje šta će se dešavati.

Loganovac

Prošao sam danas tuda, stvarno je na pumpi iste firme preko puta 5 dinara skuplje, baš kako je Veterinar napisao...  :banghead: