Zamena - ugradnja zvučnika

prethodna tema - sledeća tema

Loganovac

Jedna korisna informacija: koristite uši za određivanje pravilnog polariteta zvučnika. Sama zamena + i - polova na zvučniku nema ama baš nikakve posledice ni po zvučnik niti po pojačalo. Važno je jedino da svi zvučnici (u tvom slučaju dva, ako sam dobro shvatio) budu vezani na isti način. Drugim rečima, mogu oba da budu vezana "naopako" bez ikakvih posledica niti bilo kakve promene u zvuku. Ono najbitnije - ukoliko nisu isto vezani (kaže se da nisu u fazi) osetiće se značajna degradacija kvaliteta zvuka, potpuno gubljenje stereo slike i veoma smanjen volumen basa. U tom slučaju dovoljno je na jednom od ta dva zvučnika zameniti provodnike i stvar je rešena. U slučaju da su u pitanju dva para zvučnika (prednji i zadnji) situacija se nešto komplikuje jer svaki par treba na opisani način dovesti u fazu, a zatim analogno tome proveriti da li su ta dva para međusobno u fazi, opet slušnim testom. Još jednom podvlačim da na ovaj način ne možete oštetiti bilo koju komponentu sistema, znači slobodno probajte. Jedino o čemu treba voditi računa je da ne odspajate provodnike pod naponom, znači isključite pojačalo ili potpuno utišajte (pauzirajte) muziku dok to radite.
Naravno, ovo što sam napisao ne sprečava bilo koga da postavi tačnu šemu povezivanja, tako je najbrže i najlakše. Međutim, ja uvek više verujem svojim ušima nego bilo kakvoj šemi, a to i vama najtoplije preporučujem.  :cool:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

ivan-bgd

Vidi se i golim okom da li je dobro vezano.Primetio sam naime da, kad su vezani dobro ,zvučnici imaju kontra smer pri udaru basa tj jedan uvlači a drugu izvlači.A kad  su vezani nepravilno onda oba udaraju u istom smeru i tu se gubi na kvalitetu i dolazi do izobličenja i ubijanja basova

Loganovac

Upravo je suprotno, obe membrane moraju da se kreću u istom smeru, tada su zvučnici u fazi. Zvuk nije promaja već promena pritiska vazduha u opsegu čujnih frekvencija - kad oba zvučnika izbacuju membranu pritisak se povećava, a kad je uvlače pritisak se smanjuje. Golim okom se faza zvučnika na najnižoj čujnoj frekvenciji (20Hz) ne može videti, ono što vidite da membrane "šamaraju" nije zvuk već neželjeno preopterećenje pojačala podzvučnim (subsonic) frekvencijama ili gubitak kontrole nad hodom membrane - ove pojave nisu dobre ni za pojačalo niti za zvučnike i treba ih maksimalno izbegavati.
Dakle, uši su majka!  :D
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Keka

Ciko, ciko, da li bi ti malo pogledao i poslusao one moje Hercove u prednjim vratima, slab im je bas u odnosu na Pijonir pozadi, pa da nisam nesto zahebao pri vezivanju....Naravno uz to malo pihtija, ljutih pecenih paprika u ulju, a moze i koja ranije pomenuta mesna vekna  :hall:

:doh: Zaboravio sam dunju ili viljamovku
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Tobacco

Hvala,ljudi...

To sam zaboravio da napomenem...rec je o samo 2 prednja zvucnika.

Provericu sve kako ste mi objasili...pogledacu onaj beli konektor,a uradicemo i slusni test,kao i vizuelno pomeranje membrana.

:wave:

nik

Evo da resimo nedoumice
Šema instalacija

Prednja desna vrata
bež (BJ) +
bela (BA) -

Prednja leva vrata
braon (MA) +
ljubičasta (VI) -

staracstol

Ovo je harness za stereo radio koji sam nazalost imao privilegiju da dobijem u okviru paketa "ambiance" kao fabricku opremu zajedno sa kurblama za prozore i svim vazduhom koji je mogao da stane u kabinu. Ako auto nema izvucene zice za zadnje zvucnike, 4ch radio ce gurati samo na prednje ili zadnje. Znaci, ako na faderu prebacis na npr prednje i radio svira prebacivanjem na zadnje se utisava. Ako radio moze, moze se vezati u "most" pa ce gurati (laicki receno) svu snagu u dva zvucnika.  Jaci zvucnici se podrazumevaju. Nije posao "tek tako", ja sam vukao zice za zadnje i tad sam imao pomoc  :hall: Dowlivs koji mi je rekao koja gde ide ali se ne secam boja. Radio je bio prevezan da radi u "mostu", onda sam isprebado postojece pinove i dodao cetiri nova od ovakvog konektora.
.
Ti pinovi na iso konektoru se izvuku i prebodu ali gde koji  :ne: .Ako ko zna vise o tome, mogo bi da baci semu, iskustvo itd. Nije zgoreg, mislim da ima dosta kola koja su "usrecena" ovim harness-om

trajce

Pozdrav!
Moze li se na fabricki CD audio player dodati pojacalo i woofer? Pojacalo SAL WRC200 i woofer su bili zakaceni na Sony sa posebnim prikljuccima za pojacalo i pobudu. Na fabrickom CD-u nema takvih prikljucaka ili ih ja ne prepoznajem. Evo i par slika pa mi recite kakva je situacija. Hvala!  :wave:

ivan-bgd

Trebao bi da vežeš izlaze iz radija u pojačalo pa iz njega na zvučnike.

trajce

Imacu samo jedan zvucnik tj. woofer koji je vec bio vezan za to pojacalo. Kako da izvedem vod za pobudu pojacala koji inace krece iz CD-a, a nisam siguran da takav izlaz na ovom fabrickom CD-u postoji?

ivan-bgd

Ako koristš samo dva izlaza poveži neki od ona druga dva neiskorišćena.

Strogo je zabranjeno:
3. Pisanje VELIKIM SLOVIMA, osim prvog slova u rečenici i/ili kada to nalaže pravopis, jer se pisanje VELIKIM SLOVIMA smatra za Vikanje.

staracstol

@ ivan-bgd: Niposto, to pojacalo nema Hi input, brate nemoj ako se ne razumes, pogotovo nemoj velikim slovima jer ce neko pokusati to sto si predlozio a da nisi ni pogledo specifikaciju pojacala a ni sta si napisao. @trajce: Sto se audio signala tice na izlaz za jedan par zvucnika se mora dodati Hi/Lo konverter tj uredjaj koji ce signal pojacan za zvucnik da pretvori u signal na nivou predpojacala i to se utakne na one dzekove koji se vide na tvojoj slici. Uredjaj se kaci paralelno na zvucnike tako da ti i dalje svira taj par zvucnika Sto se pobude tice, bilo kakvih 12v je pobuda. Mozes ugraditi obican prekidac koji kad ukljucis, pobudices pojacalo, kad ga ugasis i pojacalo ce se ugasiti. Dovoljno je nekih 12V/200-300mA struje da se pojacalo pobudi. Znaci bilo kakav izvor 12V na kontakt remote na pojacalu via prekidac je resenje.

Keka

Ne znam za fabricki radio, ali Sony u drugim kolima ima jedan kontakt koji po ukljucivanju radija daje struju za pojacalo u anteni, to bi se moglo iskoristiti za pobudu pojacala ako postoji.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

staracstol

Uslovno da, mnogi radio aparati gase taj izvod kad sa tuner-a prebacis na cd.

ivan-bgd

Izvinjavam se za velika slova :ne: ,nije bilo namerno.Ostao mi  caps lock uključen .A tako kako sam opisao povezvanje ja sam povezivao ekvilajzer pojačalo svojevremeno,tako da ,ako sam pogrešio nisam hteo da dovedem trajceta u zabludu.... :ne: