Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Pages: [1] 2 3 4 5 ... 16   Go Down

Author Topic: Parking senzori  (Read 57406 times)

Loganovac

 • Administrator
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 12105
 • Auto: Logan Prestige 1.6 16v + BRC Sequent 24
 • Lokacija: Požarevac
Parking senzori
« on: 06.05.2009. - 13:10 »

Preneseno sa ranijih foruma:

Quote from: Munze
Prebaceno sa starog (prvog) foruma

Ako je neko ugradjivao parking senzore voleo bih da cujem njegova iskustva. Ko i kako je obavio posao i koliko ga je to zadovoljstvo kostalo.
Nazad na vrh    
· Profile    · PM    · Email                
drinski67

User is Offline


Pridružio: 25 Mar 2007
Poruke: 2


   
Poslao: 25 Mar 2007 07:32 pm    Naslov:    
· Quote    · Edit    · Delete    · IP
parking senzore sam dobio kao pokon od Integre. Ugraduje ih Ino-elektronika koja ima ugovor sa Integrom, pa se ne narusava garancija.

Telefon: 011/344-0028
Mesto: Stjepana Ljubise 6, ulicica popreko na Ruzveltovu kod AMSS

Radnja mi se dopala. Imaju i digitalni termometar za spoljnu i unutrasnju temperaturu sa termostatom koji mozes da povezes na klimu i dobijes tako "digitalnu" klimu - oko 50evra

Imaju u audio uredjaje, hands-free uredjaje, dobar alarm za 220evra sa pagerom...

Meni su ugradili senzor na poklopac rezervoara - kod mene sve krau pa i gorivo...
Quote from: Daniel

Ako mozes slikaj onaj displej u kabini, interesuje me kako izgleda
Quote from: Anonymous
U Logana sam nakandno, aili u garantnom roku, ugradio parking senzore u ovl. prodavnici RTANJ komerc - Niš. Ugrađeni su mi senzori iz Dačijinog programa ( 4 senzora pozadi i samo zvučnik ) za 13.000 dinara ili ako se sećam oko 170 €. Funkcioniše baš kako treba. Senzori pokrivaju i deo vozila sa strane, tako da se bipovi čuju i kada ste na parkingu, a sa strane su vam parkirana druga vozila. Bip u tom slučaju traje dok ne prođete vozila sa strane skoro do zadnjih vrata Logana.
U ponudi su imali i jeftiniju varijantu sa displejem, ali folijom umesto senzora koja se lepi za unutrašnju stranu zadnjeg branika.
Quote from: Pall
Pre nekoliko dana sam ugradio parking senzor obzirom da i zena vozi pa da joj olaksam ( ali da vam pravo kazem i meni prija...). Cetiri senzora sa displejem ( daljina  + strana vozila - po sedam LED u tri boje ) + zvucni signal. Uredjaj kosta oko 30 evra i sam sam ga ( relativno lako ) ugradio.
I radi... :-)
 PS
 u mom slucaju senzor reaguje na vozila sa strane samo dok ulazis koso izmedju dva vozila ( bas kako treba ) i cim se ispravi reaguje samo na prepreku iza.
PPS
Uredjaj je naravno "medicinski" - madeinchina...
Quote from: kodalo

Gde si kupio te kvalitetne "medecinske" uredjaje?
Quote from: Pall
Paaa...nanela me poplava u Zagrebacki Metro i nisam mogao da odolim da za te pare ne uzmem senzore (to su  Maiser CT400C il slicno, ako nekom znaci)...nadam se samo da ce potrajati duze nego kineske lampice za jelku...koje sam uz'o prosle godine...
Quote from: ppejic
pogledajte cene u UK.

http://motors.listings.ebay.co.uk/Security-Electrical_Reversing-Sensors_W0QQfclZ3QQsacatZ75330QQsocmdZListingItemList

a evo u uputstva proizvodjaca

http://www.aandetrading.com/hid/cisbomanual.pdf

'De mi zivimo... jos uvek...
Quote from: Pall
evo jednog linka...mozda nekom treba

http://www.svezakucu.rs/www/singleitem_buy.php?id=4860
Quote from: kovdejan
Ja sam dobio na poklon neke Eagle parking senzore isprobao čisto pre ugrađivanja onako iz ruke kako radi i smorio se. Prvo što počnu da pište već kad se na metar i po iza nađe neka prepreka. Interval pištanja zvučnika se ubrzava sve do odstojanja od 0,5 metara kad počne da pišti neprekidnim tonom. Najbliže rastojanje koje može da izmeri je 30 cm. S obzirom da sam navikao na parkiranje do samog branika maltene, minimalno rastojanje koje meri mi je totalno nepraktično i odustao sam od ugradnje.

Mislio sam da bi moglo da mi bude korisno pri parkiranju po kiši i magli kada je preglednost nazad otežana, međutim nije zbog tako velikog minimalnog odstojanja koje meri. Praktičnije bi bilo da Logani dolaze sa brisačem zadnjeg stakla bez obzira što nemaju peta vrata. :)

Senzori izgledaju otprilike ovako:
http://reverseparkingsensors.co.uk/2640.asp
Quote from: krle
Sada si me doveo u dilemu. Ozbiljno razmišljam da ovo ugradim, ne zbog mene ,već zbog jednog člana moje porodice koji trenutno ide u auto školu i za par meseci će početi da vozi. Voleo bih da čujem peporuke u smislu potrebno ili ne, naročito za po*enika (mada svako je nekada bio po*enik i vozio je bez ovih senzora), model itd.
Quote from: Pall
Ugradi... veruj mi, iz ruke sam se i ja razocarao... al sad je stvarno okej. Kad pocne da pisti ja znam da imam jos malo pa ga jos malo poteram ako treba i stvarno mi koriste. cak se retko i okrecem kad parkiram. A tih 30 cm ce ti se ciniti ko i da ih nema iz auta... Meni je bar opustenije sada. Pozdrav
Quote from: Pall
Da...takav i ja imam. i displej je koristan, jer recimo kad ga parkiram uz zivu ogradu ( svaki dan ) prikazuje stranu do zivice i daljinu 0.0, pisti, ali gledam drugu stranu i diode mi pokazuju koliko imam do auta iza... jos me nisu zajebali. :-)
Quote from: krle
Može li neka fotografija kuda si provlačio instalaciju, ili si uradio kao na rumunskom forumu.
Quote from: Pall
Pisao sam o tome, Kvarovi i popravke, Izgubljen zadnji branik... Ali evo ukratko:

...a sam displej stavio nazad ( zalepio ga na sredini, ispod grbe za stopsvetlo ) i lepo mi cuci...lepo ga vidim i kad se okrenem i vozim unazad i u retrovizoru kad se ne okrenem nego koristim retrovizore. Cak je mnogo lakse za kablove jer se lako provlace. Samo treba u tom slucaju zameniti strane senzorima ( leve i desne ) i meni je okej...
Branik sam skidao jer je nemoguce namestiti ih bez skidanja ( ima neka pregrada duz celog branika ) ali je jednostavno skinuti branik ( torks kljuc - blatobrani i odozdo obican ) i onda se natenane lepo montiraju senzori . Postoje gumeni cepovi ( ja sam koristio one sa desne strane ) kroz koje se kablici provuku ( izbusis 4 rupice i zaseces pa stavis kablice i kad nabijes cep dihtuje dobro ). Centralu sam stavio kod blatobrana , zavucenu da ne moze da se zakaci i osteti. Treba samo da u zadnjem svetlu nadjes zicu od rikverca malo zagulis i lepo spojis centralu ( masu stavis bilo gde ( a ima mesta ) i to ti je to...Cim ubacis u rikverc aktivira se i nazdravlje...

http://img59.imageshack.us/my.php?image=loganparkingsenzoriil0.jpg
Quote from: krle
Hvala, sećam se da sam negde čitao ali nisam mogao da se setim gde.
Quote from: Pall
Nema na cemu... Inace je za kisno i sledjeno vreme ( i kad je zamagljeno zadnje staklo ) majka mara veruj mi. A cesto mi ovi moju napakuju na zadnju policu krs do plfona pa ti vidi nesto.
A za brisac se slazem, to sam napisao jos pre skoro dve godine
Logged
Jedna ista kipuća voda omekša krompir ali otvrdne jaje.
Stvar je dakle u tome od čega ste napravljeni, ne u okolnostima!

stalker

 • Sr. Member
 • ****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 602
 • Auto: Logan 1,6 + LPG BRC sequent 24; Renault 5 TR 1,4. Twingo 1,2
 • Zanimanje: Dispečer el. energije
 • Lokacija: Dubrovnik
 • Bolje izgubiti tren u životu nego životu trenu
Re: Parking senzori
« Reply #1 on: 27.12.2009. - 01:06 »

Ja sam ugradio parking senzore par mjeseci nakon kupovine logana jer nikao nisam uspjevao da mu "uhvatim" dimnezije.
Moji senzori su tada koštali oko 110 E i imaju display koji pokazuje daljinu od 1,2 do 0,4 m kada počnu neprekidno pištati i pokazivati 0.0.

Ispočetka mi je bilo čudno zašto ne može pokazivati odstojanja manja od 0,4 , no kad sam bolje  analizirao sustav i geometrijski izračunao ispalo je da teoretski nije moguće pouzdano prikazivanje manjih distanci sa samo 4 senzora pogotovo ako prepreka nije zid već nešto usko samoo par mm a evo i zašto.
Da slikovito pokušam objasniti kako senzori mjere daljinu.
Senzori odašilju ultrazvučne valove i mjere vrijeme povratka odbijenog vala od prepreke. Na osnovu tog vremena povratka vala određuje se daljina do prepreke. Ali je li daljina od prepreke do senzora i stvarna daljina od prepreko do mjesta na kojem će se sudariti branik i prepreka?
Naravno da nije jer ta prepreka može biti točno između dvaju senzora pa onda na osnovu geometrije trokuta možemo odrediti udaljenost.

Tako na osnovi duljine kateta računate visinu trokuta. Za bazu trokuta uzmemo razmak između senzora dok će nam visina trokuta biti udaljenost od prepreke. Čak i kad visina trokuta dođe teoretski na nulu duljina kateta (razmak koji vide senzori) će biti polovica baze što je dakako neprecizno jer smo već udarili u prepreku. Dakle s visinom trokuta (udaljenošću od prepreke) se proporcionalno ne smanjuju katete trokuta ( udaljneost koju mjere senzori).

Još nešto odrđuje minimalnu distancu koju mjere senzori a to je horizontalni kut  "vidljivosti" koji se kreće oko 170 stupnjeva.  To znači da će prepreka koja prolazi po sredini između dva senzora u određenom momentu ući u mrtvi kut i oni je ne "vide" upravo u posljednih 15-20 cm prije nego ćemo udarti u prepreku.

Upravo ovo su razlozi zašto je senzorima minimalna duljina osjetljivosti 30 ili 40 cm jer to je sigurnosna razina ispod koje nema pouzdanog mjerenja.
To ne mora nikog plašiti ni odgovarati od ugradnje jer  se i s time može sasvim precizno parkirati.
Ja sam nakon kraćeg privikavanja i prepoznavanja "lažnih" prepreka naučio parkirati tako da se između branika i prepreke jedva može uvući papir.
Nakon što displaj pokaže 0,0 tj. 40 cm stanem a onda polako idem unatrag orjentirajući se bočno prema terenu ili vozilu pored kojeg parkiram, Na taj način odredim tih 40 cm koje mogu još preći nakon što buzzer zapišti punim tonom.
Parkiranje je još lakše sa senzorima koji imaju display koji još pokazuje s koje strane se najbliža prepreka nalazi.

Možda sam bio malo preopširan ili nisam izabrao pravu metodu za objašnjenje ali se nadam da sam ipak donekle razjasnio ovu tematiku.

Loganovac

 • Administrator
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 12105
 • Auto: Logan Prestige 1.6 16v + BRC Sequent 24
 • Lokacija: Požarevac
Re: Parking senzori
« Reply #2 on: 28.12.2009. - 07:26 »

 :too:
Logged
Jedna ista kipuća voda omekša krompir ali otvrdne jaje.
Stvar je dakle u tome od čega ste napravljeni, ne u okolnostima!

Vihor

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 2915
 • Auto: Dacia Uraban Explorer
 • Lokacija: Bor
Re: Parking senzori
« Reply #3 on: 31.12.2009. - 13:14 »

sta mislite o ovom, 4000 RSD    :ces:   buvljak

« Last Edit: 31.12.2009. - 13:17 by brane »
Logged
Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.

Keka

 • Global Moderator
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 10152
 • Auto: Seat Ibiza 1.2 TSI Style (2016-?); Dacia Logan 1.6 MPI Laureate Pack (2004-2016); Opel Kadett 1.6 D (1983-?)
 • Zanimanje: Seoski vrac i travar
 • Lokacija: Novi Sad
Re: Parking senzori
« Reply #4 on: 31.12.2009. - 17:21 »

Drug je uzeo slicne u prodavnici, sa sve fiskalnim racunom, za nekih 3500 din.
« Last Edit: 31.12.2009. - 19:07 by kiconix »
Logged
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

visitors can't see pics , please register or login

petar313

 • Full Member
 • ***
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 474
 • Age: 35
 • Auto: Dacia Logan 1.4 MPI Preference 2008, Landirenco
 • Zanimanje: Matematičar - Informatičar
 • Lokacija: Beograd
  • ITEMS
Re: Parking senzori
« Reply #5 on: 31.12.2009. - 17:36 »

http://www.tehnomanija.rs/index.php?mod=catalog&op=product&product_id=15565

Hteo sam ovo da uzmem i ugradim ovih dana, ali sam te pare potrošio  :whistling: pa će da sačeka.

Vihor

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 2915
 • Auto: Dacia Uraban Explorer
 • Lokacija: Bor
Re: Parking senzori
« Reply #6 on: 31.12.2009. - 18:49 »

Drug je uzeo slicne u prodavnici, sa sve fiskalnim racunom, za nekoh 3500 din.


ma dobro, nego, valja/ne valja  ?
Logged
Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.

Keka

 • Global Moderator
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 10152
 • Auto: Seat Ibiza 1.2 TSI Style (2016-?); Dacia Logan 1.6 MPI Laureate Pack (2004-2016); Opel Kadett 1.6 D (1983-?)
 • Zanimanje: Seoski vrac i travar
 • Lokacija: Novi Sad
Re: Parking senzori
« Reply #7 on: 01.01.2010. - 11:45 »

Gledaj ko daje najduzu garanciju, sve je to made in PRC.
Logged
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

visitors can't see pics , please register or login

Vihor

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 2915
 • Auto: Dacia Uraban Explorer
 • Lokacija: Bor
Re: Parking senzori
« Reply #8 on: 01.01.2010. - 13:53 »

Logged
Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.

stalker

 • Sr. Member
 • ****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 602
 • Auto: Logan 1,6 + LPG BRC sequent 24; Renault 5 TR 1,4. Twingo 1,2
 • Zanimanje: Dispečer el. energije
 • Lokacija: Dubrovnik
 • Bolje izgubiti tren u životu nego životu trenu
Re: Parking senzori
« Reply #9 on: 09.01.2010. - 13:52 »

Da se vratimo na temu, evo ovako izgleda moj display na kojem se prikazuje udaljenost od prepreke.
Smjestio sam ga iznad auto radija i uz malo vještine sam provukao kabel od njega do centralne jedince u prtljažniku.

visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


Dakle, 4 senzora razmješetena prema uputstvu za montažu. Ugradio sam još nekoliko istih na neke druge automobile i svi još uvijek rade bez greške.

Loganovac

 • Administrator
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 12105
 • Auto: Logan Prestige 1.6 16v + BRC Sequent 24
 • Lokacija: Požarevac
Re: Parking senzori
« Reply #10 on: 10.01.2010. - 20:31 »

A jel ti gledaš u taj displej dok voziš unazad?
Interesuje me zašto si preduzeo tako komplikovanu ugradnju displeja u prednji panel kad se veoma jednostavno i lako ugrađuje na zadnju dasku i to je uobičajen način ugradnje, odnosno voleo bih da opišeš svoje iskustvo sa ovako ugađenim displejem.
Mene lično privlači varijanta ekranom u unutrašnjem retrovizoru, al nisam za budževine preko ovog farbičkog...
Logged
Jedna ista kipuća voda omekša krompir ali otvrdne jaje.
Stvar je dakle u tome od čega ste napravljeni, ne u okolnostima!

stalker

 • Sr. Member
 • ****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 602
 • Auto: Logan 1,6 + LPG BRC sequent 24; Renault 5 TR 1,4. Twingo 1,2
 • Zanimanje: Dispečer el. energije
 • Lokacija: Dubrovnik
 • Bolje izgubiti tren u životu nego životu trenu
Re: Parking senzori
« Reply #11 on: 10.01.2010. - 23:27 »

Mislim da je ovaj display i ostali slični namjenjen za ugradnju na tablu ispred vozača. Zbog toga su mu i stavili oko 4 metra kabela a i na uptama za ugradnju ima skica na kojoj su ga nacrtali sprijeda.

Od kada sam ugradio parking senzore uopće se ne okrećem nazad kad vozim u rikverc. Samo pratim retrovizore i slušam zvuk senzora. Povremeno pogledam koju daljinu prikazuju i to uglavnom kad sam blizu prepreci.

Prije samog kretanja unazad pokušam otkriti ima li "lažnih" prepreka na koje će mi reagirati senzori. To su na primjer vlati visoke trave, rubnik ceste ili pločnik, uzbrdica iza auta na koje će mi senzori reagirati a nisu preve prepreke u koje možeš udariti.

Treba biti posebno oprezan ako parkiraš paralelno uz zid, drugo vozilo ili neku živicu jer ti onda senzori cijelo vrijeme "vide" tu prepreku koja ostaje bočno pored tebe i cijelo vrijeme sviraju. Tada se može dogoditi da  zamenariš neku stvarnu prepreku kojoj se primičeš ali to uz malo prakse naučiš jer kod takvih bočnih prepreka pored kojih prolaziš, ne smanjuje se udaljenost linearno s pomicanjem vozila u rikverc.

Uglavnom, najvažnije pravilo je da kada snezori zasviraju neprekinuti biiiiip staneš, još jednom osmotriš o kojoj prepreci se radi i onda oprezno nataviš kretanje nazad.

Moji senzori pokazuju najmanju distancu 40 cm a nakon toga na displayu stoji 00. To mi nije nikakav problem jer ja postupam ovako - Oprezno vozim prateći display i kad pokaže 40 zaustavim se. Odredim neku točku bočno od auta i onda se lagano pomičem nazad određujući prema toj poziciji koliko sam se još pomaknuo nazad. Vrlo brzo sam naučio tako se parkirati da ne udarim a da razmak od prepreke bude tek koji cm.

Već četiri i pol godine imam praking senzore i stvarno mi je neobično voziti neki drugi auto koji ih nema.  :driver:

Loganovac

 • Administrator
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 12105
 • Auto: Logan Prestige 1.6 16v + BRC Sequent 24
 • Lokacija: Požarevac
Re: Parking senzori
« Reply #12 on: 11.01.2010. - 06:02 »

 :dobro:

Međutim, iz opisa još uvek ne shvatam zbog čega bi se mučio sa instalisanjem displeja u prednju tablu...  :ne:
Logged
Jedna ista kipuća voda omekša krompir ali otvrdne jaje.
Stvar je dakle u tome od čega ste napravljeni, ne u okolnostima!

staracstol

 • Hero Member
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 1369
 • Lokacija: Novi Sad
Re: Parking senzori
« Reply #13 on: 11.01.2010. - 08:44 »

U Yuga sam ugradio senzore Witson (spominje ih petar313) i mogu prijaviti da sljakaju ko zmaj. Precizno mere i nisu osetljivi na kisu i sneg. Display sam ugradio na trecu stopaljku, evo slika
visitors can't see pics , please register or login
 visitors can't see pics , please register or login

Naravno, morao sam da obrnem raspored senzora jer je fabrika predvidela da display bude na instrument tabli.
U Daciu sam ugradio neke, kao original za Daciu i totalni su shit. Nemaju display vec kao sto si blizi prepreci to brze piste. Ako su mokri onda skice kao da si udario prepreku a nisi ni krenuo. Sad dok je bilo ovo sa snegom, cim ubacim u rikverc Piiiiiiiii. Uzas. Cim malo otopli, vadim ove "oridjidji" i ubacujem te Witson. A ako malo istrazite, videcete da kompanija Witson proizvodi in car stereo za Acura i Lexus, znaci nisu indijanci za razliku od gospode koju valjaju kao original sa pricom o instalaciji i garanciji. Koja bre garancija i instalacija se dovodi u pitanje za sklop koji se napaja preko sijalice za rikverc. To je jedina dodirna tacka sa instalacijom automobila. Uglavnom, nemojte nasedati na pricu o originalima jer su stvarno nista.
Logged
visitors can't see pics , please register or login

Keka

 • Global Moderator
 • *****
 • Offline Offline
 • Gender: Male
 • Posts: 10152
 • Auto: Seat Ibiza 1.2 TSI Style (2016-?); Dacia Logan 1.6 MPI Laureate Pack (2004-2016); Opel Kadett 1.6 D (1983-?)
 • Zanimanje: Seoski vrac i travar
 • Lokacija: Novi Sad
Re: Parking senzori
« Reply #14 on: 12.01.2010. - 20:17 »

Prije samog kretanja unazad pokušam otkriti ima li "lažnih" prepreka na koje će mi reagirati senzori.

Treba biti posebno oprezan ako parkiraš paralelno uz zid, drugo vozilo ili neku živicu jer ti onda senzori cijelo vrijeme "vide" tu prepreku koja ostaje bočno pored tebe i cijelo vrijeme sviraju.

Moji senzori pokazuju najmanju distancu 40 cm

Jos je vaznije otkriti da li ima prepreka koje senzori nece uopste videti: niske prepreke, i prepreke u mrtvom uglu.

Moji ne piste kod paralelnih prepreka, verovatno ovi sto piste nisu dobro montirani u odnosu na ugao koji zahvataju.

Moji registruju najmanju udaljenost od 30 cm, onda prelaze u konstantno pistanje. Nema displeja, ne volim light-show u kolima.
Logged
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!

visitors can't see pics , please register or login
Pages: [1] 2 3 4 5 ... 16   Go Up
 

Page created in 0.114 seconds with 25 queries.