Parking senzori

prethodna tema - sledeća tema

ekolog

Evo i ja da reaktiviram ovu temu. U sustini sam mogao da citiram @Veterinar-a jer imamo istu potrebu i slicne zahteve - skoro smo kupili polovnog Sandera 2. generacije sa minimalno opreme, a prodali Hyundai i30 koji je imao (jos iz salona) ugradjene parking senzore. Supruga se previse navikla na njih, tako da Sandera bukvalno samo ja vozim ovih dana jer joj treba taj vid sigurnosti i vec je doneta odluka o ugradnji parking senzora. Pozvao sam par firmi koji vrse ugradnju i trenutna cena za zadnje parking senzore tzv. bipere je oko 70 EUR sa ugradnjom sto nije mnogo, ali nije ni malo. Nude nam da biramo da li cemo samo sa zvucnim efektima ili i sa vizuelnim prikazom sa koje strane je prepreka, kazu ista je cena :).

Da li vredi naruciti nesto online i bakcati se sa nekim od kineskih gadget-a koji ne zahtevaju busenje ili ipak stvar prepustiti onima koji to vec rade duze vreme, gore pomenutim ? Cak i kad postavim to pitanje sam nekako vise za ovu drugu varijantu, ali bolje da se konsultujem jos sa nekim ko je skoro ugradjivao i kakva su iskustva i isplati se uopste "uradi sam" opcija?

Hvala unapred na odgovorima!

Loganovac

Ugrađivao sam dva puta (na Logana i na Punta) parking senzore uz bušenje spojlera, najobičnije kineske. Rade dobro. Povezuju se na sijalicu rikverc svetla, a trebalo bi da umeš da provučeš instalacije do mesta gde misliš da postaviš displej. Sad ima raznoraznih varijanti, možda ako je neko ugrađivao te neke druge tipove da napiše svoje iskustvo.
Okolnost - kipuća voda, koja krompir omekša ali u kojoj jaje otvrdne.
Dakle, ne žalite se na okolnosti već razmislite od čega ste napravljeni.

MitarMrgulic

Za te novce, mislim da je bolje dati profesionalcima da završe po pravilima struke.

Inače, kada su instalacije u pitanju to treba raditi provjerena i stručna osoba, da bi se izbjegli potencijalni kvarovi na elektro-mreži auta, koji znaju biti pravi gremlini i mjesecima "izluđivati" vlasnike.

Opet, to je samo moje mišljenje...

Loganovac

Za koje to novce, molim te pojasni.

Inače, da se razumemo, nikoga ja ne nagovaram da bilo šta radi sam ako nije sposoban za to, daleko bilo!

Veterinar

70 evra sa ugradnjom danas nije puno. Primera radi, u "Lav autu" samo senzori vise kostaju. U "Sapa sistem" servisu 150 evra kosta ugradnja...

MitarMrgulic

Upravo ovo što drug Veterinar kaže...

Poštujem svačiji novac, ali to ipak nije iznos da se čovjek hvata da sam radi, kako bi uštedio nekih par desetaka eura, na autu koje vrijedi 5-6 hiljada €

Loganovac

Krajnje subjektivno mišljenje, baš profesorsko...  :)

A gde je tu zadovoljstvo zbog uspešno urađenog posla?

Raja

...U novčaniku od majstora.

ekolog

Da ne bude zabune, "uradi sam" opcije su se odnosile iskljucivo na varijante bez busenja jer sam video da postoje i takve varijante. Hvala svima na predlozima, definitivno cemo angazovati nekog ko se time bavi.

Za sada smo dobili 2 ponude, samo senzori su 70 EUR sa ugradnjom, a ugradnja sa farbanjem istih u boji auta iznosi 100 EUR. Cekamo i trecu opciju koja bi trebala da bude najpovoljnija i ovo resavamo u narednih 10-ak dana.

Raspitao sam se i oko zamene konzole u kabini za neku multimediju, gde nude opciju da se umesto senzora ugradi kamera koja se povezuje na displej multimedije, ali posto sva ta zadovoljstva kostaju 200+ EUR, ostalo je samo na informativnom nivou.

Sa senzorima imamo bas dobra iskustva na prethodnom autu, kao sto rekoh nije mala para, ali nije ni preterano i ozbiljnije investicije za pocetak ce nam biti nove all season gume i parking senzori, pogotovo sto je cilj da se i supruga opusti i uziva u voznji Sandera kao sto je to slucaj sa mnom 🙂.

dzule

Ja sam i na Sanderu, a sada na oba clia postavio wide screen mirror, široko pojasni ogledalo, koje košta deset dolara, i samo se, uz pomoć vode nalepi na zadnje staklo...sa njim vidim kao sa kamerom, i mogu da se primanjem autu iza na desetak cm bez ikakvih problema....
Mogu postaviti fotke kako to izgleda, ako te imreresuje

Loganovac

Daj fotke, normalno!

dzule

Veliki su fajlovi, ja cu poslati tebi na mejl, pa ti postavi....
samo mi pusti tvoj mejl na moj mejl. da ne moram sa telefona da saljem, nesto mi ne ide....

nik

Pretpostavljam da je to ovo

Odlicna stvar za petovrate.
Jedino problematicna upotrebna vrednost kod lEmuzina sa kosim zadnjim staklom.

dzule

da, to je to...poslao sam fotke loganovcu pa ce ih on postaviti, da vidite kako je u praksi... ja dok vidim tablicu auta iza sebe, vrh tablice, mogu da prilazim unazad...jedino se mora voditi racuna kada su dzipovi iza, njoma tablica stoji vislje....
ne radi za stakla koja su pod uglom manjim od 45 stepeni...to je za auta kao sto je sandero, clio, minivanovi i slicno...

Veterinar

Novina kod fabrickih senzora koji se trenutno ugradjuju je sto  "pištanje" (sada bipkanje) dolazi iz radio-zvučnika, a ne iz pijukalice u prtljazniku. To znači da se muzika prekida "bipom", odnosno da ne moze da se desi da muzika nadjaca zvuk pistanja iz prtljazika.