Sandero - potrošnja

prethodna tema - sledeća tema

Goky

Četvorica odraslih u autu. Pređeno 244km (oko 134 km autoputem, brzina od 120 - 140 km/h). Prosečna potrošnja 6.9l.

Prosečna potrošnja na pređenih 10.000km 6.5l.
Sandero Stepway 1.0 TCE 90 Expression
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sandero Stepway TCe 90 Prestige
Dacia Sandero 1.4 MPI Laureate
Fiat Punto Mk1 1.2 8v + TNG
VW Buba

Zoran

Vratih se sa okupljanja pređeno 1112 km sa 9,75 + 45.5 = 55,25 l. Potrošnja ispod 5l što je i bio cilj ovog experimenta (4,97 l/100 km). Moram priznati da sam očekivao još bar dl manju potrošnju ali Romanija pod snijegom u povratku je malo pokvarila ciljani prosjek. Svakako sam prezadovoljan. Sve vrijeme vožnje sam imao dva saputnika a u povratku 4 saputnika.
Sam svoj gazda - vazda.

Loganovac

Da, ali mi smo još juče stigli kući...  :Smiley:

Podsetiću da je još osamdesetih Audi 100 vožen sa jednim rezervoarom od Nemačke do Španije (prosek 4,45 litara konstantnom brzinom od 60km/h, a Sandero mu staje u gepek), zatim da je Meca 190E (dok je bio nov, naravno) mogao da se vozi sa 5l/100km, opet sa Sanderom u gepeku - šta je tu čudno danas? Zoranova niska potrošnja goriva kompenzuje se visokom potrošnjom vremena (a vreme je novac, ne zaboravimo), a u mom slučaju bi i živci bili na udaru... Svejedno, čestitam!
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

LeNgenda

Brzina ljudskog hoda je oko 5 km/h.

Sve sto je brze od pesacenja, a ja pritom sedim, je puna saka brade...
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

bmiillan

tesko da u 190 u gepek moze da stane bilo sta a pogotovo ne sandero.
nemoj na silu uzmi veci cekic

Loganovac

Dobro de, nisam mislio na Stepway...  :hall:

:Smiley:
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

cvijo

Ljudi, meni sandero 1.4 za ovih 2 meseca koliko ga vozim po Bg konstantno prijavljuje potrosnju preko 11L. Jeste zima i nov je auto ali mislim da je mnogo jer ga ne forsiram uopste.

Zoran

11 l izgleda puno ali : zimski je period, u Beogradu se vozi žestoko, sav grad je uzbrdo - nizbrdo,gužve znaju biti velike još ako imaš puno hladnih startova to ti je tu negdje.
Sam svoj gazda - vazda.

Dragan.vi

11 l   :badmood: mislim da je ipak previše :ces:

cvijo

Ma jeste da ima dosta hladnih startova startova sa zagrevanjem dok cistim sneg i led ali ja sam ocekivao da ce po gradu to biti 9-10L a ne 11.5L.
Posto imam poslovna kola Sandero ne vozim u spicevima nego samo uvece kad treba da odem do trznog centra ili prijatelja. Vec sam rekao da gledam da budem dosta pazljiv na gasu jer je jos nov - nisam presao ni 1000km pa sve vozim na male obrtaje a cesto koristim i autoput kroz grad. Takodje cim predje 60km/h ubacujem u petu brzinu.
Mene brine sta ce biti kad ga budem vozio normalno bez toliko paznje. Ima da ode na 13L.

LeNgenda

Zapravo, potrosnja se smanjuje voznjom na sto nizem broju obrtaja, ali konstantno, bez ubrzavanja. Sa druge strane, kad na 1500 o/min u petoj potopis gas da bi ubrzao, to je tek katastrofa za potrosnju, a i steti motoru.

Na stranu to sto je normalno da u periodu razrade motor svega trosi malo vise nego sto ce to kasnije biti slucaj.

I tokom razrade, a i sad, vozim ga u rasponu od 2000-3000 o/min, sto je nakon polaska u drugu prakticno odmah, u 3. na 40 km/h, u 4. na 60 km/h, u 5. na 80 km/h i tako do 120 km/h sto je na oko 3200 o/min u petoj. Davno sam negde cuo da je promena brzine pravilna ako auto ne cima kad se pritisne kvacilo, tj. mora dovoljno da se zaleti.

Meni u gradu ne prelazi 9 litara sa dva putnika, a na autoputu sa pun i ljudi i prtljaga pri 110 km/h trosi oko 6,3. Benzina, naravno.

Post broj 500...  :lux:
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Zoran

Pri ubrzanju bi (1.4) trebao biti stalno u području 2000 - 4000 rpm  da bi potrošnja bila najmanja. Da pojasnim ovo su visoki obrtaji da bi išao u 2. po gradu recimo na 3500 rpm konstantnom brzinom ali u ubrzanju ako hoćeš malu potrošnju moraš biti stalno oko 3000 rpm, dok je drugačije kod konstantne vožnje - minimalna potrošnja je u 5. na otprilike 1500 - 1800 rpm.
Sam svoj gazda - vazda.

cvijo

OK. Znaci ne ubrzavati u visem stepenu prenosa - na manje od 2000 obrtaja vec ici na nizi stepen oko 3000, a kod konstantne voznje ici oko 1500-2000 obrtaja.

Zoran

Upravo tako radim i imam potrošnju za koju je jedan član i javno napisao da ne vjeruje da može biti tako mala.
Sam svoj gazda - vazda.

silent

Ja verujem  :wink:
Postigao sam 5,7 l/100km na relaciji BG - Ivanjica i nazad. Uz postovanje propisa (citaj penzionerska voznja ), Euro bezolovni 95, temperaturu vazduha 20°C, bez vetra i padavina :) Auto prazan, samo ja i ZZ Top (ne ceo bend, samo njihova muzika)   :cool: