Automatsko paljenje svetala nakon paljenja vozila

prethodna tema - sledeća tema

dukati

Slažem se sa Loganovcem, a po meni je to velik rizik da se desi neki veći problem poput požara auta.  :ne:

Ayrton

Da dignem temu iz dubokog sna...
Mnogi smo koristili onaj uređaj što ga je naš bivši član "ppejić" pravio i završavao je pos'o. E sad, na mom autu više ne radi. :help:
Da li neko ima to sokoćalo u rezervi, pa hoće da ga proda? :friends:
Ili, da li je neko pravio nešto slično, pa da mi proda jedan primerak? :friends:
Ili, da li je neko koristio neki drugi uređaj i da zna da dobro funkcioniše i da se jednostavno montira(ima neki "Proka" na oglasima...)
Hvala! :ziveli:
Znaćeš ko si ako vodu nosiš!

Loganovac

Nije to isto, Ayrton traži custom sistem koji umesto dnevnih svetala (stare Dačije nisu imale posebna dnevna svetla) uključuje serijski povezana vlakna velikih svetala koje onda sijaju četvrtinom snage, onako žučkasto i danjom mnogo ne uzbuđavaju vozila koja dolaze u susret.

Druže, kako beše, da li je elektronika zalivena u epoksid (koliko se sećam trebalo bi da jeste) ili je u termoskupljajućem bužiru - u ovom drugom slučaju iole sposoban elektroničar bi to mogao da ti reši. Međutim, ako je epoksid onda gud baj, što reče Drakče...  :D
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Ayrton

Da, zaliveno je bilo, nema od popravke ništa. Kako god, valjda će se neko javiti ili makar dati korisnu informaciju.

duster

Znam da nije isto ali pazim na času i odgovaram na postavljena pitanja. 
Quote from: Loganovac on 8/6/2024, 11:08:37 AM
Nije to isto, Ayrton traži ...  

Citat: Ayrton poslato 06.08.2024. - 09:07Ili, da li je neko pravio nešto slično, pa da mi proda jedan primerak? :friends:
Ili, da li je neko koristio neki drugi uređaj i da zna da dobro funkcioniše i da se jednostavno montira

slavko_bgd

Meni je osao taj jedan Pejin DRL. Star je, ispravan je i ne znam da li bih ili ga ne bih prodavao...

Zoran

Ako nisi siguran, onda ti sigurno ne treba.
Sam svoj gazda - vazda.

Loganovac

Citat: duster poslato 06.08.2024. - 14:29Znam da nije isto ali pazim na času i odgovaram na postavljena pitanja.

Ponavljam, njegov auto nema DRL. Kako onda da ugradi to što si pronašao?

Ayrton

Baš sam 'teo da pitam, šta je DRL, ali sam konsultovao Gugl.

slavko_bgd

@Zoran: neka ga za sada. Radio je fenomenalno na 6 prethodnih automobila, možda zatreba za neki sledeći. 

Ayrton

Pa valjda će ti noviji da ti imaju dnevna svetla, da ne moraš da ugrađuješ "DRL"naknadno... :c:

Keka

Prodaj coveku, vidis kako navlaci vodu na svoju vodenicu  :Smiley:
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

duster

Na oborena svetla preko relea. Samo nema smanjenje snage. U svakom slučaju ovo je najjednostavnija opcija ako ne nađe ppejicevu spravu. 
Citat: Loganovac poslato 07.08.2024. - 00:41Ponavljam, njegov auto nema DRL. Kako onda da ugradi to što si pronašao?

Loganovac

Mislim da rele ne može jer prekidač na volanu traži opterećenje da bi prebacio oborena/velika svetla, dakle vlakno sijalice a ne špulnu relea.
Čak i da može da se ugradi rele na oborena svetla, tek onda mu ne bi trebala nabavka iz inostranstva - dovoljne bi bile dve obične diode preko kojih bi napajao špulnu relea, s jedne strane sa prekidača (pod pretpostavkom da bi to tako moglo), a s druge strane sa pobude alternatora koja dostiže potreban napon kad se motor zavrti - već sam to radio na nekim vozilima pa znam da može. Doduše, vozila su već imala relea za oborena i velika svetla pa je prepravka ne samo bila moguća nego i jednostavna do bola.

P.S. Ima tu još jedna začkoljica: Član 77 ZOBS-a, stav 1. kaže: "Danju, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da budu uklјučena kratka, odnosno dnevna svetla." Ali u članu 87, stav 1 stoji: "Poziciona svetla moraju biti uklјučena sve vreme kada je uklјučeno dugo, odnosno kratko svetlo, odnosno svetlo za maglu. " Logičan zaključak je da ako nemaš zasebna dnevna svetla ne postoji varijanta sa kratkim niti dugačkim (Pejina) a da je formalno po zakonu??? :ha: