Letnje gume

prethodna tema - sledeća tema

speedo

Citat: speedo poslato 06.04.2024. - 22:20Danas montirao ljetne Fulda EcoControl HP. Godište su 2018. i ovo će im biti sedma i zadnja sezona. Do sada prešle tačno 35047 kilometara (vodim tačnu evidenciju). Prednje na oko 5,5 milimetara, zadnje na oko 6. Ono čime sam negativno iznenađen jeste to što su ispucale po bočnim stranama i to najviše prednje gume sa unutrašnje strane...fabričke Goodyear nisu ovako bile ispucale, a vozio sam ih sedam sezona. Možda jer su prošle sezone odvozile solidnih 18500 kilometara. Osim toga generalno pozitivan dojam.

Da citiram sam sebe...skinute ljetne Fulde. Kilometraža nepunih 47000 km kroz sedam sezona. Baš se primjeti da su ostarile, iako je dubina šara ostala gotovo identična. Tvrde i ispucale još više sa unutrašnje strane. Ne žalim se, zadovoljan sam u principu, ali nagodinu, Bože zdravlja i para, ići će neke nove ljetne gume, ne Fulde. Da sada moram kupovati nove ljetne gume izbori bi bio otprilike Semperit ili Nexen. Cijene najboljih brendova su podivljale i ne vidi se kraj tome.

MitarMrgulic

Moje ljetne gume, fabričke koje su došle na Loganu MCV mislim da su Bridgestone, gaze sedmu godinu, imaju pređenih oko 25 hiljada km. Vizuelno su u dobrom stanju, ali ipak tamo nekad za godinu -dvije, planiram neke cjelogodišnje....

Još nisam stigao namonitirati zimske, a obaveza je od 1.11. vidjet ću da u ovih nekoliko dana to završim...

Andrix

Citat: MitarMrgulic poslato 03.11.2024. - 10:26Moje ljetne gume, fabričke koje su došle na Loganu MCV mislim da su Bridgestone, gaze sedmu
Ja bih ti preporucio zbog starosti sledece leto nove. Imao sam i ja takav slucaj kad mi je vulkanizer skinuo gumu i udubio rukom gazecu povrsinu video sam koliko je ispucala. Ili sto kazes za sva god.doba, mada bih ih ja uzimao /sto i planiram kad potrosim moje komplete/ pred zimu a ne pred leto.
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

dekiv68

Citat: dekiv68 poslato 06.09.2024. - 18:07Danas posle 99.120km i 8,5 godina zamenih prednje goodyear efficiant, koje su fabrički došle sa Sanderom i zamenio ih sa LingLong COMFORT MASTER 185/65 R15 88H https://www.kemoimpex.com/gume/automobili/letnje-gume-185-65-r15-88h-comfort-master. Ne znam zašto na sajtu je cena 4.018 RSD, a oni mi naplatiše 3.817 RSD. Inače sa demontažom - montažom, balansiranjem i sa novim ventilima par guma košta ukupno 9.296 RSD. Stare gume su još imale dubinu šare od oko 3mm, ali su bile porozne pa su ispuštale bez vidljivog oštećenja, osim jedva vidljivih mikro pukotina na gazećoj površini
Danas skidoh LingLong i namontirah zimske gume. Ostao sam dužan utiske o gumi. Nakon oko 3.000km i jednog odlaska na more u potpunosti sam zadovoljan gumama. Vožene na +40C, ali i na kišnih 15C, po autoputu i makadamu, za te novce odlična guma. iduće godine planiram da kupim još dve. Kad sam ih namontirao činilo mi se da ljujaju kao zimske, naduvao na 2.7bar, na tople gume, i sve OK (oni u Kemoipeksu ih nisu naduvali dovoljno, iako sam im napomenuo da to urade na 2,3bar)

Andrix

Da nije malo mnogo 2.7? Mnogo tvrdo, mislim na udobnost...

slavko_bgd

Ima i do manometra, nije svaki baždaren. Ima i do temperature: normalno je da zagrejane gume imaju do +0.3bar veći pritisak. A ima i do pneumatika, neke bočnice su mekše, neke tvrđe. 

astmario

Uskoro vreme za zamenu, Hankook je odradio svoje i vreme je za nešto novo. Izbor je loš a ni cene nisu divne.
Za sada mi se čini da ću dati nešto više para za nešto bolje, najbliži sam BF Goodrich Advantage Go zbog pomenute niske buke, mada kažu sa ponašanje na putu nije baš vrhunsko. Alternativa Bridgestone Tuaranza koja važi za odličnu i stabilnu gumu ali je bučnija i brže se troši.
Standardno u 185/65/15 dimeniziji izbor nije bajan, komsija je 195/65/15 za 7200 uzeo Hankook Ventus Prime 3, dok se u moj dimenziji ne može naći ni standardni K435 Kinergy Eco.

LeNgenda

https://beo-car.rs/18565-r15-dynaxer-hp4-88h-letnja-guma

Mirne duše mogu da ih preporučim ako želiš da ostaneš u tom cenovnom rangu.

Za 80 evra na ceo komplet više, moj izbor bi bio

https://beo-car.rs/continental-185-65-r15-ultracontact-88t-letnja-guma
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Keka

Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

astmario

Citat: Keka poslato 08.03.2025. - 22:35Evo friskih testova:
https://www.autobild.de/produkttests/sommerreifen-test-5629291.html
https://www.autobild.de/produkttests/sommerreifen-225-40-r-18-test-1582153.html
https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattung-technik-zubehoer/reifen/reifentest/sommerreifen/225-40-r18/

Linglong ozbiljno napada premium segment.

U Kemoimpexu 33 modela, na www.internet-prodaja-guma.com 37 modela, planetaguma 44 modela, ako to nije neki izbor  :Smiley:

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2024-Summer-Tyre-Market-Overview.htm pogledaj pa odluci sta da kupis.
Upravo to, pogledaj taj test, gde je Ventus u 185/65, gde je Kumho, gde Tuaranza T006, sve te gume koje imaju dobar odnos kvaliteta i cene kod nas ne uvoze u tim dimenzijama.

Andrix

HAHA u Beo caru listam neke Conti Ekokontakt 6 skuplje od Premiumkontact 6 u istoj dim. Mora da su par god stare.

dekiv68

Danas zamenih, u sopstvenoj režiji, točkove sa zimskim gumama sa onim sa letnjim na Audiju i Puntu. Htedoh uraditi isto i na Sanderu ali me umoriše 18-tice na Audiju. preteško i za aluminijumske felne koje držim na tavanu na 4. spratu, bez lifta. Nadam se da nije kasno da ih zamenim sledeće nedelje.
Na audiju treba, uskoro, da menjam 2 letnje dimenzije 225/45/18. Šta preporučujete. Sada su neke Hankook

speedo

Fulda EcoControl HP otišle u zasluženu penziju, nakon sedam sezona i 48.000 km. Potrošnjom zadovoljan (5,5 i 6mm - nisam rotirao naprijed - pozadi). Kao što sam već pisao, prednje ispucale po bočnoj strani i to unutrašnjoj, pomalo mi je to nejasno zašto, ali dobro... Malo bučnije nego fabričke Goodyear GT3 i malo ranije se palio ABS prilikom jačeg kočenja, posebno kada je hladnije bilo. Osim toga, nemam nekih kritika, nije najbolja guma ikad, ali je sasvim solidno poslužila.

Nove kilometre osvajam sa Dunlop gumama, Sport BluResponse, porizvedene u Francuskoj 2025. Za ovih prvih dvadesetak kilometara nemam neke posebne utiske, osim da su značajno mekše od Fuldi. Zamjerka ide vulkanizeru gdje sam nabavio i montirao na to da su isprljali felge toliko da sam morao čistiti ih nitro razrjeđivačem, možda ima i poneka nova ogrebotina...a najgore od svega što ću morati reklamirati balans jer na 120kmh volan trese.

Gume uopšteno izuzetno skupe trenutno...Fulde plaćene 80KM komad sa montažom (40,90E), ali 2018. godine. Ove Dunlop 145,5KM (74,39E). Trenutno Fulde jeftinije od ovog Dunlopa svega 7 maraka (3,5E) po komadu, pa hajde da probam i Dunlop...

Andrix

Danas zimske otisle na spavanje sa oko 5.5-6 mm sare sa 15748 km, a letnje stupile na snagu sa oko 5 mm i13907 km predjenih.