Koji je put do saobracajne sa upisanim TNG sistemom? Atest i kontrolni pregled

prethodna tema - sledeća tema

Boka

Kolko sam cuo od prijatelja , nova cena atesta za auto gas je 9000 dinara. 

dekiv68

Da radio sam reatest na Puntu krajem septembra
https://amss-cmv.co.rs/cenovnik/
i CMV AMSS se preselio sa Zrenjaninskog na Pančevački put, a na njegovom mestu su atesteri iz Instituta Vinča

slavko_bgd

Citat: dekiv68 poslato 23.12.2023. - 12:16...CMV AMSS se preselio sa Zrenjaninskog na Pančevački put, a na njegovom mestu su atesteri iz Instituta Vinča
, u narodu poznati kao "Vinčesteri" :)

dekiv68

Mene iduće godine čeka zamena plinske boce nakon 10 godina. Da li to može bilo gde ili se mora u ovlašćeni servis

ekolog

@dekiv68 Ceka i mene posto imamo iste modele auta i godista :) . Iz iskustva sa prethodnim autom gde sam pre nekoliko godina prosao isti scenario mogu da potvrdim da uslov nije ovlasceni servis, meni je to odradio lokalni plinadzija koji ugradjuje/servisira nekoliko razlicitih TNG sistema i niko me nista nije pitao vezano za zamenu plinske boce. Sta vise, nisam ni bio prisutan na atestu jer sam mu potpisao ovlascenje i celu proceduru je sam obavio i zato dobar deo grada radi ovo kod njega - covek radi po principu "kljuc u ruke", zameni bocu i sa svom neophodnom dokumentacijom ide na odeljenje na Masinskom fakultetu gde se radi atest, obavi to i pozove musteriju kada sve bude gotovo da preuzme auto.

Ono sto je vec poznato je da nakon zamene plinske boce obavezno mora da postoji dokument sa informacijama vezanim za bocu koja je ugradjena kao zamenska jer ce pri ispitivanju za vreme atesta to proveravati i upisati u sam atest tu izmenu na osnovu podnetog dokumenta posto plinadzija svakako mora da napise koju korekciju je obavio. Ako gresim neka me neko ispravi, ali koliko se secam to je cela procedura.

Cena zamena plinske boce sa atestom je tada bila oko 200 EUR, sada je mozda nesto preko toga, ali generalno je zamena i ugradnja nove plinske boce oko 150-180 EUR, dok je atest bio 6600 RSD kada sam ga ja radio.
Svako od nas ima dva života. Drugi kreće onog trenutka kada ukapiramo da postoji samo jedan...

Loganovac

Preporuka - idi u servis koji organizuje i atest. Zameni ti bocu za manje para, a ako se boca ne menja (reatest na 5 godina) samo pregleda instalaciju i ako je potrebno zameni možda još neko crevo, odeš kod njega na atest u zakazano vreme i baš te briga. Ja tako radim već skoro 15 godina.

P.S. @ekolog me preteče
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

dekiv68

slavko_bgd

Ima, naravno, ali imaš fore do sledeće godine. Planiraj da atest radiš 30-60 dana pre isteka atesta, tako je najoptimalnije. 

dekiv68

Potvrda (nemam atest jer je fabrički plin) mi važi do 01.01.2026. a registracija auta mi pada u aprilu 2026.

Andrix

Citat: Mare poslato 23.05.2025. - 09:10Moje najsvežije iskustvo - filtere može da ti promeni bilo ko, ali najbolje sam ako imaš vremena, prostora i volje.
Posle 100000 mislim da bi trebalo da se promeni membrana-preventivno /nadjoh negde na netu da je preporucljivo posle te km/, sto bih rekao veliki servis za plin. Mada sto bih isao kod ikoga ako sve radi, a filtere sam.
A sto se tice te potvrde i reatesta moram i ja da vidim datum, nekako racunam da istice kad i reg. ili priblizno. Sad gledah samo imam mesec i god proizvodnje boce 8/2022, i kada sada da radim atest posle  5 god, auto proizvveden na jednom dokumentu gde ima i pli.uredjaj 25/10/22 a auto 1.reg. 12/2022 ??
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

Loganovac

Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Andrix

A to pise...gde ? Ja nisam radio atest kod nas jer je fabr.plin. Valjda bi trebalo da bude onaj papir gde pise kad je auto napravljen sa plin.uredjajem a to je 25/10/2022. Ali boca je napravljena 8/22....

nik

U svakom slučaju, atest (petogodišnji "mali") moraš da odradiš do registracije 2027.
Tada će ti izdati uverenje sa rokom važenja do isteka roka boce (08.2032.).

Andrix

Taman da smaknem vremena atesta i registracije..Zbog troskova. A onda, znaci, mi skracuju vreme atesta do 8/32 zbog boce.

LeNgenda

Tako je, gleda se radni vek boce, to znači od meseca proizvodnje.

Za bocu van auta kao kod Sandera 1 ima smisla.

Za bocu u autu je suludo, ali opet nije preveliki izdatak i nije loše preventivno zameniti.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.