Ugradnja TNG-LPG sistema u Logan

prethodna tema - sledeća tema

ppejic

Citat: markonikolic83Na vas zahtev postavljam slike gasne instalacije.Slike su slikane nocu,a i posto sam amater,necete zameriti na kvalitetu.
Na prvoj slici je boca(51 litar) u gepeku umesto rezervnog tocka.

Na drugoj slici je prikazana unutrasnjost boce sa sigurnosnim ventilom i meracem gasa.

Na sledecoj slici je izgled gepeka kada se stavi rezerni tocak u gepek.

Ovde je prikazan izlazak cevi ispod auta.Vide se safovi koji drze bocu.

Ovde je prikazan unutrasnji deo blatobrana gde je izvucen prikljucak za sipanje gasa.

Njegov izgled sa spoljne strane(desne) je

Cev za gas obilazi rezervoar benzina(crna strelica).Vidi se i filter benzina(crvena) i nosac auspuha(plava).

Cev za gas prati instalaciju za benzin i jos je dalja od auspuha(sigurnije)-plava strelica

Ventil gasa(crvena strelica) do koga cevka za gas dolazi ispod auto pa pravo uzbrdo do njega.

Ovde se vide isparivac(crveno) i filter gasa(plavo).Nalaze se tacno ispod boce za tecnost za hladjenje motora.Malo je nepristupacno pa je teze slikati da se vidi.

Iz drugog ugla je

Na sledecoj slici je prikazan rail(crveno)koji se nalazi iza filtera vazduha,filter plina(zuto) i moj homemade filter prasine(plavo)  :)

Za sve to se brine racunar koji se nalazi iza akumulatora

Moje je samo da stisnem dugmence,sipam plin i vozim.

Nadam se da nisam ovo lose odradio.Ovo je moj skroman doprinos forumu,pa nemojte zameriti na kvalitetu ili objasnjenju.To su u sustini glavni delovi gasne instalacije.Slike ispod auta su radjene bez kanala(valjao se po betonu) tako da i nisu lose.
Uh

miroleca

Koja najveća toro boca može da se ugradi umesto rezervnog točka, a da ne štrči u prostor gepeka?

:wave:

Loganovac

Zavisi od proizvođača boce, ova gore Markova (51 L) ili Stako koju ja imam (53 L) su otprilike maksimum. Moram da kažem da ja moja boca ipak nekoliko milimetara iznad ravni poda gepeka, ali je to toliko malo da apsolutno ne smeta.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

Drajver

Znam da u temi nije pisano više od 120 dana ali imam potpitanja i komentara. Takođe, mislim da je tema jako kvalitetna obiluje i priličnim trudom u vidu fotografija ljudi koji su spremni pomoći. Kanim se u narednih par dana ugraditi instalaciju u logana a imam tih nekih sitnih nedoumica....

1. Kako ste rešili pitanje vlage sa toroidnom bocom - ima li je uopšte?
2. Koja je max. nosivost cilindrične boce koja staje u Logana ( iskustva ) - ima li smisla stavljati išta ispod 60l?
3. Postoji li zakonska prepreka da se priključak za točenje gasa ne nalazi u samom gepeku? ( pitanje potiče iz čisto individualne radoznalosti nekoga ko puno koristi gepek za razne namene i nije mu mrsko otvoriti ga )
4. Kako se rešava pitanje prebogate smeše ( slučaj u kome se pomeša tng sa benzinom - postoji li ler funkcija na prekidaču ). Pitanje deluje max. glupo, ali iz iskustva vožnje auta sa karburatorom i manuelnim prebacivanjem tng/benzin - deluje mi da se u masi slučajeva prilikom problema prebacivanja dešava baš ovo

Keka

1. Interesantno  pitanje, posto je toro boca ispod tepiha. Odgovorice korisnici sa toro bocom.
2. Zavisi od proizvodjaca boce, poseti njihove sajtove i pogledaj dimenzije.
3. Postoji. Sve pise u odgovarajucim pravnim aktima.
4. Pitanje smese resava ECU.
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

Boka

Kod mene je kao i kod Loganovca boca Stako 53l, i vrlo malo odstupa od ravni gepeka, ajd recimo oko 1cm al uopste ne smeta i ne primecuje se. Vlage nema nikakve, proveravao sa xx puta, a i na predhodnom autu sam takodje imao stako 42l (rez. tocak 13-ica) i nikad nije bilo vlage ni kod tog auta. Na oba auta mesto za tocenje gasa mi je bilo na zadnjem braniku sa desne strane, tako da ne znam za postavljanje prikljucka za tocenje gasa unutar prtljaznika, i dal mozes da prodjes atest kasnije.

Keka

Evo nekih smernica u attachmentu.

Drajver

Hvala @Keka!  :to:
  Neprikladan avatar.

ppejic

Evo isečka iz zvaničnog uputstva za instalaciju Landirenzo na Loganu/Sanderu.

Obratite pažnju na vakum crevce prema isparivaču. Na mojoj instalaciji vakuum nije uzet kao po uputstvu već kao što sam označio.  :conf:

Keka

I kod mene je tu uzet vakum. Cini mi se da je ovo slika za 16V, kod nas grana izgleda drugacije.

hobbista

Nista to ne smeta. Isti vakuum na oba mesta.
Postao sam Kalif umesto Kalifa  :D

ppejic

Zar nije na tom mestu vakuum "svaki četvrti put" ?

Keka

Jedino ako ima ventil prema zajednickom kanalu....a nema.

ppejic

A gde onda štrcaju plinske dizne?

Keka

Neposredno pred usisnim ventilom. Bar bi trebalo.